ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣΕΛΛΑΔΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιός ξέρει τί γίνεται στο Χρηματιστήριο;

Νέα μείωση κατέγραψε τον Ιούλιο η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στις συναλλαγές του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Βάσει των στοιχείων, η συμμετοχή τους στην κεφαλαιοποίηση υποχώρησε στο 50%, έναντι 51% τον Ιούνιο. Πάντως, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, η συμμετοχή των ξένων επενδυτών είναι ελαφρώς αυξημένη, καθώς είχε ανέλθει στο 48,5%.

Στο τέλος Ιουλίου, οι έλληνες επενδυτές κατείχαν το 48,6% του συνόλου της κεφαλαιοποίησης των μετοχών στο Χ.Α, έναντι 47,6% τον Ιούνιο. Οι εισροές των ξένων επενδυτών έφτασαν τα 305,54 εκατ. ευρώ, ενώ οι εκροές κεφαλαίων των ελλήνων επενδυτών-πωλητών, διαμορφώθηκαν στα 315,38 εκατ. ευρώ.

Επίσης, οι ξένοι επενδυτές τον Ιούλιο 2011 πραγματοποίησαν το 45,2% των συναλλαγών έναντι 48,0% τον προηγούμενο μήνα και οι έλληνες επενδυτές το 26,2% των συναλλαγών, έναντι 28,5% τον Ιούνιο.

Η Κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 47,51 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 3,5% έναντι του Ιουνίου.

Ο αριθμός των Ενεργών Μερίδων για το μήνα Ιούλιο 2011 ανήλθε στις 42.226 έναντι 44.883 κατά τον προηγούμενο μήνα (τον Ιούλιο 2010 ο αριθμός των ενεργών μερίδων ανήλθε στις 48.415). Τον Ιούλιο 2011 δημιουργήθηκαν 1.764 Νέες Μερίδες Επενδυτών έναντι 2.296 νέων Μερίδων που δημιουργήθηκαν τον προηγούμενο μήνα.

Παρατηρώντας τις εξελίξεις στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, δημιουργείται η αίσθηση πως κάποιοι παίζουν με την (έτσι κι αλλιώς) πεσμένη ψυχολογία των Ελλήνων επενδυτών. Η κατηφόρα δεν λέει να σταματήσει και διόλου απίθανο να δούμε τον δείκτη να πέφτει κάτω και από τις 1.000 μονάδες. Βλέπετε, αυτοί που θέλουν να αγοράσουν στην Ελλάδα, έχουν επιβάλει την θέση τους παίζοντας εδώ και καιρό με τις μετοχές και έχουν καταφέρει όχι μόνο να εξαγοράζουν σε εξευτελιστικές τιμές, αλλά ταυτόχρονα με την μέθοδο “ζεστό-κρύο” καταφέρνουν να αποσπούν επιπλέον χρήματα από εκείνους που εξακολουθούν να “παίζουν” ελπίζοντας πως θα υπάρξει άνοδος και θα κερδίσουν… Αλλά, από ότι όλα δείχνουν, ελπίζουν εις μάτην…

Καταρρέει ο Dow Jones
Την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, ο δείκτης Dow Jones γκρεμίζεται κατά 390 ολόκληρες μονάδες, καταγράφοντας πτώση 3,28%!!! Με τις απώλειες του βιομηχανικού Dow Jones να φτάνουν τις 400 μονάδες, το αμερικανικό χρηματιστήριο βυθίζεται στις ανησυχίες για την αμερικανική αλλά και την παγκόσμια οικονομία.

“Καζάνι που βράζει” ήταν η επενδυτική ψυχολογία τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς κυριάρχησαν οι ανησυχίες για την ευρωπαϊκή δημοσιονομική κρίση, τα επίμονα αρνητικά οικονομικά στοιχεία και η αναστάτωση από τις διαπραγματεύσεις για το χρέος των ΗΠΑ.

 

Posted by Κωνσταντίνος – kostasxan

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button

Discover more from Gargalianoi Online News

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading