12.3 C
Gargaliánoi
Saturday, June 3, 2023
spot_img
HomeΕΛΛΑΔΑΠήραμε 110 δις ευρώ και... στις τράπεζες δώσαμε τα 100 δις ευρώ!

Πήραμε 110 δις ευρώ και… στις τράπεζες δώσαμε τα 100 δις ευρώ!

Γράφει ο Κων/νος Μαργαρίτης

Είναι άξιον απορίας που ενώ η χώρα βαδίζει με μαθηματική ακρίβεια στην αναδιάρθρωση του χρέους της, ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του – υπουργοί αναλώνονται σε δηλώσεις και όχι σε “management”.

Άκουσα τον Υπουργό Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου να ανακοινώνει νέο πακέτο στήριξης – 30 δις ευρώ – για τις τράπεζες και να ακολουθεί τη λανθασμένη τακτική των προκατόχων του. Έτσι σε διάστημα μικρότερο των τριών ετών ενισχύσαμε τις τράπεζες με το ποσό των 100 δις ευρώ. Αν κάνουμε την καταγραφή των δεδομένων, θα διαπιστώσετε ότι από το ΔΝΤ και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης πήραμε 110 δις ευρώ και στις τράπεζες δώσαμε τα 100 δις ευρώ!

Είναι αδιανόητο οι κόποι και οι στερήσεις των μισθωτών, των συνταξιούχων και των ελεύθερων επαγγελματιών να πηγαίνουν χαμένοι. Πως θα αναπτυχθεί η μικρομεσαία επιχείρηση, πως θα κάνουμε καινοτομίες και έρευνα, όταν οι τράπεζες αρνούνται να διαθέσουν μέρος του πακέτου αυτού στην αγορά;

Το οξύμωρο της υπόθεσης είναι, ότι το μεγαλύτερο μέρος του ποσού αυτού (100 δις ευρώ) έχει διοχετευθεί στις αγορές των Βαλκανίων, για να καλύψει τα εκεί ελλείμματα τους. Το κράτος δεν ελέγχει τις κινήσεις αυτές, η αγορά στενάζει και η ανεργία εκτοξεύεται στα ύψη.

Θα πρότεινα, ανάλογα με το ύψος του ποσού που θα παίρνει η κάθε τράπεζα από το κράτος, αντίστοιχο ποσοστό κοινών μετοχών να δεσμεύεται προς όφελος του κράτους.

Όμως αντί να προκρίνουμε αυτή τη λύση για τη στήριξη του τραπεζικού μας συστήματος, θα έπρεπε να οδηγηθούν όλες οι τράπεζες σε αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου και αν δεν μπορέσουν να το καλύψουν, να προκύψουν αυτόματα συγχωνεύσεις. Έτσι θα είχαμε λίγες και δυνατές τράπεζες, που θα ήταν σε θέση να χρηματοδοτήσουν την επιχειρηματικότητα, τη κατοικία, τη καινοτομία και την έρευνα.

Σήμερα οι Έλληνες φορολογούμενοι παρακολουθούν ανήμποροι να αντιδράσουν, τις παλινωδίες της ελληνικής κυβέρνησης και θα κληθούν να ξαναπληρώσουν τα τεράστια ελλείμματα που δημιουργούν αυτές οι κινήσεις!

Δυστυχώς, οι τράπεζες ενώ το χρονικό διάστημα 2000-2008 παρουσίαζαν τεράστια κέρδη, δεν συνεισέφεραν στον κρατικό προϋπολογισμό, ούτε φρόντισαν να τακτοποιήσουν τα ανοίγματα τους. Αντιθέτως, προχώρησαν σε επενδύσεις εξωχρηματοπιστωτικών δραστηριοτήτων (ξενοδοχεία, ακίνητα) τα οποία εκμεταλλεύονται ακόμη και σήμερα, χωρίς να προχωρούν στη πώλησή τους, που θα τους απέφερε μεγάλα χρηματικά ποσά, ικανά να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους.

Αυτό το τραπεζικό σύστημα έχει ανάγκη η Ελλάδα; Ασφαλώς όχι και θα προέτρεπα τον Υπουργό Οικονομικών, με τη συμβολή της τρόικας, να απαιτήσει από τις τράπεζες να προχωρήσουν άμεσα σε αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου και στη συγχώνευσή τους.

Η απορρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, η οποία θεωρείται μία από τις αιτίες της τελευταίας χρηματοπιστωτικής κρίσης, έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στις αγορές κατ’ επέκταση στις χώρες.

Ο νόμος της αμερικανικής κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση της Ουόλ Στρίτ, ο οποίος επιβάλλει αυστηρότερες κανονιστικές ρυθμίσεις στη χρηματαγορά και ενισχύει τα όργανα ελέγχου, μπορεί να αποτελέσει “οδηγό” για τις πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το “αόρατο χέρι” που επινόησε το 18ο αιώνα ο πατέρας του οικονομικού φιλελευθερισμού Άνταμ Σμίθ, έρχονταν με μαγικό τρόπο να εξασφαλίσει τις ισορροπίες στις αγορές! Σήμερα οι εποχές είναι διαφορετικές και δεν μπορούν τα ιδιωτικά συμφέροντα να δουλέψουν προς όφελος του γενικού συμφέροντος.

Κινδυνεύουν να πεθάνουν άνθρωποι, εξαιτίας των άτοπων οικονομικών πολιτικών που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση. Επιτέλους να σταματήσει το σύνδρομο του εκφοβισμού ότι θα “σκάσουν” οι Ελληνικές Τράπεζες. Ανάσα στους φτωχούς και αυστηρό έλεγχο στους πλουσίους.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Σ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ

RELATED ARTICLES

2 COMMENTS

 1. ΜΕΤΑ ΤΟΝ Β΄ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ ΠΗΡΑΝ ΤΑ ΗΝΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΔΟΣΙΛΟΓΟΙ,ΜΑΥΡΑΓΟΡΗΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΛΟΓΗΣ ΞΕΝΟΔΟΥΛΟΙ,ΕΝΑΣ ΛΑΟΣ ΤΑΛΑΙΠΩΡΗΜΕΝΟΣ ΓΑΜΗΜΕΝΟΣ ΣΑΚΑΤΕΜΕΝΟΣ ΠΟΥ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΔΕΙ ΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΝΑ ΑΝΑΤΕΛΕΙ ΠΑΛΙ ΣΤΑ ΚΟΥΡΑΣΜΕΝΑ ΒΛΕΦΑΡΑ ΤΟΥ.
  ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΑΥΤΟΣ Ο ΛΑΟΣ ΕΓΚΑΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΥΡΑΓΟΡΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΟΣΙΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΕ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΑΦΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣΥΝΗ ΝΑ ΤΟΝ ΑΙΧΜΑΛΩΤΙΣΟΥΝ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΔΙΚΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΟΧΗ…

  ΕΜΠΡΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΝΟΙΩΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΙΚΡΟΙ ΣΠΑΡΤΑΚΟΙ

 2. ΠΟΙΟΣ ΚΥΒΕΡΝΑ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ;
  ΠΟΙΟΣ ΑΝΕΒΑΖΕΙ ΚΑΙ ΚΑΤΕΒΑΖΕΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ;
  ΣΤΑ ΟΠΛΑ ΛΑΕ!
  ΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΣΤΟ ΓΟΥΔΙ!
  ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ; ΕΝΑΣ ΠΛΑΣΤΗΡΑΣ;
  ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ !
  ΚΑΙ ΤΟΥΦΕΚΙΣΜΑ ΛΑΕ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ !
  ΠΡΙΝ ΣΟΥ ΠΑΡΟΥΝ ΤΗΝ ΨΥΧΗ!
  ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ ΔΩΡΗΤΕΣ ΟΡΓΑΝΩΝ !
  ΘΕΛΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΜΗ !
  ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΤΩΝ ΤΡΑΥΜΑΤΙΩΝ!
  ΘΑ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΣΤΟΝ ΑΔΗ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΕΝΑ ΕΠΙΠΟΛΑΙΟ ΤΡΑΥΜΑ!
  ΘΑ ΔΡΟΥΝ ΟΠΩΣ ΟΙ ΟΥΤΣΕΚΑΔΕΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΟΒΟ!
  ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΠΟΥΛΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΣΑΠΗΛΙΑΡΗΔΕΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ!
  ΣΤΑ ΟΠΛΑΑΑΑΑ! ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ !!!!!!!!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments

Διαχειριστής on Το Έγκλημα του Δ.Ν.Τ.
ΠΥΡΓΟΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ on ΞΥΠΝΑΤΕ ΡΕΕΕΕ…
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΣΛΑΝΗΣ on spyropoulos-ika-makedonia-palace-660
Διαχειριστής on Πρώτα ήρθαν οι Αλβανοί…
ΤΡΙΦΥΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ on Απόστρατοι ιδρύουν κόμμα!
ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΙΘΑΚΗΣΙΟΣ on Καζάκης ΕΠΑΜ
Διαχειριστής on Λαβράκι έδωσε ο Κουσελάς
ΚΑΠΕΤΑΝ ΚΕΦΑΛΟΣ on Απόστρατοι ιδρύουν κόμμα!
ΤΣΙΟΥΛΟΣ ΘΕΟΔ,ΠΟΛ,ΜΗΧ/ΚΟΣ on Καζάκης ΕΠΑΜ
βασιλης κιτσος on ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ…
Νικόλαος Γεωργακόπουλος on ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ
Μαίρη Αναστασοπούλου on ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΠΑΡΜΠΑ ΓΙΑΝΝΗ…
on