|
«Η Ελλάδα ήταν σε θέση να υιοθετήσει το ευρώ μέσω της εξαπάτησης και έκτοτε οι ηγέτες |
της νομισματικής Ένωσης υπήρξαν «πολύ ευγενικοί» για να επιβάλουν τις απαραίτητες κυρώσεις που θα μπορούσαν να είχαν αποτρέψει την κρίση χρέους» είπε ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ότμαρ Ίσινγκ.«Όταν εργαζόμουν για την ΕΚΤ, υπέφερε κάθε φορά που κάποιες χώρες δεν κάλυπταν τα κριτήρια» δήλωσε ο 75χρονος σε συνέντευξή του στην Κοπεγχάγη, την οποία επικαλείται το Bloomberg.
«Η Ελλάδα «έκλεψε» για να μπει (στο ευρώ) και είναι δύσκολο να γνωρίζουμε πώς πρέπει να διαπραγματευτούμε με απατεώνες», τονίζει.
Ο Ίσινγκ, ο οποίος εντάχθηκε στην ΕΚΤ ένα χρόνο πριν από την ένταξη του ευρώ το 1999 και έμεινε μέχρι το 2006, προειδοποίησε ότι η Ελλάδα πιθανότατα δε θα είναι σε θέση να εξοφλήσει τα χρέη της λόγω αφερεγγυότητας. Η δυνατότητα αποπληρωμής των χρεών της δε, εξακολουθεί να είναι αμφίβολη ακόμη και αφότου η κυβέρνηση ενέκρινε ένα εντατικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και μια δέσμη περικοπών ώστε να λάβει την 5η δόση του δανείου.
Ο Ίσινγκ είπε ότι κατηγορεί την απουσία επαρκών κυρώσεων για τη σημερινή κατάσταση του νομισματικού μπλοκ, την οποία χαρακτηρίζει κρίσιμη.
«Έπρεπε να υπάρχει καλύτερος έλεγχος, λογοκρισία και κυρώσεις», επανέλαβε. «Η κρίση δεν ήταν αναπόφευκτη».
Σύμφωνα δε με τον νομπελίστα οικονομολόγο Paul Krugman , υπάρχει μια πιθανότητα 50% η Ελλάδα να χρειαστεί να βγεί από το ευρώ, καθώς το βάρος του χρέους της καθίσταται αφόρητο. «Οι ομολογιούχοι αντιμετωπίζουν σημαντικές απώλειες» είπε σε συνέντευξη τύπου.
epikaira |