Ακούγοντας την Αρλέτα, ένιωσα ότι ξαναβρέθηκα με μια φίλη από τα παλιά…
Η χροιά της φωνής της τρυφερή, νοσταλγική, συγκινησιακή…
Τα τραγούδια της με νόημα και βάθος, προβληματίζουν… Eνίοτε άγγιζαν τις πιο ευαίσθητες χορδές της ψυχής μου.. Άλλες φορές θωπεύουν νωχελικά τις αισθήσεις, άλλοτε δείχνουν τα τραύματα που ο χρόνος δεν λέει να κλέισει, κι άλλοτε “τραβάνε την κουρτίνα” και κλείνουν πίσω τα παλιά,
όπως στο τραγούδι που μιλάει για μια ΕΚΔΡΟΜΗ… “Εγώ απο σένα θέλω μόνο το όνειρο σημερινό κι άσε το ΑΥΡΙΟ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ”… (Μαίρη Παναγιωτακοπούλου)
=======================================
Η Αρλέτα γεννήθηκε το 1945 στην Αθήνα. Το πραγματικό της όνομα είναι Αργυρώ-Νικολέτα Τσάπρα, αλλά από μικρή όλοι την φώναζαν «Αρλέτα»….
Μεγάλωσε στο «τρίγωνο του θανάτου», όπως το χαρακτηρίζει η ίδια: Μεταξουργείο, Εξάρχεια, Κυψέλη. Οι μνήμες της παιδικής της ηλικίας είναι συνυφασμένες με τη δυστυχία του πολέμου. Θυμάται το σπίτι τους να έχει μετατραπεί σε κέντρο διερχομένων. Το κουδούνι χτυπούσε 7 φορές την ημέρα από κόσμο που ζητιάνευε λίγο ψωμί, καθώς η μητέρα της φρόντιζε να έχει πάντα στο σπίτι ένα καρβέλι από το χωριό, από εκείνα τα καρβέλια που ζύγιζαν 15 οκάδες το καθένα….
Το τραγούδι μπήκε από πολύ νωρίς στη ζωή της, καθώς από παιδί έμαθε να τραγουδά από τον πατέρα της, ο οποίος μπορεί να ήταν γιατρός στο επάγγελμα, αλλά ήταν και εξαιρετικός τραγουδιστής. Τα μοναδικά ερεθίσματα ήταν ένα ραδιόφωνο που έπαιζε οπερέτες και τα δημοτικά τραγούδια που άκουγε στο χωριό από όπου καταγόταν, τη Λιβαδειά Ορχομενού. Όταν ήταν μικρή δεν τραγουδούσε μόνη της, αλλά κρυβόταν πάντα πίσω από τους «προστάτες» της, τον πατέρα και την αδερφή της. Καμιά φορά τραγουδούσε μόνο για τη μητέρα της, η οποία έκλαιγε όταν την άκουγε να τραγουδάει και μετά της έκανε όλα τα χατίρια….
Σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών.
Τη δισκογραφική της καριέρα ξεκίνησε στη στη δεκαετία του 1960 συμμετέχοντας στο λεγόμενο “νέο κύμα” της ελληνικής μουσικής.
Στα πρώτα της δισκογραφικά βήματα συνεργάστηκε με αρκετούς γνωστούς συνθέτες, όπως ο Γιάννης Σπανός, ο Μάνος Χατζιδάκηγς και ο Μίκης.
Το 1981 ηχογράφησε τον πρώτο δίσκο με δικό της υλικό (Ένα Καπέλο με Τραγούδια).
Κάποιες από τις επιτυχίες της είναι τα: “Μια Φορά Θυμάμαι”, “Τα Μικρά Παιδιά”, “Το Λέει Και Το Τραγούδι”, “Ο Λύκος”, “Το Τραγούδι Της Δραχμής”, “Καφενείο”, “Σερενάτα”, “Έρχεται Κρύο”, “Τσάι Γιασεμιού”, “Τα Ήσυχα Βράδυα”, “Batida de Coco”, “Μπαρ το Ναυάγιο”, “Λεωφορείο το 2”. Το 1997 κυκλοφόρησε το βιβλίο «Από πού πάνε για την Άνοιξη» με κείμενα, στίχους, σχέδια και ζωγραφιές της.
Η μουσική της Αρλέτας, έτυχε ιδιαίτερης επιτυχίας σε μπουάτ των Αθηνών.
Περιπέτεια με την υγεία της… Στις 11 Φεβρουαρίου 2008 ελάχιστα λεπτά πριν από την προγραμματισμένη της συναυλία στο Βόλο, λιποθύμησε καθώς υπέστη εγκεφαλική αιμοραγία. Υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στο νοσοκομείο του Βόλου και οι γιατροί χαρακτήρισαν την κατάστασή της “σοβαρή”. Παρέμεινε στην εντατική του νοσοκομείου Βόλου σε καταστολή και σταθερή μα κρίσιμη κατάσταση, ωστόσο κατάφερε να αναρρώσει.
Η Αρλέτα συνεχίζει να τραγουδάει στα 71της και να μας θυμίζει τα χρόνια που πέρασαν και δεν γυρίζουν πια…