ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣΕΛΛΑΔΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΡΙΦΥΛΙΑ

Δήμος Τριφυλίας «Στον αέρα» η μπαλοποίηση, αλλά υπάρχει λύση.

Δήμος Τριφυλίας «Στον αέρα» η μπαλοποίηση, αλλά υπάρχει λύση.  

Κρίσιμοι και καθοριστικοί είναι οι μήνες μέχρι τον Ιούνιο για το φλέγον πρόβλημα της διαχείρισης των σκουπιδιών. Καταληκτική ημερομηνία για το κλείσιμο των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ, όπως «βάφτισαν» τους σκουπιδότοπους), αλλά και την αποκατάστασή τους, είναι η 30η Ιουνίου.

Η χώρα μας όφειλε, από προηγούμενα χρόνια, να έχει επιλύσει το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, από πέρυσι το καλοκαίρι να έχει κλείσει όλες τις ανεξέλεγκτες χωματερές και μέχρι τα τέλη του προσεχούς Ιουνίου να τις έχει αποκαταστήσει.

Από 1η Ιουλίου, όποιος Δήμος δεν έχει συμμορφωθεί με τις κοινοτικές οδηγίες, θα υποστεί τις συνέπειες των προστίμων, που ανά ΧΑΔΑ αγγίζουν περίπου τα 35.000 ευρώ ημερησίως! Αυτό σημαίνει πως, αν οι Δήμοι δε βάλουν «λουκέτο» στους σκουπιδότοπους και δεν τους αποκαταστήσουν κιόλας μέχρι τέλη Ιουνίου, από αρχές Ιουλίου «αναγκαστικά», υπό το βάρος των εξοντωτικών προστίμων, θα βάλουν «λουκέτο»!

Δυστυχώς, αυτή είναι η αλήθεια της κατάστασης στην οποία, όπως φαίνεται, οδηγούμαστε, χωρίς να γίνεται κάτι από την πλευρά των Δήμων και της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ. και ΛΑΟΣ, μπας και αποφύγουμε τον όλεθρο της καταστροφής.
Με το σχέδιο νόμου «Ποινική προστασία του περιβάλλοντος –Εναρμόνιση με την Οδηγία 2008/99/ΕΚ – Πλαίσιο παραγωγής και διαχείρισης αποβλήτων – Εναρμόνιση με την Οδηγία 2008/98/ΕΚ- Ρύθμιση θεμάτων υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής», του Υ.Π.Ε.Κ.Α., που κατατέθηκε στη Βουλή στις 12 Ιανουαρίου, ενσωματώνονται στην ελληνική νομοθεσία δύο ευρωπαϊκές οδηγίες για την ποινική προστασία του περιβάλλοντος και τη διαμόρφωση πλαισίου διαχείρισης των αποβλήτων. Παράλληλα, προβλέπονται ποινικές κυρώσεις, ακόμη και πολυετούς κάθειρξης, για τους υπεύθυνους. Μετά την ψήφισή του, οι Δήμοι θα υποστούν τις συνέπειες των προστίμων που επιβάλλει η Ε.Ε., με παρακράτηση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων στο ύψος που θα ανέρχονται τα πρόστιμα, καθώς και των προστίμων που θα εισπράττει το ίδιο το κράτος, με το 40% αυτών να περιέρχεται στο Δημόσιο και το 60% στο Πράσινο Ταμείο! Δηλαδή, αν δεν κλείσουν και δεν αποκατασταθούν οι χωματερές μέχρι τα τέλη Ιουνίου, τα πρόστιμα στους Δήμους θα είναι διπλά!

