
Ως το μακρύ χέρι της κεντρικής εξουσίας για να περάσει τα μέτρα που θέλει, χαρακτηρίζειτον “Καλλικράτη“ ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας Σαράντος Κουκούμης. Επισημαίνει επίσης την σημαντική καθυστέρηση συζήτησης σοβαρών θεμάτων στο Δημοτικό Συμβούλιο και μάλιστα υπογραμμίζει ότι η δημοτική αρχή πέρα από την φραστική περιγραφή δεν έχειδείξει αγωνιστική διάθεση για ανατροπή της κατάστασης αυτής. Ακόμη αναφέρεται σε επιμέρους θέματα του δήμου υπογραμμίζοντας ότι η οικονομική απογραφή καρκινοβατεί, ενώ μιλά και για τις θέσεις και τους στόχους που θέτει η παράταξήτου μέσα από το Δημοτικό Συμβούλιο.
Πλέον έχουμε διανύσει ένα σημαντικό διάστημα από την λειτουργία του νέου Δήμου Τριφυλίας αλλά και του νέου θεσμού, του “Καλλικράτη“. Ποια είναι η πρώτη κρίση σας για την λειτουργία τους;
«Πράγματι διανύουμε το πρώτο εξάμηνο λειτουργίας του νέουκαλλικρατικού Δήμου Τριφυλίας και τα πρώτα δείγματα γραφής έρχονται να επιβεβαιώσουν αυτάπου κι άλλες φορές έχουμε τονίσει, ότι δηλαδή ο “Καλλικράτης“ όχι μόνο θα καταργούσε τα όποια αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά του “Καποδίστρια“ και του προηγούμενου θεσμικούπλαισίου, αλλά θα γινόταν το «μακρύ χέρι» της κεντρικής εξουσίας για να περάσουν όλα τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης που μέσω του μνημονίου και την κάθε «τρεις και μία» επικαιροποίησή του θα σαρώσει ό,τι έχει απομείνει μέχρι τώρα από τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων και θα υποβαθμίσει το βιοτικό τους επίπεδο στη δεκαετία του ’50.
Το κλείσιμο και οι συγχωνεύσεις σχολείων, το κλείσιμο υποκαταστημάτων του ΙΚΑ (Γαργαλιάνων, Φιλιατρών), η αναγγελία κλεισίματος και των τριών ΔΟΥ (Γαργαλιάνων, Φιλιατρών, Κυπαρισσίας) είναι μερικά από τα πρώτα «επιτεύγματα» του “Καλλικράτη“.
Σε επίπεδο δήμου η οικονομική δυσπραγία, η διοικητική δυσλειτουργία, η καθυστέρηση συζήτησης σοβαρών θεμάτων στο Δ.Σ., όπως Τεχνικό Πρόγραμμα, προϋπολογισμός, διαχείρισησκουπιδιών, ζητήματα διαφάνειας και επαρκούς ενημέρωσης, δεν μας αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για την μελλοντική πορεία του δήμου».
Αναμφισβήτητα είμαστε σε μία εποχή δύσκολης οικονομικής συγκυρίας. Σε αυτό το πλαίσιο ποιες δυνατότητες πιστεύετε ότι υπάρχουν για την τοπική αυτοδιοίκηση;
«Καταρχήν η δύσκολη οικονομική συγκυρία δεν αφορά όλους τους Ελληνες. Εν μέσω κρίσης πολλοί επιχειρηματικοί όμιλοι και συνολικά οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο επιχειρήσεις, τράπεζες κ.λπ. είχαν λειτουργικά κέρδη 2,1 δισ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2011.
Αντίθετα η κάθετη πτώση σε μισθούς και συντάξεις, η αύξηση της ανεργίας και της υποαπασχόλησης και η φοροληστεία των λαϊκών εισοδημάτων είχε άμεσεςεπιπτώσεις στην λαϊκή κατανάλωση για εκατοντάδες αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες βιοτέχνες και εμπόρους που απειλούνται με αφανισμό και στην περιοχή μας.
Η κυβέρνηση επικαλούμενη την οικονομική κρίση και τους όρους του επαίσχυντου μνημονίου που η ίδια υπέγραψε, φροντίζει να απαλλαγεί όσο περισσότερο γίνεται από το κόστος χρηματοδότησης των υπηρεσιών και
αρμοδιοτήτων του κράτους τις οποίες μετέφερε στους δήμους.
Ετσι μόνο από τους ΚΑΠ (Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους) οι δήμοι θα πάρουν φέτος 1,386 δισ. ευρώ λιγότερα από τα προϋπολογισθέντα στον κρατικό προϋπολογισμό (2,14 δισ. ευρώ έναντι 3,526 που είχαν προϋπολογιστεί) και έναντι 3,8 δισ. ευρώ που είναι αναγκαίο ποσό σύμφωνα με τους υπολογισμούς της κυβέρνησης να δοθούν στους δήμους για να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες τους.
Από τη ΣΑΤΑ πέρυσι δόθηκαν οι τρεις από τις πέντε δόσεις και φέτος καμία μέχρι στιγμής και από το πρόγραμμα “Θησέας“ δεν έχουν δοθεί τα χρήματα για τα έργα που έχουν γίνει.
Αν λάβουμε υπόψη ότι μόνο για τοκοχρεολύσια που φορτώθηκαν από τους προηγούμενους δήμους στο νέο δήμο θα πληρώνονται 90.000 ευρώ περίπου τομήνα και θα παρακρατούνται από τους ΚΑΠ και το υπόλοιπο που μένει ίσα που θα επαρκεί για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων του δήμου, για ποιες αναπτυξιακές δυνατότητες να μιλήσουμε. Βέβαια και η σημερινή δημοτική αρχή έχει σοβαρές ευθύνεςγιατί πέρα από τη φραστική περιγραφή αυτής της κατάστασης δεν έχουμε δει μέχρι τώρα αγωνιστική διάθεση για ανατροπή αυτής της ζοφερής εικόνας. Καρκινοβατεί η πλήρης οικονομική απογραφή και η απόδοση ευθυνών σε διοικήσεις τέως δήμων που μέσα από αδιαφανείς διαδικασίες και κακοδιαχείριση χρέωσαν τους δήμους με υπέρογκα ποσά που καλούνται σήμερα να
τα πληρώσουν οι δημότες. Και ακόμα έχει ευθύνη γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει κινηθεί καμία διαδικασία για την είσπραξη βεβαιωμένων οφειλών κυρίως απόμεγαλοοφειλέτες. Με αυτή τη λογική όμως δεν εμπεδώνεται
πνεύμα ισονομίας γιατί σε κάποιους παγιώνεται η αντίληψη ότι «όποιος έχει μπάρμπα στην Κορώνη» δεν πληρώνει, οι δε αδύναμοι είναι τα μόνιμα υποζύγια και το πελατειακό σύστημα καλά κρατεί».
Σας έχουμε ακούσει πολλές φορές να λέτε «μαζί σου δήμαρχε να αγωνιστούμε» για διάφορα θέματα, όπως για τις συγχωνεύσεις των σχολείων, την κατάργηση υπηρεσιών. Πιστεύετε τελικά ότι η δημοτική αρχή αγωνίζεται όσο θα έπρεπε πάνω σε αυτά τα ζητήματα και γενικότερα στα ζητήματα του δήμου;
«Οταν προέκυψαν τα ζητήματα συγχώνευσης σχολείων ή κατάργησης υπηρεσιών προτείναμε στο Δημοτικό Συμβούλιο πέρα από τα ψηφίσματα ή τις παραστάσεις στους αρμόδιους φορείς να οργανώσει, ως θεσμικό όργανο, αγωνιστικές κινητοποιήσει που κλιμακούμενες θα μπορούσαν να αποτρέψουν τις αρνητικές αυτές εξελίξεις για το δήμο μας.
Βέβαια εμείς στις τοποθετήσεις μας δεν περιοριζόμαστε στην διατήρηση και μόνο τωνσχολείων και των υφιστάμενων υπηρεσιών. Προσπαθούσαμε να αποκαλύψουμε στους συνδημότες μας τους στόχους της κυβέρνησης, ότι μέσα από αυτές τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσειςστην εκπαίδευση για παράδειγμα θα επέλθει καίριο πλήγμα στην μόρφωση των παιδιών και τεράστια οικονομική επιβάρυνση στους δήμους και κατ’ επέκταση στους γονείς αλλά και στις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών. Ταυτόχρονα βάζαμε και τις θέσεις μας για δημόσια δωρεάν παιδεία, υγεία και δημόσιες υπηρεσίες που θα λειτουργούν προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων.
Η δημοτική αρχή συνεπικουρούμενη και από τη μείζονα αντιπολίτευση ουδέποτε τοποθετήθηκαν ή έδειξαν την αντίθεσή τους στις αντιλαϊκές αυτές αναδιαρθρώσεις προφανώς γιατί δεν ήθελαν να έρθουν σε αντίθεση με τα δύο κόμματα που κυβερνούν μέχρι τώρα , Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ στα οποία πρόσκεινται ιδεολογικά και έχουν βάλει την υπογραφή τους στις διάφορες συνθήκες και νόμους είτε σε ευρωπαϊκό είτε σε εθνικό επίπεδο για να υπηρετήσουν με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.
Εκείνο που πιστεύω λοιπόν είναι ότι η δημοτική αρχή ούτε θέλει ούτε μπορεί να οργανώσει την αντίσταση του λαού της Τριφυλίας για να αντιμετωπίσει ταβάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης και τον οικονομικό μαρασμό του δήμου μας εκτός και αν απαρνηθεί το οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης που μέχρι σήμερα υπηρετεί και το οποίο έχει οδηγήσει το λαό στην χρεοκοπία».
Πολλές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου δεν είναι ομόφωνες για μόνο μία ψήφο, που είναι συνήθως η δική σας. Τι είναι αυτό που σας κάνει να διαφοροποιείστε από τις σχεδόν ομόφωνες αποφάσεις;
«Προφανώς και δεν θα ήθελα να είμαι σαν τη δακτυλοδεικτούμενη «μύγα στο γάλα» χαλώντας και την ομονοούσα και ομόθυμη σύμπλευση συμπολίτευσης και μείζονος αντιπολίτευσης και δεχόμενος πολλές φορές τα πυρά ή τα ειρωνικά μειδιάματα συναδέλφων που τους τρώω τον χρόνο προσπαθώντας να αιτιολογήσω την αντίθετη άποψή μου και την ψήφο μου σε τελική ανάλυση.
Ομως οι εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις μας σε πολλά καίρια ζητήματα και υπερασπιζόμενοι τα δικαιώματα των «μη εχόντων και κατεχόντων» είμαστε υποχρεωμένοι να χαλάμε την ομοφωνία σε πολλές αποφάσεις.
Για παράδειγμα από τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων του δήμου, την κοινωνική προστασία των οικονομικά ασθενέστερων μέχρι τη διαχείριση των σκουπιδιών και την ανάπτυξη του δήμου μας σε φιλολαϊκή κατεύθυνση, από τη χρηματοδότηση μέχρι την κατασκευή των έργων, οι θέσεις μας βρίσκονται σε αντίπερες όχθες.
Οι αντιμνημονιακές και αντικαλλικρατικές διακηρύξεις της διοικούσας παράταξης δεν εμπόδισαν να πάρουν απόφαση για αύξηση των αντικειμενικών αξιών ακινήτων και οικοπέδων στον τέως Δήμο Αυλώνος έως και 4 φορές! Και μάλιστα αναδρομικά από το 2006 και στον τέως Δήμο Κυπαρισσίας. Οι αυξήσεις αυτές εκτός από την μεγάλη αύξηση του ΤΑΠ θα έχουν σοβαρές συνέπειες και στις συντάξεις και στα όποια προνοιακά επιδόματα δίνονται σε κάποιους χαμηλόμισθους και στους αγρότες με χαμηλά εισοδήματα σύμφωνα με τις τελευταίες εξαγγελίες της κυβέρνησης. Να λέγαμε και μεις ναι όπως έπραξε η μείζων αντιπολίτευση για χάρη της ομοφωνίας; Εξάλλου θα είχαμε προδώσει την ψήφο όσων μας εμπιστεύτηκαν και όχι μόνο,ακριβώς για να υπερασπιζόμαστε αυτές τις θέσεις με τις οποίες κατεβήκαμε στις δημοτικές εκλογές».
Με αφορμή και την παραπάνω ερώτηση θα ήθελα ναμου πείτε συνοπτικά τις θέσεις της ελάσσονος μειοψηφίας στο πλαίσιο του καλλικρατικού δήμου.
«Θέλουμε ένα δήμο που θα παρέχει δωρεάν αναβαθμισμένες κοινωνικές υπηρεσίες στους τομείς παιδείας, υγείας, πρόνοιας, αθλητισμού, πολιτισμού και όχι στη βάση της ανταποδοτικότητας. Προγραμματισμός σε σοβαρά
έργα υποδομών όπως έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής προστασίας, αντισεισμικής θωράκισης σε πρώτη φάση των σχολικών και δημόσιων κτηρίων μέσα από ένα δημόσιο κατασκευαστικό φορέα που θα εγγυάται και την ποιότητα των έργων και θαελαχιστοποιεί το κόστος κατασκευής τους.
Κεντρικός σχεδιασμός για την ορθολογική διαχείριση των σκουπιδιών, των νάιλον των θερμοκηπίων, τη σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων της περιοχήςμας, την προστασία του περιβάλλοντος και του αγροτικού εισοδήματος.
Ενα δήμο που θα λέει όχι στις ιδιωτικοποιήσεις των πάντων και θα οργανώνει την πάλη των φτωχών λαϊκών στρωμάτων για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής που φέρνει τη φτώχια στους δήμους και στους δημότες μας».
Συνέντευξη στον Κώστα Μπούρα. “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 26-6-2011