ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΕΛΛΑΔΑΖΩΗΜΝΗΜΟΝΙΟΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΑΙΔΕΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πείτε μου πως κάνω λάθος

Του Χρήστου Γιαννίμπα

Κάποτε σου έλεγαν πως οι αριστεροί  θα σου πάρουν την κατσίκα, τις  κότες, …,το μαγαζί, το σπίτι, το χωράφι. Κι όταν το ψέμα τους ξεθώριασε, ήρθαν και σου πήραν όχι μόνο το μαγαζί και το σπίτι, αλλά τη ζωή και το μέλλον των παιδιών σου. Κι εσύ που τους πίστεψες τότε τους πιστεύεις και σήμερα.

Πείτε μου πως κάνω λάθος. Εσείς που σας παίρνουν το σπίτι άμεσα. Κι εσείς που σας το παίρνουν έμμεσα. Με «ρύθμιση» να πληρώνετε μέχρι που να πεθάνετε και να το πάρουν μετά, μαζί με το πατρικό στο χωριό. Γιατί βέβαια τα παιδιά σας δεν θα κάνουν αποδοχή κληρονομιάς αφού το βάρος του δανείου είναι μεγαλύτερο από την αξία της κληρονομιάς. Πείτε μου πως κάνω λάθος μαγαζάτορες που κλείσατε τα μαγαζιά σας. Όχι γιατί κάνατε λάθος διαχείριση αλλά γιατί δεν περνά άνθρωπος το  κατώφλι τους. Όλοι εσείς που οι κόποι και τα όνειρα μιας ζωής «κουρεύτηκαν» μαζί με τα ομόλογα. Κι εσείς κύριοι μικρό ομολογιούχοι. Κι εσείς αγρότες που η γη σας ουσιαστικά χαρίστηκε στην «ΠΕΙΡΑΙΩΣ».

 

Σαράντα χρόνια σου έδιναν και σου δίνουν εγγυήσεις για το μέλλον σου. Εγγυήσεις χωρίς αντίκρισμα και μέλλον ήδη υποθηκευμένο. Κι εσύ που τους πίστευες τους πιστεύεις και σήμερα.

Πείτε μου πως κάνω λάθος. Εσείς που πληρώνατε τόσα χρόνια για μια σύνταξη και τώρα σας λένε πως αυτά τα λεφτά «εξαϋλώθηκαν». Πρέπει να τα ξανά πληρώσετε για να πάρετε τη μισή σύνταξη απ’ αυτήν που παίρνατε ή υπολογίζατε να πάρετε. Κι εσείς που είτε είχατε είτε δεν είχατε καταθέσεις στις τράπεζες. Καταθέσεις που «εξαϋλώθηκαν». Και τώρα πρέπει να ξανά καταθέσετε τις καταθέσεις σας, μαζί και όλοι αυτοί που δεν είχαν, για να ξανά κεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες προκειμένου «να διασωθούν οι καταθέσεις των ελλήνων».

 

Σου έταζαν κράτος δικαίου και το έγραψαν στο Σύνταγμα (Πχ. άρθρο 4 παρ. 5 «Οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη,ανάλογα με τις δυνάμεις τους»). Κι εσύ τους πίστεψες τότε τους πιστεύεις και σήμερα.

Πείτε μου πως κάνω λάθος. Εσείς που έχετε παιδιά και σας τα «μετράνε» ως τεκμήρια ενώ αν είχατε γαϊδούρια θα παίρνατε (300 ευρώ/γαϊδούρι) επιδότηση. Κι εσείς που πληρώνετε φόρους (και καλά κάνετε) για να έχετε δωρεάν παιδεία, υγεία, ασφάλεια, δημόσια διοίκηση στην υπηρεσία σας κλπ. Πείτε μου πως θέλουν αλλά, για κάποιο μαγικό λόγο, δεν μπορούν να βρουν και να φορολογήσουν τον παράνομο πλούτο κι έτσι επιδίδονται στην εξαφάνιση του νόμιμου. Πως δεν φτιάχνουν νόμους (ή και Συνταγματικές επιταγές) κουστουμάκια. Πως η ανεξάρτητη και τυφλή Δικαιοσύνη δεν γίνεται εξαρτημένη και ανοιχτομάτα όταν οι δικές τους περιστάσεις το απαιτούν. Πως πρώτοι αυτοί δίνουν το παράδειγμα και δεν καταπατούν τους νόμους που οι ίδιοι ψηφίζουν.

 

Σου μίλησαν και σου μιλάνε για  μια ηθική κοινωνία με «μηδενική ανοχή στη διαφθορά». Κι εσύ που τους πίστεψες τότε τους πιστεύεις και σήμερα.

Πείτε μου πως κάνω λάθος και  δεν σας διέφθειραν κι εσάς. Πως δεν κατέστησαν τη διαφθορά εφικτή στον καθένα προκειμένου να χτίσουν μια κοινωνία συνενοχής. Πως δεν ανέχτηκαν τη μικροδιαφθορά προκειμένου να κρύψουν τα δικά τους μεγάλα εγκλήματα. Τις δικές τους μεγάλες ληστείες. Πως δεν ήσασταν το ασφαλές μαξιλάρι των δικών τους ανομιών. Πως εσείς παράγετε το ίδιο αποτέλεσμα με την διαφθορά της Siemens, των εξοπλιστικών, της καταλήστευσης του κράτους και της περιουσίας του. Πείτε μου πως δεν είναι μέρος του προβλήματος οι άνθρωποι αυτοί που τόσα χρόνια, είτε συμμετείχαν και οι ίδιοι είτε ανέχονταν άλλους είτε είναι ανίκανοι. Πείτε μου πως ένα μέρος του προβλήματος μπορεί να λύσει το πρόβλημα ή έστω να αποτελέσει μέρος της λύσης του. Πως οι άνθρωποι αυτοί μπορούν να αλλάξουν καπέλο και να μετατραπούν από ύποπτοι σε διώκτες υπόπτων. Πως το νόμιμο είναι και ηθικό. Πως σήμερα δεν συνεχίζουν τις ληστείες με άπειρους τρόπους περιγραφής, καταστρατήγησης ή και υπαγόρευσης του νόμου.

Πείτε μου κάνω λάθος και δεν πλασάρουν πως τάχα μου κάποιο «ελληνικό γονίδιο» περιπλανιέται, επιδημικά και μολυσματικά στις μήτρες και στους όρχεις των γονιών σας, με αποτέλεσμα να γεννιέστε με προδιάθεση διαφθοράς. Πως δεν σε ενοχοποιούν και δεν σε διασύρουν στα κανάλια τους. Πως δεν στρέφουν τη μια επαγγελματική τάξη ενάντια στην άλλη. Πως τα ΜΜΕ τους δεν είναι βασικό στήριγμα της διαφθοράς τους. Πως δεν τη θυμούνται όποτε θέλουν κι όποτε θέλουν την αποσιωπούν. Πως κι όταν τη θυμούνται, δεν το κάνουν επιλεκτικά. Αποδεικνύοντας έτσι πως είναι μέρος του συστήματος διαφθοράς που συνεγείρει ή κοιμίζει κατά περίπτωση.

 

Σου μίλησαν και σου μιλάνε για μια ελεύθερη αγορά που με κάποιο μαγικό τρόπο αυτορυθμίζεται και επιπλέον τιμωρεί τους παραβάτες της. Κι εσύ που τους πίστεψες τότε τους πιστεύεις και σήμερα.

Πείτε μου πως κάνω λάθος και τιμωρήθηκαν οι τραπεζίτες που «εξαΰλωσαν» τις καταθέσεις σας. Πως αυτοί και πολλοί άλλοι πούλησαν περιουσιακά τους στοιχεία για να σώσουν τα μαγαζιά τους και να πληρώσουν τις οφειλές τους σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία. Πως εκόντες άκοντες δεν τα πληρώσατε εσείς. Πείτε μου πως γίνεται αφού, όπως σωστά σου λένε, οι τιμές δεν διατάσσονται, οι τιμές πώλησης της εργατικής δύναμης (μισθός) να διατάσσονται με τα μνημόνιά τους; Πώς γίνεται να επιβάλλεται σ’ αυτά (τα μνημόνια) ως μοναδική, ω ναι ΜΟΝΑΔΙΚΗ, μείωση τιμών η είσοδος στα καζίνο; Πείτε μου πως η ελεύθερη αγορά δεν είναι ελεύθερη όταν βολεύει και καταργείται όταν δεν βολεύει (συλλογικές συμβάσεις, εργατικά και εργασιακά δικαιώματα κλπ). Πείτε μου ποια οικονομική θεωρία προβλέπει : Βαθιά ύφεση όπως αυτή που βιώνουμε, άνοδο τιμών όπως αυτές που πληρώνουμε. Πείτε μου τι κάνουν με τα καρτέλ. Και αυτοί και η διορισμένη απ’ αυτούς επιτροπή ανταγωνισμού.

 

Τρία χρόνια τώρα σου λένε πως  σε έσωσαν από την χρεοκοπία. Κι εσύ  που κάθε φορά τους πίστευες, τους πιστεύεις και σήμερα.

Πείτε μου πως κάνω λάθος και  μέχρι το 2010 δεν είδαν, δεν γνώριζαν, δεν άκουσαν. Ούτε για τον τρόπο  που λειτουργεί η ελληνική οικονομία, ούτε για τον υπερδανεισμό, ούτε για παραγωγικότητα, ούτε για ανταγωνιστικότητα ούτε για τίποτα. Πως όλα έγιναν ξαφνικά. Πως ο Καραμανλής δεν μας έλεγε «η κρίση είναι εισαγόμενη», ο Παπανδρέου «λεφτά υπάρχουν» κι ο Σαμαράς «το μνημόνιο είναι η λάθος συνταγή». Πείτε μου πως το ΔΝΤ ενεπλάκη από μόνο του. Πως ο Σαμαράς (και η τρικομματική) δεν απέρριψε το αίτημα να ερευνήσει η Βουλή τι ακριβώς έγινε με το ΔΝΤ το κρίσιμο Α’ τρίμηνο του 2010. Πείτε μου πως κάνω λάθος και δεν πανηγύριζαν, πρωθυπουργός και υπουργός οικονομικών, μετά από τα κρίσιμα euro group του 2010. Και το κρίσιμο του Μάρτη του 11 και το κρίσιμο του Ιουλίου του 11 και το κρίσιμο του Μαΐου του 12 και το κρίσιμο του Σεπτέμβρη του 12. Πως δεν ήταν οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποί σας που όρθιοι από τα έδρανα της Βουλής χειροκροτούσαν γι’ αυτές τις επιτυχίες. Για το μνημόνιο Ι και το πρώτο μεσοπρόθεσμο και το δεύτερο και το μνημόνιο ΙΙ και το PSI και το PSI plus και το μνημόνιο ΙΙΙ και σήμερα για το νέο κούρεμα. Πείτε μου πως ο Σαμαράς δεν έλεγε και δεν έταζε, μόλις πριν πέντε μήνες, άλλα απ’ αυτά που σήμερα λέει και κάνει. Πως εξαγνισμένος στο φως το αληθινό ως Virgo Intacta (Αγία Παρθένος) θα φέρει τη σωτηρία.

 

Τρία χρόνια τώρα σου λένε πως όλα αυτά τα κάνουν για να παραμείνει η χώρα στο ευρώ. Μια χώρα που έγινε προτεκτοράτο (αποικία χρέους) κι εσύ όχι μόνο πτώχευσες αλλά έγινες και δακτυλοδεικτούμενος της οικουμένης. Κι εσύ που τους πίστευες, τους πιστεύεις και σήμερα.

Πείτε μου πως κάνω λάθος και  η έξοδος από το ευρώ προβλέπεται  σε κάποιο κείμενο της ΕΕ. Πως κι αν ακόμα υποθέσουμε πως κάποια χώρα θέλει να φύγει, η διαδικασία εξόδου είναι ΝΟΜΙΚΑ μια απλή διαδικασία. Κάτι σαν αγοροπωλησία ενός διαμερίσματος όπου ακόμα κι εκεί εμπλέκονται δικηγόροι, συμβολαιογράφος, υποθηκοφυλακείο, εφορία και κρατά ημέρες. Πως η επιστροφή στη δραχμή, κι αν ακόμα τη θέλει ο όποιος Τσίπρας ή Σαμαράς, δεν είναι μια απίστευτα περίπλοκη ΝΟΜΙΚΗ (από οικονομικής πλευράς) διαδικασία που θα κρατούσε πάρα πολλά χρόνια. Όπως άλλωστε και η είσοδος μιας χώρας στο ευρώ. Πείτε μου πως η ευρωζώνη είναι ένα μαγαζί που όποτε θέλεις μπαίνεις κι όποτε θέλεις βγαίνεις. Πείτε μου πως για τη χρεοκοπία της Ελλάδας ή και έξοδο από το ευρώ και επιστροφή της στη δραχμή, ή αντίστοιχα για οποιοδήποτε άλλο κράτος (Ιρλανδία, Πορτογαλία κλπ), υπάρχει έστω κι ένα κράτος της ευρωζώνης που έχει σχέδιο αντιμετώπισης, έστω κι ως υποθετικό σενάριο. Πείτε μου δηλαδή πως η «δραχμή» δεν είναι για ΟΛΑ τα κράτη terra incognita [1].

Πείτε μου πως η Γερμανία, που  μόχθησε να «μαντρώσει» στο πρώην  μάρκο και νυν ευρώ και την Ελλάδα, θα αφήσει τον κάθε Τσίπρα ή Σαμαρά οποιασδήποτε χώρας να της χαλάσει τη δουλειά. Πως οι Γερμανοί ξέχασαν στις συνθήκες να προβλέψουν έξοδο μιας χώρας και να έχουν έτοιμο το πλαίσιο και τις νομικές και άλλες φόρμουλες. Πως οι Αμερικανοί δεν ενδιαφέρονται για μια σταθερή ΕΕ. Πως ΗΠΑ, Γαλλία και Γερμανία θα αφήσουν τον κάθε Τσίπρα ή Σαμαρά να επιστρέψει στη «δραχμή» και να τους κάνει τις μεταξύ τους στρατηγικές τους σχέσεις και γενικότερα τις γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές, μπάχαλο. Πείτε μου πως ΗΠΑ, Γαλλία και Γερμανία ασχολούνται μαζί μας για τα ωραία μας τα μάτια ή τον αρχαίο μας πολιτισμό και για να μας σώσουν από τη «δραχμή» του όποιου Τσίπρα. Πείτε μου πως η «δραχμή» δεν είναι μια ιστορία με δράκους και μια τεράστια παπαριά. Μια πολιτική αλητεία εκβιασμού από τους Σαμαρά Βενιζέλο και ταυτόχρονα βούτυρο στο ψωμί στα σχέδια των Γερμανών (κι όχι μόνο).

 

Τρία χρόνια τώρα σου έλεγαν και συνεχίζουν να σου λένε πως έχουν σχέδιο. Κι εσύ που κάθε φορά τους πίστευες, τους πιστεύεις και σήμερα.

Πείτε μου κάνω λάθος πως ΜΟΝΟ οι ξένοι έχουν σχέδιο για μας; Πείτε μου πως είχε σχέδιο ο Παπανδρέου ή ο Παπαδήμος ή ο Βενιζέλος. Πείτε μου πως έχει σχέδιο ο Σαμαράς. Πως (ο όποιος απ’ αυτούς) το έβαλε στο τραπέζι κάποιου από τα euro group (έστω σε ένα) και είπε στους άλλους: «Αυτό είναι το σχέδιο της Ελλάδας. Εμείς αυτό προτείνουμε». Πως αυτό το σχέδιό τους το διαπραγματεύτηκαν και πως, όπως συμβαίνει σε κάθε διαπραγμάτευση, υποχωρήσαμε λίγο εμείς λίγο αυτοί και βρέθηκε η χρυσή τομή. Πείτε μου πως Σαμαράς, Βενιζέλος κλπ δεν ήταν και είναι θεατές. Πως αξιοποιούν τις υπάρχουσες αντιθέσεις εντός της ευρωζώνης (Γαλλίας – Γερμανίας, ΕΚΤ – Γερμανίας κλπ). Πως χτίζουν συμμαχίες με χώρες που έχουν ίδια ή αντίστοιχα προβλήματα. Πως έχουν θέση τι συμφέρει την Ελλάδα στη τελευταία αντίθεση (διαμάχη) ΔΝΤ – Γερμανίας.

Πείτε μου κάνω λάθος πως τα μνημόνια ήταν το ΜΟΝΟ «σχέδιο»; Πείτε μου πως αυτά δεν ήταν των ξένων (και ντόπιας ελίτ) και τα μόνα που τάχα διαπραγματεύτηκαν ενώ στη ουσία επιβλήθηκαν. Πείτε μου πως η ρήτρα που υπάρχει στο μνημόνιο και που ο Σαμαράς παρουσιάζει ως ρήτρα που θα μειώσει (απαλύνει) τα δημοσιονομικά μέτρα, δεν είναι ρήτρα ενέχυρο μισθών και συντάξεων. Κάτι που ουσιαστικά ομολογεί κι ο ίδιος λέγοντας «αν βγει το πρόγραμμα». Κι αν δεν βγει ; [2] Πείτε μου πως δεν θα ενεργοποιηθεί η προβλεπόμενη ρήτρα ενέχυρο μισθών και συντάξεων και λοιπών περικοπών, που, επίσης προβλέπεται, ΔΕΝ απαιτεί την ψήφο της Βουλής.

Πείτε μου πως κάνω λάθος και  στο μνημόνιο δεν προβλέπονται ρητά και κατηγορηματικά δαπάνες  : (επί λέξει) «για δαπάνες φορέων που έγιναν καθ’ υπέρβαση των εγγεγραμμένων πιστώσεων χωρίς την τήρηση της προβλεπόμενης διαδικασίας». Πείτε μου πως αυτό δεν είναι πρόβλεψη νομιμοποίησης παραβιάσεων. Πείτε μου πως οι κύριοι που έκαναν δαπάνες «καθ’ υπέρβαση» και «χωρίς την τήρηση της προβλεπόμενης διαδικασίας», δηλαδή παράνομες δαπάνες, δεν πρέπει να πάνε στον εισαγγελέα και φυλακή. Πείτε μου πως αυτά δεν είναι διαφθορά και με τη βούλα του μνημονίου.

Πείτε μου πως δεν προβλέπεται  στο μνημόνιο να προηγούνται οι δανειστές των εσωτερικών αναγκών της χώρας. Ακόμα και σε έκτακτη κατάστασητης χώρας. Ας βρεθεί έστω κι ένας να μου πει πως αυτό δεν είναι αντίθετο με το Διεθνές Δίκαιο. Έστω κι ένας μωρέ. Ένας να μου πει πως το Διεθνές Δίκαιοδεν προβλέπει το ακριβώς αντίθετο. Δηλαδή πως σε κατάσταση κρίσης και ένδειας τμημάτων του πληθυσμού μιας χώρας, προηγείται η θεραπεία αυτών των καταστάσεων έναντι οποιουδήποτε δανειστή. Πείτε μου πως δεν έχουν υπογράψει, μαζί με τη «δίκαιη» ΕΕ, μια παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Πως η Ελλάδα δεν είναι σε κατάσταση κρίσης και ένδειας μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού. Πως τα 3,5 εκατ. ελλήνων (που ζουν πολύ κάτω από το όριο της φτώχιας) και το 1 εκατ. αλλοεθνών (που είναι εξαθλιωμένοι) δεν είναι μεγάλο τμήμα του πληθυσμού. Πως το 30% ανεργίας (55% στους νέους) δεν είναι μεγάλο.

 

Σαράντα χρόνια σου μίλαγαν και συνεχίζουν να σου μιλάνε για εμβάθυνση της Δημοκρατίας. Κι εσύ που τους πίστευες τότε τους πιστεύεις και σήμερα. Και σιγά σιγά απεμπόλησες το Αξίωμα του Πολίτη. Εκχώρησες την πολιτική σου ταυτότητα στις φτιασιδωμένες περσόνες των studios της τηλεόρασης. «Αμέτοχος» αλλά «αντιπροσωπευόμενος». Αρκέστηκες στο «αντιπροσωπεύομαι, άρα υπάρχω» [3]

Πείτε μου πως κάνω λάθος και  η Δημοκρατία δεν υπονομεύεται. Πείτε  μου πως χρειάζεται η Βουλή  και η ψήφος των εκπροσώπων σας για τις ιδιωτικοποιήσεις (ξεπούλημα είναι αλλά έστω και γι’ αυτό). Πείτε μου πως χρειάζεται η Βουλή να επικυρώσει τα όποια νέα μέτρα χρειαστεί να παρθούν. Πως χρειάζεται η Βουλή να εγκρίνει και να επικαιροποιεί το πρόγραμμα. Πως χρειάζεται η Βουλή για την ενεργοποίηση της ρήτρας ενέχυρο μισθών και συντάξεων. Πείτε μου πως για όλα αυτά δεν αρκεί μια απλή απόφαση του υπουργού οικονομικών που απλώς ενημερώνει (αν θέλει κι αν ρωτηθεί) τη Βουλή. Πείτε μου πως κάνω λάθος και η ΧΑ οφείλει την άνοδό της στην «ασυνεννοησία» των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ, στον Τσίπρα και στο μικρό φιδάκι το Διαμαντή. Πως οι θεωρίες του Σαμαρά και των παρατρεχάμενών του για «τα δύο άκρα» είναι αθώες του αίματος. Πως η διάλυση της κοινωνίας, η φτωχοποίηση και εξαθλίωση είναι άσχετες. Πως φταίνε οι μετανάστες και δη όχι όποιοι κι όποιοι. Οι μαύροι ή έστω μελαψοί κι από χώρες αδύναμες (πολιτικά και οικονομικά). Γιατί αν δεν κάνω λάθος έχουμε και Κινέζους, Βούλγαρους, Αλβανούς κλπ μετανάστες. Πείτε μου πως η παρασιτική οικονομική ελίτ δεν κάνει «ασκήσεις» και υπολογισμούς με τη ΧΑ.

 

Τόσα χρόνια χρησιμοποιείτε το όπλο της ψήφου σας και αυτοκτονείτε γιατί φοβάστε πως θα πεθάνετε. Αρκετές φορές δεν το κάνατε μέχρι τώρα; Αρκετά δεν φοβηθήκατε; Δεν χορτάσατε παραμύθια με δράκους; Τα τρία τελευταία χρόνια δεν χορτάσατε εξευτελισμό και ταπείνωση; Είστε ΕΛΛΗΝΕΣ μωρέ. Κάντε την οργή σας και την αγανάκτησή σας το όπλο θέσμισης για μια ΝΕΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ. Κανείς δεν θα το κάνει για σας. Ο Ρομπέν των δασών δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει καν από μηχανής Θεός. Θα το κάνει ο καθένας σας και όλοι μαζί. Δεν κουραστήκατε στο ρόλο του Οθέλλου; Ως πότε θα πιστεύετε τον Ιάγο (Σαμαρά σήμερα, Βενιζέλο χθες, ΓΑΠ προχθές κλπ) και τις «αποδείξεις» του για την ενοχή της Δεισδαιμόνας;

Εντάξει. Μπορεί να μην καταλαβαίνετε  και πολλά από μνημόνια, PSI, χρεοκοπίες, ελλείμματα, ισοζύγια πληρωμών, βιώσιμο χρέος, χρηματοοικονομικά κλπ. Όλα αυτά που απαιτούν αυστηρά λογικές κρίσεις. Έχετε όμως ένα άλλο ανυπέρβλητο κριτήριο.

Τη διαισθητική σας κρίση. Εμπιστευτείτε  την.

(Η τελευταία πρόταση συνεχίζεται στο επόμενο άρθρο)

 

Χρήστος Γιαννίμπας

yanibas@on.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button

Discover more from Gargalianoi Online News

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading