ΑΓΡΟΤΙΚΑΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΙΤΡΙΦΥΛΙΑ

Κερδίζει έδαφος το ελληνικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Σημαντικό πλεονέκτημα αποκτά το ελληνικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στις διεθνείς αγορές, με τον νέο κανονισμό ταξινόμησης των ελαιόλαδων ο οποίος τίθεται σε εφαρμογή από την 1η Απριλίου.

Αυτό ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Γ. Καραμπάτος, γνωστοποιώντας ότι στις αναλύσεις προστίθεται τώρα και η μέτρηση αλκυλεστέρων. Με βάση την εξέλιξη αυτή, το σύνολο του ελληνικού έξτρα παρθένου ελαιόλαδου βρίσκεται εντός των ορίων που καθορίζονται, ενώ το 60% του ισπανικού βρίσκεται εκτός των ορίων και μετατάσσεται σε απλό παρθένο ή και βιομηχανικό.

Η υπόθεση ξεκίνησε από μήνυση την οποία υπέβαλε το Πανεπιστήμιο Davis Texas, μετά τους ελέγχους που έκανε όταν στην αμερικάνικη νομοθεσία εισήχθη το τεστ πάνελ για την κατάταξη των ελαιόλαδων.

Στη διάρκεια αυτών των ελέγχων, διαπιστώθηκε ότι το 60% των δειγμάτων παρουσίαζαν ελάττωμα οργανοληπτικά. Σύμφωνα με τον κ. Καραμπάτο, επρόκειτο για ελαιόλαδα τα οποία στη χημική ανάλυση είχαν χαρακτηριστικά έξτρα παρθένου, αλλά είχαν υποστεί απόσμηση με βιομηχανικό τρόπο.

eleftheriaonline

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button