Τι έλεγε ο πρωθυπουργός στη Νέα Υόρκη στις 22-1-2010;;;
Μήπως πριν την Τρόικα τα είχε επισημάνει ο Πρωθυπουργός;;;;;;;
Προσέξτε τις επισημάνσεις!!!!
Κυρίες και κύριοι, Andy, αποτελεί τιμή να βρίσκομαι μαζί σας σήμερα. Από τη στιγμή που ανέλαβα τα καθήκοντά μου, περίπου ένα χρόνο πριν, η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση βρέθηκαν αντιμέτωπες με πρωτόγνωρες προκλήσεις. Επιτρέψτε μου, λοιπόν, να σας μεταφέρω μια ρεαλιστική εικόνα των πραγματικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Ελλάδα, της προόδου που έχει σημειώσει η νέα Κυβέρνηση, μεταμορφώνοντας τη χώρα, όπως και των ικανοτήτων και της αποφασιστικότητάς μας να προχωρήσουμε σε ακόμη μεγαλύτερες αλλαγές.
Θα ήθελα, επίσης, να διαψεύσω την ιδιάζουσα παραφιλολογία και τα μυθεύματα που ακούγονται για την Ελλάδα, και που αναπαράγουν ορισμένοι σχολιαστές των μέσων ενημέρωσης και κάποιοι οικονομικοί αναλυτές.
Προ εξαμήνου, λίγο καιρό πριν η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συμφωνήσουν να παράσχουν το πακέτο στήριξης, χορηγώντας δάνειο ύψους 110 δις ευρώ στην Ελλάδα, οι πάντες ήταν πεπεισμένοι ότι η χώρα μας ήταν καταδικασμένη να χρεοκοπήσει.
Σήμερα, όμως, η Ελλάδα είναι μια χώρα διαφορετική. Είναι μια άλλη χώρα, με αξιόπιστη Κυβέρνηση, η οποία φέρνει την αλλαγή, μια χώρα που βαδίζει σταθερά στο δρόμο της μακροπρόθεσμης σταθερότητας και ανάπτυξης. Υπάρχουν πολλές ενθαρρυντικές ενδείξεις, οι οποίες δείχνουν ότι οι επενδυτές διαβλέπουν τις νέες ευκαιρίες που η Ελλάδα μπορεί να προσφέρει. Μόλις προ ολίγων εβδομάδων, η μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία είναι μάλιστα και η μεγαλύτερη εμπορική τράπεζα της χώρας, προχώρησε σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μέσω των αγορών, η ανταπόκριση των οποίων υπήρξε κάτι περισσότερο από θετική.
Επίσης, το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό Ταμείο της Νορβηγίας επένδυσε προσφάτως σε ελληνικά έντοκα γραμμάτια, γεγονός που αποτελεί σημαντική ψήφο εμπιστοσύνης και, μάλιστα, προερχόμενη από το δεύτερο μεγαλύτερο κρατικό επενδυτικό Ταμείο στον κόσμο.
Πιστεύω ότι ο λόγος, για τον οποίο η εμπιστοσύνη των επενδυτών ενισχύθηκε, είναι ξεκάθαρος. Η ελληνική Κυβέρνηση απέδειξε ότι αντιμετωπίζει με σοβαρότητα την αποστολή της. Τηρήσαμε τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε και υπερέβημεν το στόχο, ξεπερνώντας μάλιστα κάθε προσδοκία.
Σε λίγους μόνο μήνες, κατορθώσαμε να προωθήσουμε το πιο ευρύ και φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας.
Πρώτα, χρειάστηκε να λάβουμε σκληρά, αλλά αναγκαία μέτρα, ώστε να ανακτήσουμε τον έλεγχο των δημοσίων οικονομικών. Συνεπεία αυτών των μέτρων, το έλλειμμα μειώθηκε κατά 32% φέτος, ενώ αναμένεται να επιτύχουμε το στόχο της μείωσης του ελλείμματος, συνολικά κατά 40% μέχρι το τέλος του έτους.
Περιορίσαμε τις κρατικές δαπάνες σχεδόν κατά 8%. Το πρωτογενές έλλειμμα του ισοζυγίου μειώθηκε κατά 60% σε σχέση με πέρυσι, ενώ εγκαινιάσαμε ριζικές διαρθρωτικές αλλαγές, με στόχο την εξάλειψη της γραφειοκρατίας, την αύξηση της αποτελεσματικότητας στον δημόσιο τομέα και την άρση μακροχρόνιων προσκομμάτων, που λειτουργούν ανασταλτικά στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις.
