8.3 C
Gargaliánoi
Friday, December 9, 2022
spot_img
HomeΕΛΛΑΔΑΌταν η Δημοκρατία υποτάχθηκε στο χρέος...

Όταν η Δημοκρατία υποτάχθηκε στο χρέος…

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ένα ντοκιμαντέρ με παραγωγό το θεατή!

Το DEBTOCRACY αναζητά τα αίτια της κρίσης χρέους και προτείνει λύσεις που αποκρύπτονται από την κυβέρνηση και τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης.

Ο Αρης Χατζηστεφάνου και η Κατερίνα Κιτίδη μιλούν με οικονομολόγους, δημοσιογράφους και προσωπικότητες από όλο τον κόσμο περιγράφοντας τα βήματα που οδήγησαν την Ελλάδα στην παγίδα του χρέους- τη χρεοκρατία.

Το DEBTOCRACY παρακολουθεί την πορεία χωρών όπως ο Ισημερινός, που δημιούργησαν Επιτροπές Λογιστικού Ελέγχου (ΕΛΕ) αλλά και την αντίστοιχη προσπάθεια που ξεκίνησε στην Ελλάδα.

Το ντοκιμαντέρ θα διανέμεται δωρεάν από τα τέλη Μαρτίου (2011) χωρίς δικαιώματα χρήσης και αναμετάδοσης και θα υποτιτλιστεί σε τουλάχιστον τρεις γλώσσες.

Το θέμα του χρέους δεν είναι η αιτία της κρίσης αλλά ένα σύμπτωμα. Το χρέος συνίσταται από δύο ουσιαστικά προβλήματα:

1. τη ρευστότητα (πώς δηλαδή βρίσκεις άμεσα χρήματα για να πληρώσεις τους δανειστές) και

2. την αξιοπιστία (δηλαδή το πρόβλημα της εμπιστοσύνης των αγορών στην ελληνική οικονομία το οποίο οδηγεί και στα τεράστια spreads ).

Για το λόγο αυτό, το ευρωομόλογο δεν λύνει τίποτα. Ακόμη και να εισαγόταν η εγγύηση του ευρωομόλογου, αυτό θα βοηθούσε τη ρευστότητα για ένα διάστημα. Το ζήτημα, όμως, από εκεί και πέρα είναι αν μπορεί η Ελλάδα να ξεπληρώσει το συνολικό χρέος, το οποίο σύμφωνα με τις χειρότερες προβλέψεις ενδέχεται να φτάσει μέσα σε 2-3 χρόνια ακόμη και το 190% του ΑΕΠ.

Με τέτοια δυναμική, λοιπόν, χρέους… ό,τι και αν μας εγγυηθούν δεν αρκεί. Με το ευρωομόλογο δεν λύνεις το πρόβλημα της αξιοπιστίας. Λύνεις το πρόβλημα της ρευστότητας για ένα μικρό χρονικό διάστημα.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι το ευρωομόλογο είναι η μόνη άμεση λύση για να μπορέσει να συνεχίσει να αποπληρώνει τους δανειστές, να σταματήσει αυτή την άνοδο των spreads και να ξαναβάλει την Ελλάδα στις αγορές. Αυτές οι επιλογές αποτελούν βραχυπρόθεσμες λύσεις. Οι δομικές ανισορροπίες που υπάρχουν μεταξύ των περιφερειακών χωρών και της Γερμανίας δεν λύνονται μέσα στην Ευρωζώνη, ούτε πιστεύω μέσα στην ΕΕ. Αυτά είναι «ασπιρίνες».

Οι πάντες προεξοφλούν ότι θα ακολουθήσει ένα είδος χρεοκοπίας της ελληνικής οικονομίας. Δεν θα γίνει με την κλασική έννοια, αλλά θα αφορά μία υποχρεωτική αναδιαπραγμάτευση του χρέους. Αυτό που προσπαθούν να συμφωνήσουν αυτή τη στιγμή ΕΕ-ΔΝΤ-Ελλάδα είναι αρχικά κάποια επιμήκυνση αποπληρωμής του συνολικού δημόσιου χρέους (όχι μόνο τα 110 δις ευρώ), αλλά και κάποιο «κούρεμα», κάποια περικοπή του, η οποία κατά τη γνώμη μου δεν θα είναι μεγάλη, θα είναι περισσότερο «διακοσμητική».


Το ζήτημα για τον ελληνικό λαό είναι, αυτή η αναδιαπραγμάτευση του χρέους, η οποία σίγουρα θα επιβληθεί, με ποιους όρους θα γίνει. Το θέμα είναι να επιβάλουμε εμείς τους δικούς μας όρους.

www.debtocracy.gr

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments

Διαχειριστής on Το Έγκλημα του Δ.Ν.Τ.
ΠΥΡΓΟΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ on ΞΥΠΝΑΤΕ ΡΕΕΕΕ…
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΣΛΑΝΗΣ on spyropoulos-ika-makedonia-palace-660
Διαχειριστής on Πρώτα ήρθαν οι Αλβανοί…
ΤΡΙΦΥΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ on Απόστρατοι ιδρύουν κόμμα!
ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΙΘΑΚΗΣΙΟΣ on Καζάκης ΕΠΑΜ
Διαχειριστής on Λαβράκι έδωσε ο Κουσελάς
ΚΑΠΕΤΑΝ ΚΕΦΑΛΟΣ on Απόστρατοι ιδρύουν κόμμα!
ΤΣΙΟΥΛΟΣ ΘΕΟΔ,ΠΟΛ,ΜΗΧ/ΚΟΣ on Καζάκης ΕΠΑΜ
βασιλης κιτσος on ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ…
Νικόλαος Γεωργακόπουλος on ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ
Μαίρη Αναστασοπούλου on ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΠΑΡΜΠΑ ΓΙΑΝΝΗ…