19.3 C
Gargaliánoi
Sunday, May 28, 2023
spot_img
HomeΕΛΛΑΔΑΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΚΕΡΑΤΕΑΣ

Ο ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΚΕΡΑΤΕΑΣ

Ο ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ ΣΤΗΝ ΚΕΡΑΤΕΑ

 Χθές βράδυ βρεθήκαμε στην  Κερατέα, στην έναρξη του πολιτιστικού τριήμερου (8,9, και 10 Απριλίου), στη λεωφόρο Λαυρίου, στο μπλόκο ΒΙΟΠΑ.  Ένα φέστιβαλ κυριολεκτικά πάνω στα οδοφράγματα, όπου οι κάτοικοι αντιστέκονται στα πολιτικά σχέδια δημιουργίας χωματερής στον αρχαιολογικό χώρο του Οβριόκαστρου.  Το ανοιξιάτικο τοπίο σε τίποτα δεν θύμιζε τοπίο μάχης… Μέσα στους αγρούς με τα ελαιόδεντρα, οι ήχοι της ART RESISTANCE, που συγκροτήθηκε αφιλοκερδώς απο πλήθος καλλιτεχνών, μας ταξίδεψε νοερά στην προοπτική ενός τόπου χωρίς χρώματα κι αρώματα της φύσης,  σε ένα μέλλον τραγικό.

Μας κάλεσε να μην ακολουθήσουμε τον “κυρ Παντελή”, έναν μίζερο εγω-κεντρικό ανθρωπάκο—να αντισταθούμε στο κακό, γιατί η λύτρωση θα έλθει απο το συλλογικό «εμείς» Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους όσοι δήλωσαν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα αυτό.

Οι κάτοικοι της Κερατέας αντιστέκονται!  Εδώ και τέσσερις μήνες δίνουν καθημερινά μαθήματα αντίστασης και αξιοπρέπειας.  Πριν από οκτώ χρόνια, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με υπουργό Περιβάλλοντος τη Βάσω Παπανδρέου, χωροθέτησε στην περιοχή ένα σύστημα απορριμάτων και το έβαλε σε κάποιο συρτάρι.  Ο επόμενος υπουργός Γ. Σουφλιάς της Ν.Δ ακολούθησε την ίδια τακτική…΄Ερχεται τώρα η νέα κυβέρνηση, που κάτω απο την πίεση της Ε.Ε για το κλείσιμο των ανεξέλεγκτων χωματερών αναγάγει το χαρτοφυλάκιο της Κερατέας σε βαθμό προτεραιότητας.

Ο κ. Γιάννης Ραγκούσης είναι αποφασισμένος να εφαρμόσει την παλιά απόφαση στα πλαίσια του νέου περιφερειακού σχεδιασμού, κι ας είναι εις βάρος 60.000 τουλάχιστον κατοίκων της Λαυρεωτικής.  Έτσι καθημερινά, σε μια φορτισμένη ατμόσφαιρα, τα ΜΑΤ ως αντιπρόσωποι της Πολιτείας και οπλισμένοι ως αστακοί έρχονται να καταρύψουν τη λογική, δια μέσου της βίας.

Ωστόσο οι κάτοικοι της Κερατέας, υπερασπίζονται με σθένος και αξιοπρέπεια, παι πάνω απ όλα ενωμένοι «βωμούς και εστίες». Οι κάτοικοι της Κερατέας δεν εμπιστεύονται το Ελληνικό κράτος—Είναι εξοργισμένοι και αντιστέκονται!  Λένε, ότι η Πολιτεία δεν τους υπολογίζει, δεν νοιάζεται για την καταστροφή που αυτή η χωματερή θα προκαλέσει στην περιοχή, έναν τόπο φυσικού κάλλους και πολιτισμού, και περαιτέρω, το κράτος δεν νοιάζεται για τις επιπτώσεις στην υγεία τους, κι αυτή των παιδιών τους. Δεν πιστεύουν ότι στην περιοχή τους θα εγκατασταθεί απλώς μια σύγχρονη μονάδα διαχείρισης υπολειμμάτων.  Ούτε τη διαβεβαίωση ότι θα  υποδέχεται μόνο τις ποσότητες που αναφέρουν οι σημερινές δεσμεύσεις. Δεν το πιστεύουν γιατί τα έργα δεν άρχισαν από την  κατασκευή  του εργοστασίου που απαιτείται για τέτοιου είδους διαχείριση. Είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον δίκαιο αγώνα τους ώστε ο τόπος τους να μην καταστραφεί.

Γι αυτό το λόγο, βρίσκονται καθημερινά στα μπλόκα,  με σκοπό να «αποτρέψουν το κακό», όπως μας είπαν. Το κράτος, αρκεί να εξυπηρετήσει τους εργολάβους και τα μεγάλα συμφέροντα, είναι διατεθημένο να ακολουθήσει  όποιους ανορθόδοξους μηχανισμούς καταστολής να τους λυγίσει… Μας διαβεβαίωσαν όμως,  ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους, γιατί είναι δίκαιος.

Μαίρη Παναγιωγτακοπούλου

 Ο ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ ΣΑΣ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΕΚΕΤΑΙ!

ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΚΕΡΑΤΕΑΣ!

____________________________________________________________________________________

 

ΝΑ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΚΕΡΑΤΕΑΣ ΛΕΝΕ

«ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΧΥΤΑ ΣΤΟ ΟΒΡΙΟΚΑΣΤΡΟ!»

1. Η περιοχή ανήκει στην ευρύτερη περιοχή της Λαυρεωτικής που έχει χαρακτηρισθεί Τοπίο ιδιαίτερου Φυσικού Κάλους. ΦΕΚ 852/Β/3.9.19802.

2. Η περιοχή είναι Ιστορικός και Αρχαιολογικός Χώρος. ΦΕΚ1070/Β/29.12.1995 Δεν είναι τυχαίο ότι το Ειρηνοδικείο Λαυρίου απαγόρευσε κάθε εργασία στον αρχαιολογικό χώρο του Οβριόκαστρου.

3. Στο κέντρο του χώρου στον οποίο σχεδιάζεται να τοποθετηθεί ο χώρος απόθεσης απορριμμάτων υπάρχει πηγή.


4. Το υδατόρευμα Μουζάκι διασχίζει κατά μήκος όλο το χώρο των εγκαταστάσεων.

5. Η περιοχή είναι πλούσια σε ορυκτό τόσο σε ποσότητες όσο και σε ποικιλία μεταλλευμάτων.

6. Υπάρχουν αρχαίες μεταλλευτικές στοές που χρονολογούνται από το 5ο Π.Χ. αιώνα.

7. Η περιοχή είναι κηρυγμένη αναδασωτέα.

8. Μέσα στον προτεινόμενο χώρο υπάρχει νόμιμη κατοικία.

9. Η περιοχή απέχει λιγότερο από 1200 μέτρα από τα όρια οικισμού (Πλάκα) που προϋπήρχε του 1923.

10. Το σεισμικό ρήγμα της περιοχής τέμνει κάθετα τον προτεινόμενο χώρο, ενώ την περιοχή διασχίζει ο αγωγός φυσικού αερίου.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν επίσημα κριτήρια αποκλεισμού για χωματερή. Ωστόσο μελετητές και κρατικές υπηρεσίες τα αγνόησαν κι έτσι επελέγη με νόμο της Βάσως Παπανδρέου το 2003 το Οβριόκαστρο Κερατέας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθούν φωτογραφίες από τις χθεσινοβραδυνές εκδηλώσεις:

DSC_5027-645x428 DSC_5030-645x428 DSC_5031-645x232 DSC_5040-645x551 DSC_5043-645x376 DSC_5048-645x112 DSC_4985-645x428 DSC_4988-645x417 DSC_4994-645x255 DSC_4995-645x380 DSC_4996-645x260 DSC_5003-645x360 DSC_5007-645x428

 

 

RELATED ARTICLES

3 COMMENTS

 1. Με την δική μας χωματερή στους Γαργαλιάνους τι θα κάνουμε; Θα συνεχίσει το κάψιμο όπως έκαναν οι αλήτες που φέσωσαν τους Γαργαλιάνους;

 2. Ευχαριστώ για το “μπράβο”. Όμως δεν με ενδιαφέρει καμιά καρέκλα. Έχουμε καλούς δημοτικούς άρχοντες (μέχρις στιγμής φυσικά). Μην αρχίσουμε πάλι αυτό το παραμύθι που έλεγαν οι νεκροθάφτες του δήμου μας τα τελευταία χρόνια, κάθε φορά που ρίχναμε “φως” στις αδιαφανείς ενέργειες και αποφάσεις τους που έβλαψαν ανεπανόρθωτα τους Γαργαλιάνους…

  Υπάρχουν πολλοί πατριώτες που το ενδιαφέρον τους για το καλό του τόπου δεν σημαίνει ντε και καλά σχέδιο κατάκτησης κάποιας καρέκλας…

  Ενεργός πολίτης δεν σημαίνει αναγκαστικά και μελλοντικός υποψήφιος πολιτικάντης!
  Ας δώσουμε μια ευκαιρία στους νέους δημοτικούς άρχοντες του Δήμου Τριφυλίας να αποδείξουν πόσο διαφέρουν από τους προηγούμενους.
  Η νέα Δημοτική Αρχή έχει δημιουργήσει μια “επιτροπή διαβούλευσης του Δήμου Τριφυλίας” μέλη της οποίας είναι 50 παρακαλώ εκπρόσωποι όλων (ΣΧΕΔΟΝ όλων…) των Φορέων του Δήμου.
  Με τόσους και ΤΕΤΟΙΟΥΣ συμβούλους θάναι δύσκολο να βγει “λάθος” απόφαση από το σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο. Συγχαρητήρια προσωπικά στον κ. Κόλλια και όλο το Δ.Σ. για την συγκρότηση της “Επιτροπής Διαβούλευσης”.
  Οι πολίτες θα αισθάνονται ότι εκτός από τους άξιους πολιτικούς που εξέλεξαν, τους εκπροσωπούν και αντιπρόσωποι των τοπικών Φορέων (τους οποίους (φορείς)… διάλεξαν φυσικά οι πολιτικοί. Ξέρουν αυτοί…).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments

Διαχειριστής on Το Έγκλημα του Δ.Ν.Τ.
ΠΥΡΓΟΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ on ΞΥΠΝΑΤΕ ΡΕΕΕΕ…
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΣΛΑΝΗΣ on spyropoulos-ika-makedonia-palace-660
Διαχειριστής on Πρώτα ήρθαν οι Αλβανοί…
ΤΡΙΦΥΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ on Απόστρατοι ιδρύουν κόμμα!
ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΙΘΑΚΗΣΙΟΣ on Καζάκης ΕΠΑΜ
Διαχειριστής on Λαβράκι έδωσε ο Κουσελάς
ΚΑΠΕΤΑΝ ΚΕΦΑΛΟΣ on Απόστρατοι ιδρύουν κόμμα!
ΤΣΙΟΥΛΟΣ ΘΕΟΔ,ΠΟΛ,ΜΗΧ/ΚΟΣ on Καζάκης ΕΠΑΜ
βασιλης κιτσος on ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ…
Νικόλαος Γεωργακόπουλος on ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ
Μαίρη Αναστασοπούλου on ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΠΑΡΜΠΑ ΓΙΑΝΝΗ…
Βεσσαραψ on