Τώρα πια, εστιάζουμε στην αύξηση των εσόδων, μέσω της καταπολέμησης της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, ενώ ταυτόχρονα ενισχύουμε τη διαφάνεια στη διακυβέρνηση.
Ξεκινήσαμε προσπάθειες, ώστε να προσελκύσουμε επενδύσεις και να εκμεταλλευτούμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα σε ένα ευρύτατο φάσμα τομέων – ηλιακή ενέργεια, ναυτιλία, πολιτισμό, τουρισμό, βιολογική γεωργία.
Εν ολίγοις, μετατρέψαμε την κρίση σε ευκαιρία, προκειμένου να προωθήσουμε τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, που οι προηγούμενες κυβερνήσεις ανέβαλαν επί σειρά ετών, φοβούμενες το ενδεχόμενο πολιτικό κόστος.
Όμως, οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο λαός υποστηρίζει τις μεταρρυθμίσεις και, μάλιστα, περισσότερο τώρα, σε σχέση με τον Απρίλιο.
Πριν από ένα εξάμηνο, κάποιοι προέβλεπαν ταραχές στους δρόμους, αλλά με εξαίρεση κάποια ελάχιστα και μεμονωμένα περιστατικά, καμία από τις προβλέψεις αυτές δεν επαληθεύτηκε. Επιτρέψτε μου να εξηγήσω το γιατί.
Μας εξέλεξε μια ισχυρή πλειοψηφία, που διψούσε για αλλαγή. Ο Ελληνικός λαός είχε κουραστεί να ζει σε μια χώρα, η οποία δεν εκμεταλλευόταν τις δυνατότητές της στο έπακρο, ενώ ήταν πεπεισμένος ότι αξίζει και μπορεί να πετύχει πολύ περισσότερα και καλύτερα. Ο λαός είναι πεπεισμένος ότι η Κυβέρνησή μας θα κάνει ό,τι χρειαστεί, για να προχωρήσουν οι απαιτούμενες αλλαγές.
Είμαι επομένως αποφασισμένος να φροντίσω, ώστε οι θυσίες του Ελληνικού λαού να πιάσουν τόπο. Επίσης, καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε το εγχείρημα να πραγματοποιείται από την Κυβέρνηση, σε συνεργασία με το λαό – και όχι ερήμην του. Είμαι βέβαιος ότι, την οποιαδήποτε βραχυπρόθεσμη δυσφορία, πρόκειται να υπερκεράσουν τα μακροπρόθεσμα οφέλη.
Πολλές από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που εισάγαμε, έχουν ήδη αρχίσει να αποφέρουν ουσιαστικά και βιώσιμα οικονομικά οφέλη. Επιτρέψτε μου στο σημείο αυτό, να αναφερθώ σε μερικά παραδείγματα.
Προχωρήσαμε σε εξορθολογισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μειώνοντας τον αριθμό των Δήμων από χίλιους και πλέον σε 325, τις 57 Νομαρχίες σε 13 Περιφέρειες, τα πέντε επίπεδα διακυβέρνησης σε τρία, και τις 6.000 δημοτικές επιχειρήσεις σε 2.000. Αυτό θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση ποσού ύψους 1,5 δις ευρώ ετησίως, όπως και σε έναν πιο αποτελεσματικό δημόσιο τομέα που, με τη σειρά του, θα ενθαρρύνει ένα περιβάλλον περισσότερο φιλικό στις επιχειρήσεις.
Δεύτερον, η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, που περιλαμβάνει αύξηση του ελάχιστου ορίου συνταξιοδότησης στα 65 και κατάργηση της πρόωρης συνταξιοδότησης πριν την ηλικία των 60 ετών, θα επιφέρει εντυπωσιακή αριθμητικά αύξηση του ΑΕΠ κατά 10 ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες, χάρη στα ποσά που πρόκειται να εξοικονομηθούν εντός των επομένων τεσσάρων δεκαετιών. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές εγγυώνται, επίσης, την ύπαρξη ενός βιώσιμου συνταξιοδοτικού συστήματος για τα επερχόμενα έτη.
Τρίτον, ανοίγουμε τα κλειστά επαγγέλματα. Σήμερα, ψηφίστηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο το άνοιγμα του επαγγέλματος των οδηγών φορτηγών. Προχωρούμε στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, τα οποία εφαρμόζουν περιοριστικές πρακτικές, που προκαλούν στρεβλώσεις στην αγορά, με συνέπεια εντονότερο ανταγωνισμό και χαμηλότερο κόστος παραγωγής σε αυτούς τους τομείς.
Μελέτες που εκπονήθηκαν απέδειξαν ότι, η εφαρμογή ενός λιγότερο αυστηρού κανονιστικού πλαισίου για την αγορά προϊόντων, η άρση των φραγμών εισόδου σε υπηρεσίες και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε άνοδο της ελληνικής παραγωγής κατά 5-6%.
Οι προαναφερθείσες είναι λίγες μόνο από τις πολλές αλλαγές στις οποίες έχουμε ήδη προχωρήσει, με στόχο την αποκατάσταση της αξιοπιστίας και της εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα, ενώ επίκεινται και νέες μεταρρυθμίσεις, που αποσκοπούν στην αναζωογόνηση της οικονομίας μας.
Στους υποψήφιους επενδυτές, οι οποίοι αναζητούν νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες, θα έλεγα, επομένως, ότι η ελληνική κρίση δεν αποτελεί την αρχή του τέλους, αλλά μια νέα αρχή.
Υπάρχει τεράστιο δυναμικό αύξησης των άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα. Το 2008, οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα αντιστοιχούσαν μόλις σε 1% του ΑΕΠ, ενώ στον ΟΟΣΑ ο αντίστοιχος μέσος όρος ήταν 4,1%. Προκειμένου να αναστραφεί η τάση αυτή, υιοθετήσαμε μέτρα με στόχο την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας και την προσέλκυση επενδύσεων.
Η σταθερότητα αποτελεί ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα που προσφέρει η νέα Ελλάδα. Υποσχεθήκαμε, παραδείγματος χάριν, να διατηρήσουμε σταθερό το πλαίσιο φορολόγησης των μεγάλων επενδυτικών προγραμμάτων, με ορίζοντα δεκαετίας. Αρχής γενομένης από το έτος 2011, η φορολογία κερδών για όλες τις επιχειρήσεις θα μειωθεί από 24% σε 20%.
Προχωρούμε σε δραστικό περιορισμό της γραφειοκρατίας για τις νεοσυσταθείσες επιχειρήσεις. Μόλις ψηφίσαμε νομοσχέδιο για την ταχεία αδειοδότηση – «fast-track» – επενδυτικών σχεδίων, προκειμένου να υπάρξουν συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) για έργα νέων υποδομών, όπως δίκτυα πράσινης ενέργειας, ευρυζωνικά δίκτυα, αστικής ανάπλασης και αγροτικής επιχειρηματικότητας.
Το Δημόσιο διαθέτει ακίνητη περιουσία, η αξία της οποίας υπερβαίνει τα 270 δις – ποσό, που περίπου ισούται με το δημόσιο χρέος της χώρας. Τα ακίνητα αυτά παραμένουν, ως επί το πλείστον, ανεκμετάλλευτα. Για το λόγο αυτό, ξεκινούμε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, που εφαρμόζεται σε ένα ευρύτατο φάσμα τομέων, όπως μεταφορές, ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, ακίνητα, ΔΕΚΟ και τράπεζες, μέσω απευθείας πώλησης, υπογραφής σύμβασης παραχώρησης, δημοσίου διαγωνισμού, ιδιωτικοποιήσεων, στρατηγικών συνεργασιών ή χρηματοοικονομικών εταιρειών συμμετοχικού κεφαλαίου – εταιρειών «holding».
Δημιουργήσαμε κίνητρα για επενδύσεις σε αναδυόμενες αγορές – έρευνα και ανάπτυξη, εξαγωγές και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Απελευθερώνουμε την αγορά ενέργειας, στην οποία οι ΣΔΙΤ μπορούν να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο.
Σε ό,τι αφορά τους φυσικούς πόρους, η Ελλάδα έχει όλες τις απαιτούμενες προϋποθέσεις υπέρ της πράσινης ανάπτυξης, με δυνατότητες για ενεργειακά αποδοτικές κατοικίες, έως και έξυπνα δίκτυα καθαρής ενέργειας, που μπορούν να διατρέχουν τα νησιά μας. Το αιολικό μας δυναμικό, επίσης, είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη.
Ήδη, ψηφίσθηκε νομοσχέδιο για τη διευκόλυνση των μεγάλων επενδυτικών σχεδίων, που αφορούν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς ο τομέας αυτός αναμένεται να αποφέρει 45 δις ευρώ σε επενδύσεις έως το 2015 και να προσφέρει 250 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.
Σήμερα, ενισχύεται όλο και περισσότερο το πρόδηλο ενδιαφέρον χωρών της Μέσης Ανατολής, καθώς και της Τουρκίας, της Ρωσίας και της Ιταλίας, για δημιουργία στρατηγικών συμμαχιών στον τομέα της ενέργειας.
Εφαρμόζοντας την ατζέντα μας για την πράσινη ανάπτυξη, αναπροσανατολίζουμε την αγροτική μας παραγωγή, η οποία στρέφεται στην παραγωγή και διάθεση προϊόντων υψηλής ποιότητας. Επιδιώκουμε τη δημιουργία μιας Ελλάδας, που ταυτίζεται με την υψηλή ποιότητα.
Στόχος μας είναι να εξάγουμε στο εξωτερικό τη μεσογειακή διατροφή, η οποία εξασφαλίζει τη μακροζωία μας, ως Ελλήνων, ανά τον κόσμο.
Ανασυγκροτούμε την τουριστική βιομηχανία και στρεφόμαστε σε νέες αγορές, όπως η Κίνα, η Ρωσία, η Ινδία, το Ισραήλ, η Τουρκία και η Μέση Ανατολή.
Πέραν των κλασικών τριών «S» στην αγγλική γλώσσα – «sun, sea and some ruins» – δηλαδή του ήλιου, της θάλασσας και των αρχαιολογικών μνημείων, η Ελλάδα έχει πολύ περισσότερα να προσφέρει, όπως καλλιτεχνικά φεστιβάλ, δρόμους του κρασιού, σχολές μαγειρικής, θέρετρα σκι, ράφτινγκ σε ορεινές περιοχές και κωπηλασία στα νησιά, καταδύσεις για επισκέψεις σε ενάλιες αρχαιότητες, μέχρι και αναρρίχηση στους βράχους των νησιών του Αιγαίου.
Ειρήσθω εν παρόδω, προσφάτως συνειδητοποιήσαμε ότι η λέξη «Αιγαίο», ηχητικά, προσομοιάζει με τη λέξη «αγάπη» στην κινεζική γλώσσα. Προβλέπουμε λοιπόν ότι η εμπειρία της κινηματογραφικής ταινίας «Mamma Mia», στην οποία πραγματοποιείται γαμήλια τελετή σε ένα ελληνικό νησί, θα οδηγήσει σε μια νέα βιομηχανία. Μάλιστα, γνωρίζω κάποια που πρόκειται σύντομα να παντρευτεί – να ευχηθούμε η ώρα η καλή στην Ελένη, της οποίας ο πατέρας βρίσκεται εδώ, μαζί μας.
Αναφέρθηκα σε όλα αυτά, ώστε να διαπιστώσουμε απλά το κρυμμένο δυναμικό ενός κλάδου, που είναι ήδη αναπτυγμένος και ισχυρός στην Ελλάδα.
Η Ελλάδα διαθέτει τα υψηλότερα ποσοστά αποφοίτων πανεπιστημίου στην Ευρώπη – ένα ανθρώπινο δυναμικό με υψηλή κατάρτιση και προσόντα – καθώς και νέες υποδομές υψηλής ποιότητας, αλλά και εντυπωσιακό περιβάλλον, που προσφέρεται ώστε να ανθήσει η καινοτομία.
Η Ελλάδα διαθέτει πολλά ακόμη, μοναδικά πλεονεκτήματα. Δεν είμαστε μια οικονομία ξεκομμένη από τις άλλες. Η Ελλάδα δεν αποτελεί απλά ένα βασικό κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γεωπολιτικά και οικονομικά, συνδεόμαστε και με αναδυόμενες οικονομίες προς ανατολάς, προς βορρά και νότο, από την Τουρκία μέχρι τη Μέση Ανατολή και από τον Εύξεινο Πόντο μέχρι τα Βαλκάνια.
Η Κίνα, αναγνωρίζοντας τα στρατηγικά μας πλεονεκτήματα, επέλεξε να επενδύσει στο λιμάνι του Πειραιά, αξιοποιώντας το ως κόμβο για τις εξαγωγές της στην Ευρώπη.
Ασφαλώς, εξακολουθεί να υφίσταται μια πλειάδα προκλήσεων. Και ενώ είμαι