ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΗΤΡΙΦΥΛΙΑ

Ποιοί και πώς “τα φάγανε”… του Οδυσσέα Βουδούρη*

 

Οδυσσέας Βουδούρης

Ιατρός Χειρουργός

Βουλευτής Μεσσηνίας

Αριστομένους 51, Καλαμάτα 24100

Καλαμάτα, 4  Ιουνίου  2011

Προς:

Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

Νομού Μεσσηνίας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ποιοί και πώς “τα φάγανε”…

του Οδυσσέα Βουδούρη*

Εν μέσω της θερινής ραστώνης του έτους 2005 ψηφίστηκε η ίδρυση του διαβόητου πλέον “Έργου Πολιτών”. Επρόκειτο για μια προσπάθεια της τότε κυβέρνησης να ελέγξει το εθελοντικό κίνημα και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις

Σήμερα, διαβάζοντας τον φάκελο που ο Υπουργός Πολιτισμού στέλνει στον εισαγγελέα, τι μαθαίνουμε;

  1. Ο επικεφαλής του κρατικοδίαιτου οργανισμού που υποτίθεται θα προωθούσε την εθελοντική προσφορά στην χώρα μας, αμειβόταν με 9.500 € μηνιαίως. Οι προϊστάμενοι του Οργανισμού απολάμβαναν αποδοχές διπλάσιες από τις προβλεπόμενες στην σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση.
  2. Παρά την ρητή πρόβλεψη από τον νόμο για έκδοση Κανονισμού Προμηθειών, αυτός δεν εκδόθηκε ποτέ και οι προμήθειες αγαθών και υπηρεσιών γίνονταν με απευθείας ανάθεση από τον Πρόεδρο του Οργανισμού.
  3. Όσον αφορά στις προμήθειες υπηρεσιών, το περιεχόμενό τους περιγραφόταν με τρόπο γενικό και χωρίς δέσμευση του αντισυμβαλλόμενου για την παράδοση κάποιου συγκεκριμένου έργου. Επιπλέον, το σύνολο σχεδόν αυτών των συμβάσεων αφορά στις αρμοδιότητες των ίδιων των υπαλλήλων του Οργανισμού. Επίσης, πόροι του οργανισμού κατευθύνονταν σε αμοιβές εξωτερικών συνεργατών για δράσεις που δεν συνάδουν με τον σκοπό του Οργανισμού (πάνω από 0,5 εκ. € το 2011). Με απλά λόγια, ο Οργανισμός πλήρωνε κάποιους αρεστούς για να μην κάνουν την δουλειά, που είχε υποχρέωση να κάνει ο ίδιος ο Οργανισμός!
  4. Και βέβαια οι προσλήψεις γίνονταν με το γνωστό “Greek system” (ανάλογου των “Greek statistics” εκείνης της εποχής): χωρίς τήρηση της διαδικασίας αξιολόγησης, ούτε των όρων της προκήρυξης και χωρίς βαθμολόγηση των υποψηφίων. Και επειδή προφανώς οι πελατειακές πιέσεις θα ήταν αφόρητες, προσλαμβανόταν περισσότερα άτομα απ’ όσα αναφερόταν στην προκήρυξη (εκτός και αν αυτό εντασσόταν στην προσπάθεια μείωσης της ανεργίας!).

Τα στοιχεία αυτά στάλθηκαν στον εισαγγελέα. Η πρώτη αντίδραση οποιουδήποτε λογικού πολίτη θα είναι προφανώς: επιτέλους! Είναι όμως αυτό ικανοποιητικό; Δεν είμαι σίγουρος. Και αναρωτιέμαι τα εξής:

  1. Τι δουλειά κάνει το Ελεγκτικό Συνέδριο αυτής της χώρας; Εκτός του να κόβει τους καφέδες που μπορεί να κεράσει ένας οργανισμός κάποιους προσκεκλημένους, και εκτός να καθυστερεί τα πάντα με τις γραφειοκρατικές του αγκυλώσεις, αξιολογεί τι δουλειά κάνουν ή δεν κάνουν οι οργανισμοί που υποτίθεται ότι ελέγχει; Και πότε θα ασχοληθούμε σοβαρά με αυτή την πληγή της δημόσιας διοίκησης;
  2. Όταν το 2005 και το 2006, με άλλους εθελοντές από διάφορες μη κυβερνητικές οργανώσεις, καταγγείλαμε δημοσίως, με τεκμηριωμένα επιχειρήματα, την πολιτική απάτη που συνιστούσε η ίδρυση ενός κρατικοδίαιτου γραφειοκρατικού οργανισμού με δηλωμένο σκοπό την χειραγώγηση του εθελοντικού κινήματος και με μοιραία εξέλιξη την κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος, γιατί νοιώσαμε ως “φωνή βοώντος εν τη ερήμω”;
  3. Όταν πλέον είχε φύγει η κυβέρνηση που γέννησε και κάλυψε το “Έργο Πολιτών” και, ως νεοεκλεγείς βουλευτής πλέον, μπόρεσα να καταθέσω, στις 17/4/2010, στην Βουλή επισήμως ερώτηση για την υπόθεση αυτή, γιατί έλαβα μια επιφανειακή απάντηση και πέρασαν 14 μήνες για να αποκαλυφθεί αυτό που μαθαίνουμε τώρα;

Επιτέλους, αλλά με μια πικρή γεύση. Και με την ελπίδα ότι η Δικαιοσύνη αυτής της χώρας θα δικαιώσει το όνομά της.

 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button

Discover more from Gargalianoi Online News

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading