ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣΕΛΛΑΔΑΜΝΗΜΟΝΙΟΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κυβερνητικές Απάτες με το Δημόσιο Χρέος

Η κυβέρνηση Σαμαρά, Βενιζέλου και Κουβέλη υπό την επιτήρηση της Τρόικας, θα πρέπει το ταχύτερο να υλοποιήσουν την απόφαση του Eurogroup, περί μείωσης του ελληνικού δημοσίου χρέους κατά 40 δισ. ευρώ (€) ή 20,6% του ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν).

Τα 20 από τα 40 δισ. €, αναμένεται να προκύψουν από το εθελοντικό κούρεμα των ομολόγων, που κατέχουν τράπεζες, φυσικά πρόσωπα και διάφοροι θεσμικοί επενδυτές σαν τα ασφαλιστικά ταμεία. Τα υπόλοιπα 20 δισ. €, που αφορούν τη μείωση του χρέους της κεντρικής κυβέρνησης, θα προέλθουν από εναλλακτική δέσμη μέτρων, όπως ελάττωση επιτοκίων των δανείων που λαμβάνει η χώρα μας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, επιστροφή στο ελληνικό κράτος ως έσοδο του κρατικού προϋπολογισμού των προμηθειών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που εισπράττει από την εκταμίευσή των δανείων προς την Ελλάδα, κ.λπ. Αν η κυβέρνηση καταφέρει μέχρι τις 13.12.2012, να ψαλιδίσει τα κρατικά ομόλογα κατά 20 δισ. €, τότε το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης στις 31.12.2012, από 343 δισ. ή 176,8% του ΑΕΠ που ήταν η αρχική εκτίμηση θα πέσει στα 323 δις. ή 166,5% του ΑΕΠ.
Στη συνέχεια της ανάλυσής μου, θα διαπιστωθεί ότι οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες αναφορικά με το κούρεμα των ομολόγων κρίνονται σκοτεινές και καιροσκοπικές. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2013, η συνολική αξία των εκδοθέντων ομολόγων ανέρχεται σε 212 δισ. € και των ανεξόφλητων εντόκων γραμματίων σε 18 δισ. €. Λαμβάνοντας υπόψη την κυβερνητική εκτίμηση ότι μέχρι τις 31.12.2012, το χρέος της χώρας μας προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, την Τράπεζα της Ελλάδος και διάφορα πιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού θα ανέλθει σε 210 δισ. €, συνάγεται ότι το συνολικό χρέος της κεντρικής κυβέρνησης θα διαμορφωθεί τελικά σε 440 δισ. € (212+210+18=440). Και αν πετύχει το πατριωτικό κούρεμα των 20 δισ. € κατά Στουρνάρα, το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης θα διαμορφωθεί τελικά το 2012 σε 420 δισ. € ή 216,5% του ΑΕΠ.
Με γνώμονα τις ανωτέρω στατιστικές διαπιστώσεις, ο καλοπροαίρετος αναγνώστης θα διερωτηθεί: Αν κυβέρνηση και τρόικα πετύχουν το στόχο του εθελοντικού κουρέματος των ομολόγων ύψους 20 δισ. €, πώς εξηγείται το παράδοξο ποσοτικό φαινόμενο, το 2012 το δημόσιο χρέος της κεντρικής κυβέρνησης, να εκτιμάται σε 323 και όχι σε 420 δισ. € που είναι και το πραγματικό του μέγεθος; Την απάντηση οφείλει να μας τη δώσει το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο. Η κυβερνητική τρόικα υποχρεούται να μας διευκρινίσει, τι είδους πολιτικές swaps ακολουθεί με τα κρατικά ομόλογα. Μήπως το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο, καθοδηγούμενο από τους τεχνοκράτες της τρόικας, συνάπτει συμφωνίες ανταλλαγής swaps, με πλάτη τα κρατικά ομόλογα και τα swaps αυτά θεωρούνται off the balance sheet; Αν ναι, τότε δημόσιο χρέος ύψους 97 δισ. € (420-323=97), δεν εμφανίζεται σήμερα στα επίσημα στοιχεία, καθότι το συγκεκριμένο χρέος θα συνυπολογιστεί στο δημόσιο χρέος μετά 20, 30 ή 40 χρόνια, όταν δηλαδή σκάσουν μύτη οι συμφωνίες ανταλλαγής. Αν όμως ο κ. Στουρνάρας και οι λοιποί κυβερνητικοί φωστήρες, υιοθετούν πολιτικές swaps εφάμιλλες των πολιτικών swaps επί πρωθυπουργίας Σημίτη, οδηγούν ναι ή όχι το έθνος στον όλεθρο και τον αφανισμό;

 

Πηγή

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button

Discover more from Gargalianoi Online News

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading