ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣΕΛΛΑΔΑΖΩΗΜΝΗΜΟΝΙΟΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο ψαλίδι σε εφάπαξ, αποζημιώσεις, ενοίκια

Νέες φορολογικές επιβαρύνσεις αναμένεται να υποστούν όσοι έχουν ακίνητα, εισοδήματα από ακίνητα, έχουν εισπράξει εφάπαξ ή αποζημιώσεις απόλυσης.

 

Το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει την επέκταση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σε όλες τις περιοχές της χώρας, την εφαρμογή νέου ενιαίου φόρου ακινήτων αντί του χαρατσιού της ΔΕΗ, την αυτοτελή φορολόγηση από το πρώτο ευρώ με ειδική κλίμακα όσων εισπράττουν ενοίκια, ή έχουν εισπράξει εφάπαξ, καθώς και την κλιμακωτή φορολόγηση όσων έχουν εισπράξει αποζημιώσεις απόλυσης.

 

Εφάπαξ

Το σχέδιο για το εφάπαξ προβλέπει τη φορολόγηση από το πρώτο ευρώ του βοηθήματος που λαμβάνουν οι ασφαλισμένοι αποχωρώντας από την εργασία τους για να συνταξιοδοτηθούν. Ειδικότερα, η κλίμακα που εξετάζεται από του υπουργείο Οικονομικών προβλέπει:

  • Για εφάπαξ από 1 έως 12.000 ευρώ ο συντελεστής φορολόγησης θα είναι 10%.
  • Από 12.001 έως 60.000 ευρώ ο συντελεστής θα είναι 30%.
  • Για ποσά άνω των 60.001 ευρώ εξετάζεται συντελεστής 45%.

Αποζημιώσεις

Σήμερα, οι αποζημιώσεις είναι αφορολόγητες έως του ποσού των 60.000 ευρώ και στη συνέχεια επιβάλλονται κλιμακωτές συντελεστές 10% – 30%. Με τις προτεινόμενες αλλαγές, το αφορολόγητο περιορίζεται στις 50.000 ευρώ και στη συνέχεια επιβάλλεται φόρος με συντελεστές από 10% έως 45%.

Ενοίκια

Στο «στόχαστρο» του υπουργείου Οικονομικών μπαίνουν τα ενοίκια, που θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ αυτοτελώς και με βάση νέα κλίμακα. Το βασικό σενάριο είναι να εφαρμοστεί μία κλίμακα με βασικό συντελεστή το 10% για ετήσια εισοδήματα από ενοίκια έως 12.000 ευρώ και πάνω από το ποσό αυτό να εφαρμοστεί συντελεστής 30% αν τα εισοδήματα είναι έως 60.000 ευρώ. Στην περίπτωση όπου τα ετήσια εισοδήματα ξεπερνούν τις 60.000 ευρώ τότε θα επιβάλλεται στο  υπερβάλλον ποσό φόρος με συντελεστή 45%.

Φορολογία ακινήτων

Για τη φορολογία ακινήτων προβλέπεται:

  • Αντικατάσταση του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) και του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ) από ενιαίο προοδευτικό φόρο ακινήτων, με σκοπό τη δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών μεταξύ των φορολογούμενων πολιτών και με στόχο την ουσιαστική συνεισφορά των κατόχων της ακίνητης περιούσιας στα δημόσια έσοδα.
  • Επανεξέταση του συντελεστή φόρου μεταβίβασης με βάση τα ισχύοντα στις χώρες της ΕΕ.
  • Επέκταση της εφαρμογής των αντικειμενικών αξιών και σε περιοχές που δεν υπάγονται στο σύστημα για δικαιότερη και πιο αποτελεσματική φορολόγηση.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button

Discover more from Gargalianoi Online News

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading