ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣΕΛΛΑΔΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρίζουν τα θεμέλια του Καλλικράτη από τα 1,8 δισ. ευρώ χρέη των δήμων

Σε οικονομική περιδίνηση χωρίς τέλος και καμία προοπτική εξόδου από την κρίση έχουν περιέλθει στη συντριπτική τους πλειονότητα οι δήμοι αλλά και οι περιφέρειες, της χώρας, με αποτέλεσμα το πολυδιαφημισμένο εγχείρημα του Καλλικράτη να βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα. Το γεγονός αυτό δημιουργεί ισχυρό πονοκέφαλο στην ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και αποτελεί πλέον την πρώτη προτεραιότητα του υπουργού Χάρη Καστανίδη και του υφυπουργού του Πάρι Κουκουλόπουλου.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα των δήμων είναι τα χρέη τους σε τράπεζες, στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, σε ασφαλιστικά ταμεία κ.λπ., τα οποία αγγίζουν τα 1,8 δισ. ευρώ και απειλούν να οδηγήσουν σε πλήρη αποτυχία τη νέα διοικητική αρχιτεκτονική δομή της χώρας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο αναζητεί τρόπους ώστε να υπάρχει μια «διαβάθμιση» στην αντιμετώπιση των υπερχρεωμένων δήμων, με καταγραφή των ετήσιων δανειακών τους υποχρεώσεων αλλά και των εσόδων τους, ώστε να μην υπαχθούν όλοι σε καθεστώς Μνημονίου.

Για τα χρέη των δήμων στόχος του υπουργού Εσωτερικών είναι να διασφαλιστεί σε πρώτο επίπεδο η βιωσιμότητά τους, με την επιμήκυνση έως και 25 χρόνια της αποπληρωμής με δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών, ενώ θα δημιουργηθεί ειδικός λογαριασμός Εξυγίανσης και Αλληλεγγύης της Αυτοδιοίκησης.

Οι δήμοι θα συντάξουν προγράμματα εξυγίανσης, αφού ορκωτοί λογιστές κάνουν «φύλλο και φτερό» τα οικονομικά τους, ενώ θα τεθούν υπό τον άμεσο έλεγχο της Ελεγκτικής Επιτροπής σε μηνιαία βάση. Σε αυτή μετέχουν ένας σύμβουλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου ως πρόεδρος, ο γενικός διευθυντής Τοπικής Αυτοδιοίκησης του υπουργείου Εσωτερικών και ένας εκπρόσωπος της ΚΕΔΚΕ. Αποστολή της είναι να παρακολουθεί την πιστή τήρηση των προγραμμάτων εξυγίανσης των δήμων.

Το επιχειρησιακό πρόγραμμα εγκρίνεται από την Ελεγκτική Επιτροπή, η οποία, σε περίπτωση που το κρίνει ανεπαρκές, το τροποποιεί ή καταρτίζει η ίδια νέο.

Η οικονομική κατάσταση του δήμου (μαζί με τα νομικά του πρόσωπα) θα καταγραφεί από ορκωτούς λογιστές σε ειδική έκθεση που περιλαμβάνει:

1. Τον συνολικό δανεισμό του δήμου και των νομικών του προσώπων από τράπεζες και τοκοχρεολύσια. Η καταγραφή αυτή είναι αναγκαία, καθώς στην κυβέρνηση διαπίστωσαν, μετά την τελευταία περιπέτεια με τους Δήμους Ζωγράφου και Αχαρνών, ότι ανά πάσα στιγμή κάποιοι άλλοι ασυνεπείς ΟΤΑ μπορούν να τινάξουν κυριολεκτικά στον αέρα κάποια από τις επόμενες δόσεις της τρόικας προς τη χώρα μας.

2. Τις λοιπές υποχρεώσεις του δήμου, τόσο μακροπρόθεσμες όσο και βραχυπρόθεσμες.

3. Διεκδικήσεις τρίτων προς τον δήμο.

4. Υποχρεώσεις ή απαιτήσεις που μπορεί να προκύψουν από εκκρεμείς ή τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις.

5. Τα διαθέσιμα έσοδα των δήμων.

Το επιχειρησιακό πρόγραμμα εξυγίανσης περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα περιορισμού των δαπανών και δράσεις χρηματοδότησης, με στόχο τον περιορισμό του χρέους.

 

Μακάριος Β. Λαζαρίδης

dimokratianews

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button

Discover more from Gargalianoi News

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading