ΕΚΛΟΓΕΣ

Προς γνώση και συμμόρφωση

«Οι Αρχές έχουν την τάση να αγνοούν δεξιούς τρομοκράτες ως ‘’μοναχικούς παράφρονες’’. Αυτό ισχύει τόσο για την Αγγλία όσο και για τη Σουηδία. Φαίνεται να υπάρχει μια έμφυτη αντίσταση κατά της ιδέας ότι οι ναζιστές μιλούν σοβαρά όταν ισχυρίζονται πως θα συντρίψουν τη δημοκρατική κοινωνία. Υπάρχει μια απλή εξήγηση γι’ αυτό: ένας ‘’μοναχικός παράφρων’’ προκαλεί λιγότερη ανησυχία και είναι ευκολότερο να τον χαρακτηρίζει κανείς έτσι από το να αποδεχτεί ότι οι ναζιστές όντως ασχολούνται με οργανωμένη τρομοκρατία σε διασυνοριακά επίπεδα. Κι όμως, αυτό το τελευταίο είναι πραγματικότητα.

Η απόσταση ανάμεσα στη Σουηδία και στο εξωτερικό είναι μικρή. Οι ίδιες ομάδες που οργάνωναν την τρομοκρατία στις ΗΠΑ και στην Αγγλία έχουν τις παραφυάδες τους στη Σουηδία. Ο ναζισμός, ιστορικά, πάντα χρησιμοποιούσε την τρομοκρατία ως μέθοδο αγώνα. Στα μεταπολεμικά χρόνια, η ακροδεξιά αποτελούνταν από μεμονωμένες μικρές σέχτες που πάσχιζαν να μετριάσουν την ένταση της ρητορικής υπέρ της βίας. Η τρομοκρατία μετά τον πόλεμο, για ευνόητους λόγους, υπήρξε χαμηλών τόνων, και ενίοτε γινόταν δύσκολα αντιληπτή. Όσοι είχαν μπει στον κόπο να ξύσουν την επιφάνεια των πραγμάτων εύκολα μπόρεσαν να δουν τις διασυνδέσεις με την οργανωμένη βία». 

Ο Σουηδός , Στιγκ Λάρσον, συγγραφέας της αριστουργηματικής αστυνομικής τριλογίας «Μιλένιουμ», είναι σαφής, σε μια σειρά άρθρων του που επιμελήθηκε μετά τον πρόωρο θάνατό του ο συνάδελφός του Ντάνιελ Πουλ. Ένας δημοσιογράφος και συγγραφέας που έδωσε τα πάντα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ξένων αλλά και των κακοποιημένων γυναικών. Στο βιβλίο του «Ρωγμές του σύγχρονου κόσμου», μετάφραση Γρηγόρης Ν. Κονδύλης, εκδόσεις ‘’Ψυχογιός», τα γραπτά του, όπως αναφέρεται εύστοχα στο οπισθόφυλλο, «δεν προφητεύουν αλλά τηρούν μια στάση εναγώνιας αναμονής για τον νέο τρόμο που θα αντιμετωπίσουμε αν δεν ενεργήσουμε γρήγορα. Στηλιτεύουν στάσεις ζωής και ιδεολογήματα όπως ο κάθε είδους ρατσισμός, ο φασισμός, ο νεοναζισμός, η ξενοφοβία, η αντίθεση στην πολυπολιτισμικότητα, ο λαϊκισμός σε όλες τις εκφάνσεις του». Ένας συγγραφέας αστυνομικής λογοτεχνίας καταγράφει τις σκέψεις του για την άνοδο του νέο-ναζιστικού φαινομένου, σε μια χώρα, όπως η Σουηδία, που θεωρείται πρότυπο κοινωνικού κράτους. Και όμως, για να φανταστούμε την Ελλάδα που αν έλεγε ότι διαθέτει στοιχεία κοινωνικού κράτους, θα γελούσε ολόκληρος ο πλανήτης. Η άνοδος ναζιστικών κινημάτων δεν είναι τερψίθυμος ανάγνωση. Θα πρέπει να τρομάζει. Προς γνώση και συμμόρφωση… Ό,τι και αν ακολουθήσει, στις μέρες που ζούμε…

*Ο Κώστας Κυριακόπουλος είναι δημοσιογράφος στην Ελευθεροτυπία. 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button

Discover more from Gargalianoi Online News

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading