ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣΕΛΛΑΔΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο δρόμο 240.000 υπάλληλοι – Βάζουν λουκέτο 180.000 επιχειρήσεις το 2012

Σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας αντιμετωπίζουν χιλιάδες επιχειρήσεις, λόγω της ύφεσης, και μία στις τέσσερις ετοιμάζονται για λουκέτο εντός του 2012, γεγονός που θα στείλει στην ανεργία περίπου 240.000 υπαλλήλους!

Ειδικότερα, σύμφωνα με έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ σε 1200 μικρομεσαίες επιχειρήσεις πανελλαδικά, ποσοστό 73,5% δήλωσε ότι δεν έχει πλέον ρευστό στους εταιρικούς λογαριασμούς και χρησιμοποιούν προσωπικά περιουσιακά στοιχεία για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Ενδεικτικό είναι ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, οι καταθέσεις των επιχειρήσεων μειώθηκαν κατά 6 δισ. ευρώ ή περίπου 30%.

Από την έρευνα προκύπτει ακόμα ότι μία στις τέσσερις επιχειρήσεις αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να κλείσουν οριστικά μέσα στο 2012. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 180.000 μικρομεσαίες μπορεί να βάλουν λουκέτο οδηγώντας στην ανεργία περίπου 240.000 υπαλλήλους. Μάλιστα, η έρευνα εκτιμά ότι για περίπου 61.000 επιχειρήσεις το λουκέτο είναι αναπόφευκτο ενώ οι απώλειες στις θέσεις εργασίας μόνο για το πρώτο εξάμηνο του 2012 θα φτάσουν στις 106.000!  Συνολικά, το 77,2% των επιχειρήσεων περιμένουν επιδείνωση της θέσης τους τους επόμενους μήνες!

Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας στους δύο επιχειρηματίες δηλώνει ότι ο μέσος χρόνος είσπραξης των οφειλών έχει αυξηθεί. Κατά μέσο όρο η μεταχρονολόγηση των επιταγών είναι τέσσερις μήνες, ενώ ένα 17,4% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι δουλεύει με εξαμηνιαίες επιταγές!

Θραύση κάνουν και οι ακάλυπτες επιταγές, που έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, και σε επίπεδα που δεν αποτυπώνονται στον Τειρεσία. Το 27,9% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι έχουν ακάλυπτες επιταγές στα χέρια τους, τις οποίες δεν έχουν σφραγίσει.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ ζήτησε να υπάρξει «Μνημόνιο για την ανάπτυξη» τονίζοντας ότι με αερολογίες δεν θα βγουν οι επιχειρήσεις από την ύφεση. «Υπάρχει ο κίνδυνος να υπερβούμε τα όρια αντοχής και η ζημιά δεν θα είναι αναστρέψιμη», είπε χαρακτηριστικά και πρότεινε το 10%-15% από τα χρήματα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών να δοθούν υποχρεωτικά ως δάνεια προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ακόμα ότι:

  • Το 50% των επιχειρήσεων έχει δυσκολίες στην καταβολή μισθών,
  • Το 37,4% μείωσε ώρες ή ημέρες εργασίας σε υπαλλήλους,
  • Το 27,8%  οφείλει ενοίκια,
  • Το 31,4% έχει καθυστερημένες οφειλές σε ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ
  • Το 30% περίπου έχει καθυστερημένες υποχρεώσεις σε προμηθευτές,
  • Το 38,3% οφείλει στον ΟΑΕΕ
  • Το 22,3% οφείλει ασφαλιστικές εισφορές στο ΙΚΑ!

Πηγή

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button

Discover more from Gargalianoi Online News

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading