Όχι άλλες Εξεταστικές

Γιώργος Κύρτσος
Ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Σαμαράς πρέπει να έρθουν σε μία πολιτική συνεννόηση για να αποτραπεί η δημιουργία νέων Εξεταστικών Επιτροπών της Βουλής. Οι επιτροπές που διερευνούν το σκάνδαλο της Siemens, το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου και το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων είναι υπεραρκετές για να διαπιστώσουμε εάν το πολιτικό σύστημα είναι σε θέση να επιβάλει την κάθαρση.
Ο πρωθυπουργός πρέπει να καταλάβει ότι δεν έχει την πολυτέλεια να προχωρήσει στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τη διαχείριση της οικονομίας και των στατιστικών στοιχείων την περίοδο 2004-2009. Είναι φανερό ότι, στην περίπτωση που ο κ. Παπανδρέου επιμείνει, ο κ. Σαμαράς θα αντεπιτεθεί ζητώντας τη σύσταση ειδικής Εξεταστικής Επιτροπής για την πορεία της κυβέρνησης Παπανδρέου προς το μνημόνιο ή και για την οικονομική διαχείριση από το 1981 μέχρι σήμερα.
Προγραμματισμένη δυσφήμηση
Ο ανταγωνισμός των δύο κομμάτων εξουσίας γύρω από τις Εξεταστικές Επιτροπές που θα ασχοληθούν με ζητήματα οικονομικής, δημοσιονομικής διαχείρισης εγγυάται ένα νέο γύρο διεθνούς δυσφήμησης της Ελλάδας. Ο ένας θα μιλάει για τους «απατεώνες» που έδιναν πλαστά στατιστικά στοιχεία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο άλλος θα καταγγέλλει την «ύποπτη αδράνεια» της ηγεσίας της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που μας έριξε στα χέρια των διεθνών κερδοσκόπων, και είναι αρκετά εύκολο να προβλέψουμε ότι δεν θα μείνει τίποτα όρθιο στον οικονομικό τομέα.
Η κυβέρνηση Παπανδρέου αποτυγχάνει σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις στην εφαρμογή της πολιτικής του μνημονίου και οι πιστωτές του ελληνικού Δημοσίου θα αξιοποιήσουν όλες τις αρνητικές ειδήσεις που θα αναδείξει η κόντρα Παπανδρέου – Σαμαρά για να μας επιβάλουν σκληρότερους όρους δανεισμού ή και να κρατήσουν αποστάσεις ασφαλείας από τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου.
Ήδη οι αγοραπωλησίες των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου πραγματοποιούνται με έκπτωση 50% επί της ονομαστικής τους αξίας. Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές μας θεωρούν σχεδόν χρεοκοπημένους και γι’ αυτό φροντίζουν να καλύπτουν ενδεχόμενες μελλοντικές ζημιές μέσα από τις μεγάλες εκπτώσεις.
Κατά την άποψή μας, ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Σαμαράς πρέπει να θέσουν ένα πιο περιοριστικό πλαίσιο για την πολιτική αντιπαλότητά τους. Διαφορετικά, θα έχουμε μία σύγκρουση χωρίς νικητές, με έναν τεράστιο λογαριασμό που θα κληθούν να καλύψουν η ελληνική οικονομία και η κοινωνία.
Από “City Press”