Μπαλοποίηση στην Τριφυλία

Στην Τριφυλία, το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων και των πολλών, ακόμη, ενεργών ΧΑΔΑ είναι υπαρκτό, σοβαρό και μεγάλο. Εδώ και χρόνια έχουν γίνει συζητήσεις επί συζητήσεων, συσκέψεις, ενημερωτικές εκδηλώσεις, επαφές, ξανά συσκέψεις και συζητήσεις, αλλά, δυστυχώς, με ευθύνη και των προηγούμενων δημοτικών διοικήσεων και των παλινωδιών προηγούμενων περιφερειαρχών και, βεβαίως, των κυβερνήσεων, όχι μόνο δε βρέθηκε λύση, αλλά, αντίθετα, το πρόβλημα έλαβε ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Σε πέντε μήνες (τόσος είναι ο χρόνος που απομένει), αν η Δημοτική Αρχή Τριφυλίας δε βρει λύση, δεν κλείσει και δεν αποκαταστήσει τους σκουπιδότοπους, τα πρόστιμα ανά ΧΑΔΑ ημερησίως θα έχουν ως συνέπεια το «λουκέτο» στο Δήμο και τις υπηρεσίες του!
Βεβαίως, το πρόβλημα δεν το προκάλεσε η σημερινή Δημοτική Αρχή. Ωστόσο, παρά τις εξαγγελίες και τις δηλώσεις του δημάρχου Κώστα Κόλλια για την απόφασή του να διαχειριστεί και να λύσει το πρόβλημα, 13 ολόκληρους μήνες στο Δήμο Τριφυλίας, όπως εκτιμάται, δεν έγινε κάτι ουσιαστικό.
Ενδεικτική δε, είναι και η καθυστέρηση για τη συγκρότηση 7μελούς Ομάδας Εργασίας δημοτικών συμβούλων για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Ενώ η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας, έστω και στο πάρα πέντε, ελήφθη στις 19 Δεκεμβρίου 2011, ο ορισμός των μελών από το δήμαρχο έγινε στις 9 Ιανουαρίου 2012. Κοινοποιήθηκε στα μέλη λίγες μέρες αργότερα, ενώ την Τετάρτη επισκέφθηκαν τον μπαλοποιητή στον Πύργο Ηλείας. Αξίζει δε να σημειωθεί πως ο μπαλοποιητής που συζητείται να εγκατασταθεί στην Τριφυλία δεν είναι ίδιος με αυτόν του Πύργου. Ίδιος είναι ο μπαλοποιητής στα Δίδυμα Ερμιονίδας Αργολίδας, λίγα χιλιόμετρα από το Κρανίδι.

Για την εγκατάσταση μπαλοποιητή στην Τριφυλία οι δημοτικές διοικήσεις των πρώην Δήμων της περιοχής, όπως αποδεικνύεται, δεν έδειξαν την απαιτούμενη θέρμη και αποφασιστικότητα στην κατεύθυνση επίλυσης του προβλήματος, προφανώς, όπως εκτιμάται, επειδή φοβήθηκαν το λεγόμενο πολιτικό κόστος ή, ακόμη χειρότερα, και από αδιαφορία. Συζητήσεις, συσκέψεις και συνεδριάσεις δημοτικών συμβουλίων έγιναν μεν, όμως αποτέλεσμα υπό το μηδέν!
Για τη Διαχειριστική Ενότητα της περιοχής, οι Δήμοι Φιλιατρών και Γαργαλιάνων ανέλαβαν την υποχρέωση να βρουν χώρο εγκατάστασης του μπαλοποιητή και οι Δήμοι Κυπαρισσίας και Αυλώνας χώρο για την εναπόθεση των μπαλοποιημένων σκουπιδιών. Αυτά από το 2007 – 2008! Οι τότε δήμαρχοι Φιλιατρών και Γαργαλιάνων έκαναν συζητήσεις για να βρουν χώρο εγκατάστασης του μπαλοποιητή. Μεταξύ άλλων, εξετάστηκαν οι χώροι των υπαρχόντων σκουπιδότοπων των Δήμων τους, χώρος στο «Καστράκι», που συνάντησε δικαιολογημένες αντιδράσεις κατοίκων της Βάλτας, χώρος στην περιοχή «Δίδυμα» ή «Αγία Παρασκευή» με νέες αντιδράσεις, χώρος μεταξύ Μουζακίου – Χριστιανούπολης, με κάπως λιγότερες, ίσως λόγω άγνοιας, αντιδράσεις. Στην 7η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Φιλιατρών, στις 26 Απριλίου 2010, συζητήθηκε το θέμα (21ο) της εγκατάστασης μπαλοποιητή και, μάλιστα, για συγκεκριμένο «ακίνητο 10 στρεμμάτων στα όρια των δήμων Φιλιατρών – Γαργαλιάνων, μισό μισό, όπως γράφει και η σχετική απόφαση, εφ’ όσο κριθεί η καταλληλότητά του (περιβαλλοντικές μελέτες, αρχαιολογία, δασαρχείο). 45.000 ευρώ + 5.000 ευρώ έξοδα μισά μισά από την Περιφέρεια. Εγκρίνει την αγορά. Ιδιοκτησίας Γ. Κόντου. ΟΜΟΦΩΝΑ».

Από την πλευρά του, το Δημοτικό Συμβούλιο Κυπαρισσίας, με την υπ’ αριθμ. 374/2008 απόφασή του στις 15 Δεκεμβρίου 2008, αποφάσισε κατά πλειοψηφία τη θέση «Αλιμάκι», του υπάρχοντος ΧΑΔΑ, για την προσωρινή εναπόθεση των μπαλοποιημένων απορριμμάτων, με καταληκτική, μάλιστα, ημερομηνία της προσωρινής εναπόθεσης την 31η Δεκεμβρίου 2010! Πολλές φορές ο δήμαρχος Τριφυλίας σε σχετικές δηλώσεις έχει αναφερθεί σε αυτές τις αποφάσεις, με βάση τις οποίες, έστω και τώρα, η συσταθείσα Ομάδα Εργασίας ψάχνει να βρει λύση και να καταθέσει πρόταση – εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Όμως, από τη μία, στην περιοχή των Φιλιατρών, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, καθώς και σύλλογοι και πολίτες, αντιδρούν, τονίζοντας πως η απόφαση του πρώην Δημοτικού Συμβουλίου δεν τους δεσμεύει. Σημειώνουν δε, πως ακόμα και στην ίδια την απόφαση γίνεται αναφορά στην καταλληλότητα του συγκεκριμένου χώρου για την εγκατάσταση του μπαλοποιητή, κάτι που επιστημονικά δεν έχει κριθεί και πιστοποιηθεί από ανεξάρτητο φορέα. Από την άλλη, στην Κυπαρισσία, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, καθώς και πολίτες, αντιδρούν στο ενδεχόμενο εναπόθεσης των μπαλοποιημένων σκουπιδιών στο «Αλιμάκι», τονίζοντας πως η κατά πλειοψηφία απόφαση του Δ.Σ. Κυπαρισσίας ελήφθη το 2008, με καταληκτική ημερομηνία την 31η Δεκεμβρίου 2010, ημερομηνία που έχει παρέλθει και, άρα, η απόφαση δεν μπορεί να είναι «σε ισχύ»!

Με λίγα λόγια, η μπαλοποίηση στην Τριφυλία είναι «στον αέρα»!

Υπάρχει λύση!

Μπροστά σε αυτό το διαφαινόμενο, ως έχει σήμερα, αδιέξοδο της διαχείρισης των απορριμμάτων, υπάρχει λύση; Υπάρχει! Το δρόμο της επίλυσης του προβλήματος διαχείρισης των απορριμμάτων ανοίγει η πρωτοβουλία σύστασης Δικτύου Δήμων την οποία ανέλαβε ο δήμαρχος Ευρώτα Γιάννης Γρυπιώτης. Σκοπός είναι η προώθηση λύσεων για μηδενικά απόβλητα στον τομέα Διαχείρισης των απορριμμάτων, σε επίπεδο Περιφέρειας Πελοποννήσου. Διαλογή στην Πηγή – Ανακύκλωση – Κομποστοποίηση – Τελική Διαχείριση και Αξιοποίηση Υπολείμματος είναι ο Οδικός Χάρτης της αναληφθείσας πρωτοβουλίας.

Έχοντας υπόψη ότι «τα σκουπίδια δεν είναι για πέταμα» και ότι δεν υπάρχει πλέον χρόνος για χάσιμο, τίθενται οι εξής στόχοι:

1) Λύση με μηδενικά απόβλητα μέχρι τις 31/6/2012.

2) Κλείσιμο και αποκατάσταση όλων των ΧΑΔΑ.

3) Εφαρμογή Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων για Διαλογή στην Πηγή-Ανακύκλωση –Κομποστοποίηση του οργανικού κλάσματος.

4) Διαχείριση υπολείμματος, σύμφωνα με το σχεδιασμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

5) Δημιουργία διαβαθμικού συνδέσμου α΄ και β΄ βαθμού για την αρμοδιότητα του ΦΟΔΣΑ.

6) Εφαρμογή της Κοινοτικής Οδηγίας.

7) Αναθεώρηση ΠΕΣΔΑ Πελοποννήσου, με βάση τα νέα δεδομένα.

Το ξεκίνημα της συνεργασίας των Δήμων για την από κοινού αντιμετώπιση και επίλυση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων, μπορεί πολύ εύκολα να γίνει με άμεση επικοινωνία του δημάρχου Τριφυλίας με το δήμαρχο Ευρώτα! Ένα τηλεφώνημα, για αρχή, δεν κοστίζει, ενώ οι συνέπειες του προβλήματος των ανεξέλεγκτων σκουπιδότοπων (και) στην Τριφυλία είναι τραγικές για το περιβάλλον και τους πολίτες, και θα είναι οδυνηρές και ολέθριες για τον ίδιο το Δήμο με το «λουκέτο» που έρχεται!

Του Ηλία Γιαννόπουλου – Εφημερίδα “Θάρρος”

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button

Discover more from Gargalianoi Online News

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading