“Πώς πρέπει να αναλύουμε κάθε δόγμα/meme”
“Πολλοί νομίζουν ότι «αντιδογματισμός» είναι να κατηγορείς τα δόγματα ή να τα απορρίπτεις αυτόματα. Όμως δεν είναι αυτό. Κάτι τέτοιο θα ήταν μια εξίσου δογματική συμπεριφορά.
Αντιδογματισμός, είναι να έχεις μια πλήρη, ολοκληρωμένη, ξεκάθαρη και σφαιρική άποψη για το κάθε δόγμα / meme / ιδέα. Προσπαθώ εδώ και καιρό να ορίσω τον αντιδογματισμό με απλό και ξεκάθαρο τρόπο και νομίζω ότι με τα ακόλουθα ερωτήματα, γίνεται περισσότερο ξεκάθαρος. Αν γνωρίζουμε κάποιες απαντήσεις -έστω με υποθέσεις, αλλά πάντοτε με στοιχεία- για τις παρακάτω ερωτήσεις, τότε και μόνο τότε έχουμε κάνει το πρώτο πραγματικά αντιδογματικό βήμα απέναντί στο κάθε meme ή δόγμα που μας απασχολεί.
Οι απαντήσεις, αλλά και η διεργασία της εξερεύνησής τους, αποκαλύπτουν τη φύση, τη δύναμη αλλά και τις αδυναμίες του meme/δόγματος, ακόμη και αν στην αρχή φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο να το αναλύσεις.
Προσπαθήστε να εφαρμόσετε τα παρακάτω ερωτήματα σε κάθε δόγμα, και θα καταλάβετε την αξία τους…
- Ποιος το σκέφτηκε (δημιούργησε) ή πώς δημιουργήθηκε μόνο του; (Ίσως η σημαντικότερη ερώτηση, γιατί οι απαντήσεις αποκαλύπτουν το «αυθεντικό» (original) meme/δόγμα και την πρωτότυπη φύση του.)
- Γιατί το υιοθέτησε ο πρώτος φορέας / μεταδότης του; (Άλλη σημαντική ερώτηση. Οι απαντήσεις περιγράφουν το κοινωνικό-πολιτικό πεδίο στο οποίο «έδεσε» η ιδέα/δόγμα/meme και για αυτό προωθήθηκε).
- Με ποιους τρόπους εξαπλώθηκε; (ποια Media το χρησιμοποίησαν, ποιοι κέρδισαν από αυτό, κλπ)
- Ποιοι επένδυσαν σ” αυτό και βοήθησαν στην εξάπλωσή του; (βαθύτερο επίπεδο, που αποκαλύπτει πολλά για τον τρόπο που «εξελίσσεται το meme», αλλά αποκαλύπτει και ποιες «προσθήκες» έγιναν για καθαρά «εμπορικούς/mediaκούς/πολιτικούς» σκοπούς στο όλο θέμα.)
- Για ποιους σκοπούς το υιοθέτησαν; (πολιτική χρήση του ήδη διαμορφωμένου κοινωνικού πλέον φαινομένου)
- Πώς διαμορφώνει τη σκέψη μας και την αντίληψή μας; (σε τι λογικές οδηγείται το πλήθος εξαιτίας του διαμορφωμένου και δημοσιοποιημένου πλέον meme)
- Με ποιο μηχανισμό παγιδεύει τους φορείς του; (πώς το σύστημα το χρησιμοποιεί για να αυξάνει τον έλεγχό του απέναντι στους πολίτες). ”