ΕΛΛΑΔΑ

“Φίλοι σιδηροδρόμου”: Ντροπή σε όλους τους πολιτικούς

Οι φωτογραφίες δημοσιεύθηκαν στο πανελλήνιο φιλοσιδηροδρομικό forum AMNIZIA και κάνουν το γύρο της Ελλάδας και της Ευρώπης σε όλα τα φιλοσιδηροδρομικά site, forum, blog και ειδησεογραφικά portal σε Γερμανία, Αυστρία, Αγγλία, Ελβετία, Γαλλία, Βέλγιο, προκαλώντας τη διεθνή κατακραυγή για το αίσχος και το έγκλημα που συντελείται στον πελοποννησιακό σιδηρόδρομο.

Εκτός από την (προσφάτως) ριζικά ……….

ανακαινισμένη με 80 εκατ. ευρώ σιδηροδρομική γραμμή Κορίνθου – Τρίπολης – Καλαμάτας, εγκαταλείπεται στην τύχη του καινούργιο και πανάκριβο τροχαίο υλικό (μηχανές, βαγόνια, αυτοκινητάμαξες), καθώς και υποδομές, εγκαταστάσεις και μηχανήματα που απέκτησε το μηχανοστάσιο τα τελευταία δύο χρόνια και δε λειτούργησαν ποτέ!

Αναλυτικότερα:

-Από τις 12 πανάκριβες, ολοκαίνουργιες υπερσύγχρονες αυτοκινητάμαξες Railbus που αγοράστηκαν το 2004, οι 7, αν και σε λειτουργική κατάσταση, βρίσκονται εγκαταλειμμένες στις γραμμές του μηχανοστασίου, το οποίο κλείνει σε λίγες μέρες, αφήνοντάς τες στο έλεος των παράνομων πλανόδιων συλλεκτών μετάλλου για scrap.
Οι υπόλοιπες 5 κυκλοφορούν στην περιοχή της Πάτρας και του Πύργου (χωρίς καμιά συντήρηση και τεχνική υποστήριξη, αφού όλη η τεχνογνωσία και το εξειδικευμένο προσωπικό της Καλαμάτας παύει να υφίσταται σε λίγες μέρες) και είναι θέμα λίγων εβδομάδων η ακινητοποίησή τους λόγω έλλειψης στοιχειώδους συντήρησης.

-Εγκαταλειμμένες, με τα χορτάρια να θεριεύουν δίπλα τους, βρίσκονται επίσης 10 σύγχρονες κλιματιζόμενες τρίδυμες αυτοκινητάμαξες τύπου ΜΑΝ-4 Intercity και 6 δίδυμες αυτοκινητάμαξες τύπου ΜΑΝ-1, οι οποίες βρίσκονται σε άριστη λειτουργική κατάσταση και μέχρι πριν από λίγο καιρό ταξίδευαν αδιάκοπα στις γραμμές τις Πελοποννήσου.

-Μαζί με αυτά βρίσκονται εγκαταλειμμένα αλλά σε λειτουργική κατάσταση δηζελομηχανές, επιβατικά και εμπορικά βαγόνια, μουσειακοί συρμοί, βοηθητικά μηχανήματα, ανταλλακτικά και όλα αυτά σε ένα πολύ μεγάλο χώρο, χωρίς πλήρη περίφραξη, αδύνατον να φυλαχθεί επαρκώς.
Με το κλείσιμο του μηχανοστασίου σε λίγες μέρες είναι βέβαιο πως η πανάκριβη αυτή κρατική περιουσία θα υποστεί λεηλασίες και βανδαλισμούς, ενώ οι παράνομοι έμποροι μετάλλου για scrap καιροφυλακτούν και παράλληλα η ενδεχόμενη μελλοντική επαναδραστηριοποίησή τους, λόγω των καταστροφών, θα είναι πρακτικά αδύνατη.
Εκτός του τροχαίου υλικού, πανάκριβες και ολοκαίνουργιες εγκαταστάσεις εγκαταλείπονται χωρίς να έχουν καν λειτουργήσει:

-Το σύγχρονο αυτόματο πλυντήριο και η υποδαπέδια πλύση οχημάτων (κατασκευάστηκαν το 2007, δε λειτούργησαν ποτέ)

-Το κτήριο αποθήκευσης άμμου (κατασκευή του 2007)

-Το κτήριο του υποδαπέδιου τόρνου και το αντίστοιχο μηχάνημα, η καινούργια ηλεκτρονική ζυγαριά οχημάτων, οι νέοι λάκκοι επιθεώρησης, γερανοί ανύψωσης οχημάτων και όλος ο εξοπλισμός εγκαταλείπεται έτσι απλά, χωρίς καμιά ντροπή.
Η τεράστια έκταση όπισθεν του μηχανοστασίου, που απαλλοτριώθηκε από τον ΟΣΕ για να γίνουν τα έργα επέκτασης, μένει αναξιοποίητη και αυτή.
Η καταστροφή της δημόσιας περιουσίας δε φαίνεται να συγκινεί κανέναν, ούτε καν τους τοπικούς άρχοντες, που θα ενδιαφερθούν μόνο όταν σύντομα ο χώρος γίνει άντρο αστέγων, παρανόμων και τοξικομανών και θα ενοχληθούν οι περίοικοι…

Το κλείσιμο του πελοποννησιακού σιδηροδρόμου με μαφιόζικο τρόπο εκ μέρους του υπουργείου, κατασυκοφαντώντας επί χρόνια τους εργαζόμενους με τη βοήθεια αρκετών ΜΜΕ, χρησιμοποιώντας πλασματικά και ψευδέστατα στοιχεία περί κόστους λειτουργίας, πληροτήτων αμαξοστοιχιών και εισπράξεων και με τη σφραγίδα τυχάρπαστων Εταιρειών Συμβούλων που ουδεμία σχέση είχαν με τη Συγκοινωνιολογία, είναι γεγονός και έγινε με την τακτική του «ώριμου φρούτου», μετά από πολυετείς προσπάθειες απαξίωσης και εκδίωξης των επιβατών με πολλούς τρόπους. Και το όφελος της εξουδετέρωσής του θα καρπωθούν τώρα οι ανταγωνιστές του, οι ιδιωτικές μεταφορικές εταιρείες και οι ιδιωτικοί αυτοκινητόδρομοι…

Δε θα κατηγορηθεί κανείς από τους πολιτικούς μας για κακοδιαχείριση; Για απιστία και παράβαση καθήκοντος; Για καταχρασμό δημοσίου χρήματος; Για καταστροφή δημόσιας περιουσίας;
Και τα παχιά λόγια περί «πράσινης ανάπτυξης»; Περί βιώσιμης κινητικότητας; Περί μείωσης των τροχαίων δυστυχημάτων;
Ντροπή σε όλους τους πολιτικούς μας, προπαντός για την εκκωφαντική σιωπή τους απέναντι στο ειδεχθές έγκλημα της δολοφονίας του πελοποννησιακού σιδηροδρόμου!

Σύλλογος «Οι Φίλοι του Σιδηροδρόμου»

“ΘΑΡΡΟΣ”

Σχετικά Άρθρα

4 Comments

  1. Καλημέρα αξιότιμοι φίλοι των σιδηροδρόμων Καλαμάτας.

    Με απασχολεί ένα ζήτημα.
    Έχει να κάνει με μία ατμομηχανή που ο ΟΣΕ προσέφερε στον Δήμο Ηρακλείου Κρήτης, το 1984, μετά από αίτημα μιας μικρής, τότε μαθήτριας, της Ειρήνης Χριστοφορίδη.
    Η εν λόγω μαθήτρια είχε απευθύνει επιστολή στο Υπουργείο Παιδείας για να διαθέσει για την πόλη της τροχαίο υλικό των σιδηροδρόμων.
    Ο ΟΣΕ ανταποκρινόμενος στο αίτημα της διέθεσε μια ατμομηχανή από κάποιες που διέθετε.
    Ήταν η ατμομηχανή των σιδηροδρόμων Πελοποννήσου με στοιχεία Ζ1 και αριθμό 7538.
    Φορτώθηκε και μεταφέρθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης και επί 25 χρόνια κοσμούσε το λιμάνι της πόλης.
    Σημειωτέον ότι ο ΟΣΕ είχε ενημερώσει τον Δήμο Ηρακλείου ότι ναι μεν διαθέτει την ατμομηχανή αλλά η κυριότητα ανήκει στον ΟΣΕ {έγγραφο του ΟΣΕ 329229/28-3-1984].
    Παραδόξως και κάτω από αδιευκρίνιστες διαδικασίες ο Οργανισμός Λιμένα Κρήτης την παραχώρησε με διαγωνισμό σε εταιρία διάλυσης μετάλλων για να γίνει μετάλλευμα.
    Ο αείμνηστος ΜΙχάλης Αργυράκης [απεβίωσε το Πάσχα του 2011] είχε κάνει πολλές προσπάθειες να την μεταφέρει στο Πολεμικό Εθνολογικό Μουσείο που διατηρούσε και διατηρούν τα παιδιά του στην Επισκοπή Ηρακλείου Κρήτης.
    Όλες οι προσπάθειες απέβησαν μάταιες. Προσπάθησαν πολλοί [εφημερίδες-τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί να κάνουν κάτι προς την προσπάθεια αυτή αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει επιτευχθεί κάτι θετικό προς σωτηρία της ατμομηχανής [δεν γνωρίζω αν αυτή την στιγμή υπάρχει η εν λόγω ατμομηχανή]
    Έχω γράψει σε ΟΣΕ και διάφορους φορείς αλλά αποτέλεσμα μηδέν.
    Αν και εσείς μπορείτε να βοηθήσετε είμαι στην διάθεση σας να σας στείλω ότι υλικό έχω έχω στην διάθεση μου.
    Μπορείτε να βρείτε στοιχεία μέσω του διαδικτύου πληκτρολογώντας τα ονόματα Μιχάλης Αργυράκης, Ατμομηχανή Ηρακλείου και το όνομά μου.
    Τώρα σας στ έλνω έγγραφο που έχω υποβάλλει στην Διοίκηση του ΟΣΕ για να λάβετε γνώση.
    Περιμένω νέα σας και σας παρακαλώ να βοηθήσετε για την σωτηρία της ατομοχανής η οποία είχε ξεκινήσει το ταξίδι της για την Κρήτη από την πόλη σας, την Καλαμάτα.

    Με κάθε τιμή

    Νίκος Παπαχριστοδούλου
    Προς τον Διοικητή και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ο.Σ.Ε.
    Κύριον Θεοφανόπουλο Παναγιώτη
    Καρόλου 1-3, Αθήνα 10437

    Αξιότιμε κύριε Διοικητά

    Το έτος 1983 μια μικρή μαθήτρια Γυμνασίου ή Λυκείου σχολείου του Ηρακλείου Κρήτης είχε την φαεινή ιδέα απευθυνόμενη στο Υπουργείο Παιδείας να κάνει μια πρόταση.
    Ζητούσε το ενδιαφέρον του εν λόγω Υπουργείου για την μεσολάβηση του στον ΟΣΕ και την εκ μέρους του διάθεση τροχαίου σιδηροδρομικού υλικού για την τοποθέτηση του σε κεντρικό σημείο της πόλης που ζούσε και ζει.
    Πράγματι το Υπουργείο Παιδείας με το έγγραφο του ΣΤ2/399 από 17-2-1984 της Δ/νσης Ε.Μ.Δ., τμήμα Δ απεύθυνε το αίτημα της μαθήτριας, της Ειρήνης Χριστοφορίδη στον ΟΣΕ. Έγγραφο που υπόγραφε ο Διευθυντής του τμήματος κ. Κ.Στάμος.
    Στην συνέχεια ο ΟΣΕ με το έγγραφο του 329229 από 28-3-1984 προς τον Δήμο Ηρακλείου Κρήτης γνωστοποιούσε ότι το αίτημα της μαθήτριας ικανοποιείται και ενέκρινε την διάθεση μιας ατμομηχανής, των πρώην ΣΠΑΠ και η οποία βρισκόταν στην πόλη της Καλαμάτας.
    Η ατμομηχανή είχε τα στοιχεία.
    Ζ1 με αριθμό 75381, βάρος 27,7 τόνων, μήκος 9 μέτρων, ύψος 3,8 μέτρων και πλάτος 2,75 μέτρων.
    Η ατμομηχανή αυτή φορτώθηκε σε ανάλογο όχημα και μέσω πλοίου της γραμμής μεταφέρθηκε στο Ηράκλειο και εκεί τοποθετήθηκε σε ειδικό βάθρο που ο Δήμος Ηρακλείου κατασκεύασε στο λιμάνι της πόλης, σύμφωνα με τις υποδείξεις του Ο.Σ.Ε.
    Ο Οργανισμός σας με το έγγραφο του αυτό ενημέρωνε τον Δήμο Ηρακλείου ότι η ατμομηχανή θα εξακολουθεί να έχει την κυριότητα της εν λόγω ατμομηχανής και το έγγραφο το υπέγραφε ο Υποδιοικητής του ΟΣΕ κ.Ποττάκης.
    Για 25 και πλέον χρόνια η ατμομηχανή κοσμούσε το λιμάνι του Ηρακλείου Κρήτης αλλά με απόφαση του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου, κακώς, διατέθηκε στην ΚΑΘΕΡΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ με το δ.τ. ΣΚΡΑΠ ΚΡΗΤΗΣ για διάλυση.
    Η ατμομηχανή μέχρι προ ημερών τουλάχιστον δε είχε διαλυθεί και εύχομαι να εξακολουθεί να βρίσκεται, αδιάλυτη, στις εγκαταστάσεις της ΚΑΘΕΡΗΣ, η ατμομηχανή που είναι δικής σας κυριότητας και άρα από εσάς εξαρτάται να αποσοβήσετε το έγκλημα που έχει δρομολογηθεί να γίνει εις βάρος μιας ιστορικής ατμομηχανής.
    Κατά την ταπεινή μου άποψη δύο λύσεις πρέπει να δοθούν.
    Η μία, να επιστραφεί στις εγκαταστάσεις σας και η άλλη να διατεθεί στον κύριο Μιχάλη Αργυράκη, Πρόεδρο του ΑΡΓΥΡΑΚΕΙΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ-ΕΘΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ που εδρεύει στην Επισκοπή Ηρακλείου Κρήτης και ο οποίος έχει κάνει από ετών πρόταση στον ΕΔΙΣΥ και στον τότε διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΣΕ κ.Δημ.Ρουσσόπουλο.
    Εκτός του εγγράφου του ΟΣΕ στο οποίο αναφέρεται η κυριότητα του τροχαίου υλικού σας, υλικό που διετέθη στον Δήμο Ηρακλείου Κρήτης το 1984, υπάρχει το έγγραφο του ΕΔΙΣΥ {ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗΣ ΥΠΟΔΟΜΗΣ Α.Ε.] με τα στοιχεία 3015042/3-4-2009 προς τον Δήμο Ηρακλείου για τα περί κυριότητος του διατεθέντος σε αυτόν τροχαίου υλικού.
    Ο Δήμος Ηρακλείου, παρότι είχε γίνει αποδέκτης του τροχαίου σιδηροδρομικού υλικού και παρότι όφειλε να διαφυλάξει την περιουσία του ΟΣΕ, με έγγραφο του 27510/9-6-2009, δηλαδή με δίμηνη καθυστέρηση, προς τον ΕΔΙΣΥ, απάντησε ότι ο Ο.Λ.Η. μέσω κάποιας διαδικασίας [αλήθεια ποια?] παραχώρησε την ατμομηχανή σε ιδιωτική εταιρεία για ανακύκλωση παλαιών σιδήρων [με τι ευκολία περιγράφεται η διάθεση] σαν να ήτανε ένα κενό κουτί αναψυκτικού και παρότι δεν του ανήκε..
    Ο Δήμος Ηρακλείου στο έγγραφο του γράφει ότι στο μεταξύ δέχθηκε έγγραφο με αριθμό πρωτ. 21811/17-3-2009 από τον κ.Μ.Αργυράκη κ.λ.π.-κ.λ.π.
    Δηλαδή?
    Δεν θέλω να κουράσω όλους τους αποδέκτες αυτού του εγγράφου.
    Το μόνο που επιθυμώ, ως απλός πολίτης είναι να σωθεί η εν λόγω ατμομηχανή.
    Ο ΟΣΕ έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο για την τύχη της
    Ευελπιστώ ότι ο Οργανισμός σας θα προβεί στις δέουσες νομικές ενέργειες για να διασώσει την ατμομηχανή που ο ΟΣΕ ικανοποιώντας ένα αίτημα μιας μικρής μαθήτριας έσπευσε να διαθέσει το τροχαίο υλικό.
    Χαίρομαι ιδιαίτερα για την πρωτοβουλία της μαθήτριας Ειρήνης Χριστοφορίδη διότι, μεταγενέστερα και χωρίς να γνωρίζω την όλη υπόθεση, έχω απευθυνθεί στους μέχρι τώρα χρηματίσαντες Υπουργούς Μεταφορών, αρχής γενομένης όταν στο Υπουργείο Υπουργός ήταν ο κ.Στ.Τζουμάκας χωρίς ωστόσο να έχω λάβει κάποια σχετική απάντηση.
    Πρόσφατα μάλιστα την ίδια πρόταση την έκανα και τον τωρινό Υπουργό κ.Δημ.Ρέππα ο οποίος μέσω ενός συνεργάτη του μου άφησε ελπίδες ότι θα μελετηθεί και η δική μου πρόταση.
    Είμαι γιος σιδηροδρομικού και για τον λόγο αυτό έχω ένα επί πλέον λόγο να αγαπώ τον σιδηρόδρομο και να ενδιαφέρομαι να τον γνωρίσουν Έλληνες πολίτες που ζουν σε παραμεθόριες περιοχές και ιδιαίτερα σε νησιά και μερικοί κάτοικοι τους, πιθανόν να μην έχουν αντικρύσει σιδηρόδρομο.
    Ο λαός της Κρήτης διακαώς ο οποίος διακαώς επιθυμεί την ύπαρξη σιδηροδρομικού δικτύου στο νησί του πρέπει να απαιτήσει και αυτός στην διάσωση της ατνομηχανής.
    Η κυρία Ειρήνη Χριστοφορίδη στην οποία κοινοποιώ το παρόν έγγραφό μου, παρακαλείται να συντελέσει τα μέγιστα προς την κατεύθυνση αυτή αφού σε αυτήν ανήκε η πρωτοβουλία αυτή.

    Κύριε Διοικητά σας παρακαλώ δώσετε τις δέουσες εντολές για να προληφθεί αυτό το έγκλημα που επιχειρείται.

    Με κάθε τιμή

    Παπαχριστοδούλου Θ. Νικόλαος
    Ομήρου 39
    12243 Αιγάλεω

    Κοινοποιείται

    1.-Περιφέρεια Κρήτης
    2.- Δήμο Ηρακλείου Κρήτης
    3.- Οργανισμό Λιμένος Κρήτης
    4.- Υπουργείο Παιδείας
    5.- Αργυράκειο Πολεμικό-Εθνολογικό Μουσείο Κρήτης
    6.- Εφημερίδες της Κρήτης ΤΟΛΜΗ-ΚΡΗΤΗ-ΠΑΤΡΙΣ
    7.- Kρήτη ΤV
    8.- Al Tsandiri
    9.- Blue Sky T.V.
    10. και λοιπούς αποδέκτες

    Αιγάλεω 2-3-2011

  2. Κύριε Παπαχριστοδούλου

    Ψάχνοντας στο διαδίκτυο πληροφορίες για το ιππάριο της ατμομηχανής διάβασα για την άγνωστη σε εμένα ατμομηχανή του ΟΣΕ στο Ηράκλειο.
    Εδώ στη Μυτιλήνη υπάρχουν πολλά ελαιοτριβεία που έχουν γίνει μουσεία και μέσα σε αυτά υπάρχουν ατμομηχανές μεγάλες , Αγγλικής προέλευσης RUSTON ,κατασκευασμένες το 1910.
    Είναι άξιες θαυμασμού από ανθρώπους μεγάλος και μικρούς . Έχουν επάνω τους γραμμένη όλο τον πολιτισμό και την ιστορία του τόπου όχι μόνο του δικού μας αλλά και της χώρας που κατασκευάστηκαν.
    Είναι άξιο θαυμασμού πως λειτουργούσε η ατμομηχανή, ολόκληρη ιστορία , ατμολέβητες , ατμοσύρτες, ιππάρια, ατμός, θερμαστές , λουριά , έκκεντρα, έμβολα κα .
    Στη συλλογή μου κατέχω 3-4 προσπέκτους διαφημιστικά από ένα εργοστάσιο
    επεξεργασίας δέρματος γύρω στο 1910, που αφορούσαν τον εξοπλισμό αυτού του εργοστασίου, μου τα παραχώρησαν δωρεάν οι ιδιοκτήτες .
    Μένει ακόμα στη μνήμη μου όταν πριν από χρόνια ήλθε ο Πρόξενος της Αγγλίας στη Μυτιλήνη και το υλικό αυτό το έδειξα σε ένα υπάλληλο με πόσο σεβασμό το κοίταξε.
    Απορώ πως σε ένα τόπο με τόσο πολιτισμό γίνονται τέτοια πράγματα.
    Η ατμομηχανή είναι ένα σπουδαίο εποπτικό υλικό για την εκπαίδευση των μαθητών.
    Μπορούσε να τοποθετηθεί σε Μουσείο, αλλά εάν ήτανε εκεί στο λιμάνι νομίζω θα ήτανε το καλύτερο.
    Μένω έκπληκτος από τον πνευματικό κόσμο της Μαθήτριας Χριστοφορίδου Ειρήνης. Δεν σεβάστηκαν ούτε και αυτό το άτομο.
    Εύχομαι να μην έχει καταστραφεί η θρυλική αυτή ατμομηχανή και να τοποθετηθεί ξανά στο μέρος που ήτανε.
    Με σεβασμό
    Καρδαλάς Κώστας
    2ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης
    ΤΚ 81100
    Λέσβος
    Μυτιλήνη 4 -8 2010

  3. Για την ατμομηχανή Ηρακλείου Κρήτης και την σωτηρία της, φαίνεται ότι υπάρχουν θετικά αποτελέσματα.
    Ο κύριος Βορίδης, Υπουργός Δικτύων, ενημέρωσε τον κύριο Αργυράκη, γιο του εκλιπόντος Μιχάλη Αργυράκη [Βλέπε Google] ότι η ατμομηχανή θα παραχωρηθεί στο Πολεμικό ΜΟυσείο Ηρακλείου Κρήτης.
    Όλοι πρέπει να συσπειρωθούμε γύρω από τον κύριο Γιάννη Αργυράκη για να δικαιωθεί ο αγώνας του πατέρα του και βρουν ανάπαυση τα οστά του.
    Ο κύριος Αργυράκης έχει τον αριθμό τηλεφώνου 21022630400.
    ΌΛοι οι φίλοι του Σιδηροδρόμου έχουμε υποχρέωση να συσπειρωθούμε για το ζήτημα αυτό όπως, βεβαίως για όλα τα ζητήματα που αφορούν τον σιδηρόδρομο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Discover more from Gargalianoi News

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading