ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΙΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤΡΙΦΥΛΙΑ

Πώς ο Olayan Group έγινε… ένοικος στο Costa Navarino

costa navΤου Δημήτρη Δελεβέγκου

Για όσους παρακολουθούν τις κινήσεις του Olayan Group, η «απόβαση» του αραβικών συμφερόντων ομίλου στην αγορά ακινήτων δεν ήταν παρά υπόθεση κατάλληλου «timing». Η αραβική πολυεθνική έχει σχεδόν «ελληνοποιηθεί», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, δεδομένης της τριακονταετούς παρουσίας-από το 1972- της στην Ελλάδα. Γνωρίζει, δηλαδή, επακριβώς, τις συνθήκες, το πολιτικό ρίσκο και τις όποιες προοπτικές διαθέτει η οικονομία. Και οι προοπτικές αυτές, σήμερα, εστιάζονται, εάν δεν εξαντλούνται, στην τουριστική βιομηχανία. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι ο όμιλος Olayan είχε υποβάλει, πριν από ένα χρόνο, προσφορά από κοινού με την ΤΕΜΕΣ, την ιδιοκτήτρια του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Costa Navarino για την απόκτηση του Αστέρα Βουλιαγμένης.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι επαφές των δύο πλευρών χρονολογούνται εδώ και ενάμιση χρόνο, ενώ η συναλλαγή επισημοποιήθηκε χθες.

Νέα έργα

Η απόκτηση του 25% (το υπόλοιπο 75% ελέγχει η οικογένεια Κωνσταντακόπουλου) της ΤΕΜΕΣ από την Olayan θα οδηγήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τάξης των 400-500 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς. Βέβαια, το «πόσο αξίζει» το 25% που απέκτησε ο σαουδαραβικός όμιλος είναι συνάρτηση, μεταξύ άλλων, της υφιστάμενης αποτίμησης του ξενοδοχειακού συγκροτήματος, όπως και των προεξοφλούμενων χρηματορροών της μονάδας.  Ταυτόχρονα ο συνολικός προϋπολογισμός της επένδυσης διαμορφώνεται στο 1,2 δισ. ευρώ, ενώ η αξία του πάγιου ενεργητικού ανέρχεται στα 477,3 εκατ. ευρώ (στοιχεία 2013).

Τα κεφάλαια που θα εισφέρει η Olayan θα κατευθυνθούν για την υλοποίηση της οικιστικής ανάπτυξης που περιλαμβάνει 45 κατοικίες και την κατασκευή νέων ξενοδοχειακών μονάδων. Σήμερα το τουριστικό συγκρότημα της Μεσσηνίας φιλοξενεί δύο ξενοδοχεία (The Westin Resort και το The Romanos, a Luxury Collection Resort) και δύο γήπεδα γκολφ.

Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, μετά την επιτυχία του Costa Navarino, η Μεσσηνία συγκεντρώνει ιδιαίτερα υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον και στο πλαίσιο αυτό φαίνεται να κυοφορούνται νέες επενδυτικές συμφωνίες. Ο νέος αυτοκινητόδρομος Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα έχει μειώσει τη διαδρομή από Αθήνα προς Καλαμάτα σε περίπου δυόμιση ώρες, ενώ το αεροδρόμιο Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος της Καλαμάτας εξασφαλίζει την σύνδεση της περιοχής με το εξωτερικό. Εν ολίγοις, η μικρή απόσταση της Αθήνας από την Καλαμάτα θα μπορούσε να εξασφαλίσει υψηλή επισκεψιμότητα στα ξενοδοχειακά καταλύματα της περιοχής που διαθέτει ακόμη πολύ σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης.

Παράλληλα, το Costa Navarino αποτελεί μία «ώριμη» ανάπτυξη με σχετικά σταθερές ή προβλεπόμενες χρηματοροές και με πολύ μικρό ρίσκο, συγκριτικά με ένα έργο επένδυσης σε γη.

Ο όμιλος Olayan

Ο σαουδαραβικών συμφερόντων όμιλος με αξία αρκετών δισ. ευρώ ιδρύθηκε το 1947 και διαθέτει παρουσία στην Ελλάδα από το 1976, οπότε λόγω του πολέμου στο Λίβανο, οι επικεφαλής του αποφάσισαν να μεταφερθούν στην Αθήνα, στην Γλυφάδα (Λ.Ποσειδώνος 111). Ουσιαστικά, στην Αθήνα βρίσκεται η Olayan Investments Company Establishment (OICE) που είναι η μητρική εταιρεία του ομίλου Olayan, του οποίου τα ηνία κρατούν τα τέσσερα παιδιά του ιδρυτή του Sulaiman S.Olayan, ο γιός του Khaled S Olayan Lubna και οι τρεις κόρες του Lubna, Hayat και Hutham Olayan.

Η Lubna είναι η διευθύνουσα σύμβουλος της Olayan Financing Company, της εταιρείας συμμετοχών του Group Olayan, αποτελώντας μία από τις ισχυρότερες γυναίκες παγκοσμίως. Στους κλάδους που δραστηριοποιείται είναι οι κατασκευές, η βιομηχανία, η υγεία, το real estate και η αγορά τροφίμων.

Το Costa Navarino είναι η πρώτη επένδυση στο εγχώριο real estate του ομίλου Olayan που είχε ή διατηρεί ακόμη σημαντικές συμμετοχές στην Vivartia, την Chipita, την Coca Cola 3E και τη Flecopack. Ακόμη σε συνεργασία με την Global Finance του Α. Πλακόπητα διατηρούσε συμμετοχή στην εταιρεία συστημάτων ύδρευσης Eurodrip, ενώ υπήρξε βασικός μέτοχος της εταιρείας τηλεπικοινωνιών Algonet.

Από την έρημο στη Wall Street

Η ιστορία της οικογένειας Olayan με ευκολία μπορεί να χαρακτηριστεί ως μυθιστορηματική. Ο πατριάρχης της Suliman Saleh Olayan ξεκίνησε από την Unayzah, μια μικρή πόλη στο μέσον της Σ. Αραβίας, μεταφέροντας εμπορεύματα με το μοναδικό μέσο που μπορεί να επιβιώσει στις δύσκολες αυτές συνθήκες.

Τα καραβάνια με τις καμήλες έφεραν κέρδη στην οικογένεια και ο Suliman Saleh μπόρεσε να φοιτήσει σε αμερικανικά σχολεία στο Μπαχρέιν και στην Αλ Καλίφα. Το 1936 σε ηλικία 18 ετών προσλαμβάνεται στη The Bahrain Petroleum Company και ένα χρόνο αργότερα επιστρέφει στη Σ. Αραβία για να εργαστεί στην California Arabian Standard Oil Company, την εταιρεία που αργότερα μετατράπηκε στον πετρελαϊκό κολοσσό Aramco (Arabian American Oil Company).

Έως το 1947 η εξέλιξη του Suliman ήταν ταχύτατη. Από ένας απλός μεταφορές έφτασε να καταλάβει μια διοικητική θέση εντός της εταιρείας. Οι αλλαγές που έφερε όμως ο B’ Παγκόσμιος Πόλεμος και η διαρκώς αυξανόμενη σημασία του πετρελαίου στην παγκόσμια οικονομία ώθησαν τον Suliman σε νέες δραστηριότητες.

Με ένα μικρό δάνειο ιδρύει την General Contracting Company (GCC) και καταφέρνει να κερδίσει ένα συμβόλαιο με την πολυεθνική Bechtel που τότε συνεργαζόταν με την Aramco για την κατασκευή του Παναραβικού Πετρελαιαγωγού, ενός κολοσσιαίου έργου που συνέδεε τις πετρελαιοπηγές στα δυτικά της Σ. Αραβίας με το Λίβανο και τα λιμάνια της στη Μεσόγειο.

Το έργο που ανέλαβε η GCC άνοιξε το δρόμο και για καινούριες δουλειές, κυρίως στον τομέα της ενέργειας. Σύστησε τη National Gas Company κερδίζοντας πολλά συμβόλαια στο πλαίσιο της ηλεκτροδότησης του συνόλου της χώρας που πραγματοποιήθηκε τη δεκαετία του 1950.

Το 1954 αποφασίζει να επεκταθεί στον κλάδο των τροφίμων και των καταναλωτικών αγαθών μέσω της General Trading Company (GTC) και σχεδόν την ίδια εποχή εισέρχεται στην ασφαλιστική αγορά της Σ. Αραβίας με την Arab Commercial Enterprises (ACE), που αργότερα έγινε ο μεγαλύτερος όμιλος του κλάδου στη Μέση Ανατολή.

Καθώς οι δραστηριότητες του Άραβα επιχειρηματία πλήθαιναν, τη δεκαετία του 1960 η διεθνής επέκταση αποτελούσε μονόδρομο. Ο δρόμος άνοιξε μέσω των συνεργασιών που πέτυχε να συνάψει με αμερικανικούς επιχειρηματικούς κολοσσούς, όπως η Kimberly-Clark, η General Foods, η Pillsbury, η Hunt Wesson, η Cummins Engine, η Kenworth και η Atlas Copco.

Το 1969 το Group Olayan συνεργάστηκε με την Kimberly-Clark για την κατασκευή εργοστασίου στη Σ. Αραβία, ενώ έγινε ο κύριος συνεργάτης των μεγαλύτερων πολυεθνικών που επιθυμούσαν να εισέλθουν στην αγορά της Μέσης Ανατολής.

Στο τέλος της δεκαετίας του 1980 ο όμιλος ξεκίνησε να δραστηριοποιείται σε νέους τομείς με έμφαση στην ελαφριά βιομηχανία, φροντίζοντας παράλληλα να ισχυροποιήσει τις συμμαχίες του. Μεγάλο μέρος από τα κεφάλαια του ομίλου ήδη είχαν τοποθετηθεί επενδυτικά από τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας στη Wall Street, σε μεγάλους αμερικανικούς και ευρωπαϊκούς ομίλους, στη διεθνή αγορά ακινήτων και στη ναυτιλία.

dimitris.delevegos@capital.gr

Πηγή:www.capital.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button

Discover more from Gargalianoi Online News

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading