9.3 C
Gargaliánoi
Wednesday, December 7, 2022
spot_img
HomeΕΛΛΑΔΑΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΣΑΣ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΣΤΟ ΓΚΡΕΜΟ!

ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΣΑΣ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΣΤΟ ΓΚΡΕΜΟ!

Αν δεχθούμε αυτά που ανακοίνωσε χθες η αντιπροεδρία της κυβέρνησης, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα: Από τις 113 «δράσεις» για την υλοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, οι 94 έχουν ήδη υλοποιηθεί και οι υπόλοιπες βρίσκονται στο στάδιο υλοποίησης εντός χρονοδιαγράμματος ή στο στάδιο της διαβούλευσης.

Αναφέρονται μάλιστα οι «δράσεις» αναλυτικά, αλλά από τον κατάλογο προκύπτει πως είναι τέτοια η φύση τους (μείωση προσλήψεων, νομοθετικές πρωτοβουλίες, ίδρυση αρχών, ο Καλλικράτης κλπ) που δεν αποτελούν μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης σήμερα, αλλά μέτρα που ενδεχομένως θα αποδώσουν στο μέλλον.

Υπάρχει, όμως, μέλλον; Όχι, αν δεχθούμε όσα έγραψε χθες η βρετανική επιθεώρηση «Economist». Που, ούτε λίγο ούτε πολύ, μας λέει ότι πρέπει να το πάρουμε απόφαση πως έχουμε χρεοκοπήσει. Και πως η χώρα μας, μαζί με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία (που υποβαθμίζονται συνεχώς) πρέπει να προχωρήσουν άμεσα στην αναδιάρθρωση του χρέους τους.

Υποστηρίζει επίσης το περιοδικό όσα υποστηρίζουν και όσοι προσπάθησαν να «διαβάσουν» την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου περί του μηχανισμού στήριξης, που τελικά αποτελεί μηχανισμό χρεοκοπίας.

Και το κυριότερο: Κατηγορεί τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι υποχρέωσαν την Ελλάδα να μειώσει τα ελλείμματά της, αδιαφορώντας για την βαθιά ύφεση στην οποία μοιραία θα έπεφτε η χώρα, με αποτέλεσμα να υπονομευθεί πλήρως η ανάπτυξή της. Η ύφεση στέλνει τα χρέη στον Θεό και επομένως πρόκειται για χρέη που δεν μπορούν να αποπληρωθούν.

Και βέβαια, επισημαίνεται το ολέθριο λάθος των Ευρωπαίων ηγετών να μεταθέσει τις αναδιαρθρώσεις χρεών για το 2013 και μάλιστα σε βάρος των ιδιωτών, που βλέπουν τις επισφάλειές τους να αυξάνονται, με αποτέλεσμα να δανείζουν ακριβά.

Το πρόβλημα είναι πολιτικό, επιμένει ο «Economist» και καλεί την Ελλάδα, δηλαδή την κυβέρνηση, να σταματήσει να υποκρίνεται ότι μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της και να πιέσει η ίδια για την αναδιάρθρωσή του.

Παρ’ όλα αυτά, ο υπουργός των Οικονομικών απέκλεισε και χθες, σε συνέντευξή του στο «Μπλούμπεργκ», την αναδιάρθρωση του χρέους και μίλησε για «κάποια υστέρηση» στα φορολογικά έσοδα.

Οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν πως επιβεβαιώνονται όσοι υποστηρίζουν ότι οι αποφάσεις της 11ης και 25ης Μαρτίου των Ευρωπαίων ηγετών υπήρξαν ολέθριες και τα καταστροφικά τους αποτελέσματα θα φανούν σύντομα – αν και στην Ελλάδα διαφημίστηκαν ως… ιστορικές.

Επιβεβαιώνονται επίσης όσοι υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα απλώς παρίσταται στα Ευρωπαϊκά Συμβούλια, χωρίς να πηγαίνει με δικές της προτάσεις, χωρίς να προσπαθεί να επιβάλει αποφάσεις που θα βοηθήσουν τη χώρα να βγει από την κρίση. Απλώς υποκύπτει στις αποφάσεις των άλλων και τις επανεισάγει ως… σωτήριες.

Το βέβαιο τελικά είναι πως όταν θα έχουμε χρεοκοπήσει θα μπορούμε να αναπολούμε τις πολύ καλές επιδόσεις μας στις «δράσεις» για το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης…


RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments

Διαχειριστής on Το Έγκλημα του Δ.Ν.Τ.
ΠΥΡΓΟΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ on ΞΥΠΝΑΤΕ ΡΕΕΕΕ…
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΣΛΑΝΗΣ on spyropoulos-ika-makedonia-palace-660
Διαχειριστής on Πρώτα ήρθαν οι Αλβανοί…
ΤΡΙΦΥΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ on Απόστρατοι ιδρύουν κόμμα!
ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΙΘΑΚΗΣΙΟΣ on Καζάκης ΕΠΑΜ
Διαχειριστής on Λαβράκι έδωσε ο Κουσελάς
ΚΑΠΕΤΑΝ ΚΕΦΑΛΟΣ on Απόστρατοι ιδρύουν κόμμα!
ΤΣΙΟΥΛΟΣ ΘΕΟΔ,ΠΟΛ,ΜΗΧ/ΚΟΣ on Καζάκης ΕΠΑΜ
βασιλης κιτσος on ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ…
Νικόλαος Γεωργακόπουλος on ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ
Μαίρη Αναστασοπούλου on ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΠΑΡΜΠΑ ΓΙΑΝΝΗ…