ΕΛΛΑΔΑ

Το μήκος των δακτύλων προβλέπει καρκίνο του προστάτη…

Το μήκος του δείκτη του χεριού στον άνδρα μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του προστάτη, υποστηρίζουν ερευνητές του πανεπιστημίου Γουόργουικ και του Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο (ICR) σε σχετική μελέτη που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο British Journal of Cancer.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι άνδρες, των οποίων ο δείκτης είναι μακρύτερος από τον παράμεσο, έχουν 33% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη, σε σχέση με όσους έχουν μακρύτερο παράμεσο έναντι του δείκτη.

Οι ειδικοί συνέκριναν τα χέρια 1.500 ασθενών με καρκίνο του προστάτη με τα χέρια 3.000 υγιών ανδρών. Διαπίστωσαν ότι σε περισσότερους από τους μισούς ασθενείς με καρκίνο, επικρατούσε το ίδιο πρότυπο: μικρότερος δείκτης σε σχέση με τον παράμεσο.

«Το σχετικό μήκος των δακτύλων θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως προγνωστικό τεστ κινδύνου για τον καρκίνο του προστάτη, ιδίως στους άνδρες κάτω των 60 ετών», σύμφωνα με τους ερευνητές, οι οποίοι πιστεύουν ότι η ανακάλυψή τους σχετίζεται με την τεστοστερόνη.

Το τεστ θα μπορούσε να συνυπολογιστεί με άλλους παράγοντες, όπως το οικογενειακό ιστορικό ή ο έλεγχος του γενετικού υλικού, για να εντοπιστούν εκείνοι οι άνδρες που κρίνεται ότι πρέπει να κάνουν περαιτέρω διαγνωστικούς ελέγχους και θεραπεία.

Το τεστ ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) δεν μπορεί να διακρίνει στους άνδρες με επιθετικό καρκίνο και όσους μπορεί μεν να πάσχουν καρκίνο του προστάτη, όμως ποτέ στη ζωή τους δεν θα εμφανίσουν συμπτώματα και δεν θα χρειαστούν συνεπώς θεραπεία.

Η αναλογία δείκτη-παράμεσου καθορίζεται ήδη από την περίοδο της εγκυμοσύνης και εξαρτάται από το επίπεδο των ορμονών στις οποίες εκτίθεται το έμβρυο μέσα στην μήτρα. Η έκθεση σε λιγότερη τεστοστερόνη (που σημαίνει μεγάλο δείκτη σε σχέση με τον παράμεσο στα χέρια του ενήλικου) βοηθά στην προστασία από τον καρκίνο του προστάτη αργότερα στη ζωή.

Το φαινόμενο αποδίδεται στο γεγονός ότι συγκεκριμένα γονίδια, που επηρεάζονται από την τεστοστερόνη, όπως τα HOXA και HOXD, ελέγχουν το μήκος των δακτύλων και την ανάπτυξη των αναπαραγωγικών οργάνων.

Προηγούμενες έρευνες έχουν συνδέσει το συγκριτικό μήκος των δαχτύλων (άρα το επίπεδο της τεστοστερόνης) με την επιθετικότητα, τη γονιμότητα, την ικανότητα στα σπορ, την ανάληψη κινδύνων, την αυτοπεποίθηση, τον χρόνο αντίδρασης στα ερεθίσματα κ.α.

Εξάλλου έρευνα της ιατρικής σχολής και του Ινστιτούτου Έρευνας για τον καρκίνο Dana-Farber του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ των ΗΠΑ, που δημοσιεύτηκε στο JAMA, συμπέρανε ότι οι ηλικιωμένοι με πρώιμο καρκίνο του προστάτη είναι καλύτερα να ακολουθήσουν μια τακτική αναμονής, δηλαδή να κάνουν τακτικά τσεκ-απ και να αποφύγουν να προχωρήσουν σε εγχείρηση ή σε ακτινοθεραπεία, ώστε να αποφύγουν τις πιθανές παρενέργειες που θα επιδεινώσουν την ποιότητα ζωής τους.

Σύμφωνα με την μελέτη, πολλοί άνδρες με χαμηλού κινδύνου καρκίνο του προστάτη (στους οποίους τα καρκινικά κύτταρα βρίσκονται μόνο στον προστατικό αδένα) δε θα χρειαστεί να κάνουν καμία θεραπεία, αφού τελικά θα πεθάνουν από άλλη αιτία.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι αιτία θανάτου περίπου 250.000 ανδρών παγκοσμίως κάθε χρόνο.

Πηγή: advancehealth.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button

Discover more from Gargalianoi Online News

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading