15.3 C
Gargaliánoi
Sunday, May 28, 2023
spot_img
HomeΕΛΛΑΔΑ«Αφήνω τα γουρούνια στη λάσπη τους»

«Αφήνω τα γουρούνια στη λάσπη τους»

Με ένα μύθο του Αισώπου, τον οποίο επικαλείτο συχνά – πυκνά ο ιδρυτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Καραμανλής όταν βρισκόταν αυτοεξόριστος στο Παρίσι, σχολιάζει ο κ. Μ. Λιάπης τις φήμες και τα σενάρια που κυκλοφόρησαν πρόσφατα ότι πρόκειται για τον «γαλάζιο» υπουργό που έχει στους τραπεζικούς λογαριασμούς του 178 εκατομμύρια ευρώ.

Ο πρώην υπουργός, τον οποίο δημοσιεύματα ταύτισαν με τον πολιτικό που διαθέτει ποσά τέτοιου ύψους σε τράπεζα, και την υπόθεση ερευνά μάλιστα το ΣΔΟΕ, δεν κρύβει την οργή του και διότι υπήρξαν ταυτόχρονα υπαινιγμοί για τον θείο του, πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο κ. Λιάπης στη δήλωσή του περί «τερατολογιών» μίλησε ως εκπρό­­σωπος της οικογένειας και αφού είχε συνεν­νοηθεί με Κ. Καραμαν­λή αλλά και τον κ. Αχ. Καραμανλή.

Ο μύθος του Αισώπου, που αποτυπώνει πλήρως τη θέση και του κ. Λιάπη, έτσι όπως την εξέφρασε στο «Εθνος της Κυριακής», θα μπορούσε να έχει τον εξής τίτλο: «Αφήνω τα γουρούνια στη λάσπη τους». Σύμφωνα με τον μύθο, ο βασιλιάς των ζώων, το λιοντάρι, περπατούσε στη ζούγκλα και κάποια στιγμή βλέπει τα γουρούνια να κυλιούνται στη λάσπη. «Ελα κι εσύ αν μπορείς» του είπαν.

Τότε το λιοντάρι -σύμφωνα με τον μύθο- απάντησε ότι «σας αφήνω στη λάσπη σας. Μπορείτε να λέτε ότι με κερδίσατε, αλλά εγώ δεν πρόκειται να συναγωνιστώ μαζί σας».

Η επίκληση αυτής της ιστορίας, με την υπόμνηση ότι την ίδια θέση είχε και ο ιδρυτής της ΝΔ, λαμβάνει τον χαρακτήρα μιας επιθετικής δήλωσης του κ. Μ. Λιάπη προς εκείνους (εντός και εκτός ΝΔ) που διακίνησαν το τελευταίο διάστημα το θέμα με τον «mister 178 εκατ.».

Οπως εξηγεί ο ίδιος στους συνομιλητές του, τον λόγο τον έχουν πλέον τα δικαστήρια, όπου προσφεύγει εναντίον των μέσων ενημέρωσης που τον ταύτισαν με τον «γαλάζιο» υπουργό με τον υπέρογκο τραπεζικό λογαριασμό. Παράλληλα, ανάλογες κινήσεις θα κάνει και το Ιδρυμα Καραμανλή, καθώς, όπως τονίζουν νομικοί του σύμβουλοι, υπήρξαν δημοσιεύματα που ενέπλεκαν το όνομα του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η όλη υπόθεση ερμηνεύεται από ορισμένους και ως προσπάθεια να πληγεί η οικογένεια Καραμανλή στο σύνολό της. Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Λιάπης στη δήλωσή του περί «τερατολογιών» στις αρχές της εβδομάδας μίλησε ως εκπρόσωπος της οικογένειας και αφού προηγουμένως είχε συνεννοηθεί με τον κ. Κ. Καραμανλή αλλά και τον κ. Αχ. Καραμανλή. Με τον πρώην πρωθυπουργό, άλλωστε, ο κ. Λιάπης διατηρεί πλέον ιδιαίτερα καλές σχέσεις, καθώς οι σκιές που είχαν δημιουργηθεί παραμονές των εκλογών του 2009 με τη «σκληρή» δήλωσή του για την απόφαση περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες έχουν απομακρυνθεί. Ο ίδιος ο κ. Κ. Καραμανλής συμφώνησε απολύτως με τη «σκληρή» ανακοίνωση που εξέδωσε ο εξάδελφός του και με την επιλογή για προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

Μεταξύ Βοστόνης και Παρισιού
Σε πολιτικό επίπεδο ο κ. Λιάπης, ο οποίος, μετά την απόφασή του να μην είναι υποψήφιος στις εκλογές του 2009, περνά τον περισσότερο καιρό του μεταξύ Βοστόνης και Παρισιού, όπου σπουδάζουν τα παιδιά του, νιώθει ότι επιβεβαιώνεται η ορθότητα της απόφασής του να μείνει μακριά από την πολιτική.

Στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις του σημειώνει ότι η χώρα περνά μια συνολική κρίση που δεν αφορά μόνο την οικονομία, αλλά την πολιτική, τους πολιτικούς, τη δημοσιογραφία, τους θεσμούς γενικότερα. «Σε αυτό το κάδρο εγώ δεν έχω καμία θέση» τονίζει, κάτι άλλωστε που φαίνεται από το ότι επικαλείται τον γνωστό μύθο του Αισώπου. Επίσης, ο πρώην υπουργός προβλέπει ότι αυτή η κρίση θα διαρκέσει πολύ περισσότερο του αναμενόμενου.

Τέλος, ο πρώην υπουργός επιβεβαιώνει, μιλώντας με παλαιούς φίλους του, παλαιότερο δημοσίευμα του «Εθνους της Κυριακής» ότι αυτήν την περίοδο προετοιμάζεται για τη συγγραφή ενός βιβλίου που θα αφορά πρόσωπα και γεγονότα της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας της χώρας και θα κάνει αναφορές στις οικογένειες Παπανδρέου και Καραμανλή.

ΣΑΜΑΡΑΣ
Μετά την αρχική σιωπή η καταγγελία

Υπό την πίεση δημο­σιευμά­των που επεσή­μαναν τη «σιωπή» της ΝΔ στο θέμα, ακόμη και μετά τη «σκληρή δήλωση» του κ. Μ. Λιάπη, το κόμμα της αξιωμα­τικής αντιπολίτευσης παρε­νέβη κάνοντας λόγο για «απόπειρα αποπροσανα­- τολι­σμού της κοινής γνώμης από την πλευρά της κυβέρνη­σης». Ο κ. Αντ. Σαμαράς, στο πλαίσιο της προσπάθειας απεμπλοκής του από το κυβερνη-τικό παρελθόν της ΝΔ, είχε επιλέξει αρχικά να μην τοποθετηθεί στην υπόθεση με τον «γαλάζιο υπουργό και τα 178 εκατ. ευρώ».

Ωστόσο, το απόγευμα της Τρίτης κι ενώ πλήθαιναν τα σχόλια και από βουλευτές της ΝΔ για την απόσταση που φαινόταν να λαμβάνει επι­σή­μως το κόμμα, ο κ. Γ. Μιχελάκης εξέδωσε ανακοί­­­νωση καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι «ενώ μια απλή ερώτηση στο ΣΔΟΕ θα μπορούσε να φέρει στο φως την αλήθεια, εξακολουθεί να κωφεύει και να αδρανεί». «Φαίνεται ότι θέλει να αιωρούνται σκιές και φήμες για να αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη. Και αυτό είναι κάτι περισσότερο από ύποπτο» συμπλήρωσε. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι της δήλωσης αυτής προη­γήθηκαν οι κινήσεις των κ. Γιακουμάτου και Γιαννό­πουλου οι οποίοι με επιστο­λές τους (προς τη Δικαιο­σύνη και προς τη Βουλή) ζητούσαν τη διερεύνηση της υπόθεσης με τα 178 εκατ. προκειμένου να μην «πέφτει» σκιά στο σύνολο του πολιτικού κόσμου.

Γιάννης Σαραντάκος

 

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments

Διαχειριστής on Το Έγκλημα του Δ.Ν.Τ.
ΠΥΡΓΟΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ on ΞΥΠΝΑΤΕ ΡΕΕΕΕ…
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΣΛΑΝΗΣ on spyropoulos-ika-makedonia-palace-660
Διαχειριστής on Πρώτα ήρθαν οι Αλβανοί…
ΤΡΙΦΥΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ on Απόστρατοι ιδρύουν κόμμα!
ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΙΘΑΚΗΣΙΟΣ on Καζάκης ΕΠΑΜ
Διαχειριστής on Λαβράκι έδωσε ο Κουσελάς
ΚΑΠΕΤΑΝ ΚΕΦΑΛΟΣ on Απόστρατοι ιδρύουν κόμμα!
ΤΣΙΟΥΛΟΣ ΘΕΟΔ,ΠΟΛ,ΜΗΧ/ΚΟΣ on Καζάκης ΕΠΑΜ
βασιλης κιτσος on ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ…
Νικόλαος Γεωργακόπουλος on ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ
Μαίρη Αναστασοπούλου on ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΠΑΡΜΠΑ ΓΙΑΝΝΗ…
on