ΔΙΕΘΝΗΕΛΛΑΔΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιώργος Λογοθέτης: Ο 39χρόνος ομογενής επιχειρηματίας που θα ζήλευε ακόμη και ο Ωνάσης

logothetis-libra-thumb-largeΑνέλαβε σε ηλικία 20 ετών μία μικρή, οικογενειακή ναυτιλιακή εταιρεία για να δημιουργήσει
19 χρόνια μετά ένα κολοσσόπου εκτείνεται με τριάντα επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο

Η προχθεσινή είδηση της εξαγοράς του 50% της Cocomat από τον όμιλο Libra σε συνεργασία με την Cycladic Group του Δημήτρη Γουλανδρή έδειξε για μία ακόμη φορά το ενδιαφέρον που έχει ο «άγνωστος» όμιλος της οικογένειας Λογοθέτη για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Του Κωστή Χριστοδούλου

Η Libra με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο έχει πραγματοποιήσει το τελευταίο διάστημα σημαντικές κινήσεις στην χώρα μας οι οποίες είτε περνούν στα ψιλά είτε απαρατήρητες. Πέρυσι εξαγόρασε το ξενοδοχείο Έλατος στην Αράχοβα το οποίο προστέθηκε στα δύο υπάρχοντα που έχει μέσω της αλυσίδας Grace σε Μύκονο και Σαντορίνη και σε δύο που θα λειτουργήσουν τα επόμενα χρόνια σε Κέα και Καλαμάτα.

Οι κινήσεις που έχουν γίνει στην χώρα μας είναι ακόμη περισσότερες και σίγουρα μέσα στο επόμενο διάστημα θα προστεθούν και άλλες. Ομως καλύτερα να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή και δούμε τον άνθρωπο που κρύβεται πίσω από έναν γιγαντιαίο όμιλο με ελληνικές αρχές. Ο λόγος για τον Γιώργο Λογοθέτη τον 39χρόνο ηγέτη του ομίλου Libra που χωρίς να διαθέτει ούτε ένα πτυχίο έχει δημιουργήσει μία οικονομική αυτοκρατορία. Οι πρώτες του αναμνήσεις από τον επιχειρηματικό κόσμο ήταν από τις παιδικές, καλοκαιρινές διακοπές όταν ο Γιώργος συναντούσε τον πατέρα του Μιχάλη, σε ναυπηγία, στα γραφεία της εταιρείας, σε σταθμούς εξόρυξης. Εκεί ο πατέρας του του έδειχνε τα τηλεγραφήματα, τα φαξ και τα τέλεξ και του μάθαινε πως κλείνονται οι δουλειές. Δεν πέρασαν πολλά χρόνια και σε ηλικία 18 χρονών ο Γιώργος μπαίνει στην οικογενειακή ναυτιλιακή εταιρεία, την Lomar, η οποία διέθετε τότε 3 φορτηγά πλοία. Ο ζήλος του για την δουλειά ήταν τόσος ώστε μετά από δύο χρόνια ο πατέρας του του παραχώρησε την θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου.

“Οταν ξεκίνησα 18 χρονών είπα στον εαυτό μου ότι θα δουλέψεις σαν τρελός για πέντε χρόνια και μόνο τότε θα κάνεις διακοπές ώστε με καθαρό μυαλό να δεις τι θα κάνεις τα επόμενα πέντε χρόνια” . Σε αυτές του “σχολικού τύπου”, τρίμηνες διακοπές ο Γιώργος ξεκόβεται εντελώς από τον κόσμο των επιχειρήσεων, δεν σηκώνει τηλέφωνα, δεν απαντά σε email. Απλά ξεκουράζεται, κάνει πράγματα για τον εαυτό του και σκέφτεται τα επόμενα βήματα του. Την πρώτη φορά γύρισε για τρεις μήνες την Ασία και την δεύτερη πήγε στην Νέα Υόρκη για να καλύψει την περιέργεια του γύρω από τις πανεπιστημιακές σπουδές μιας και ο ίδιος ότι είχε κάνει στις επιχειρήσεις το είχε κάνει εμπειρικά και υπό την καθοδήγηση του πατέρα του και των συνεργατών. Οι σπουδές μπορεί να μην τον κέρδισαν όμως τον κέρδισε η Νέα Υόρκη για χάρη της οποίας άφησε πίσω του το Λονδίνο.

Συνέχισε αυτές τις μικρές παύσεις μετά από μεγάλα διαστήματα δουλειάς καθώς πιστεύει ότι “οι ιδέες θέλουν χώρο για να γεννηθούν και ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει όταν καθημερινά βομβαρδίζεσαι με email και πληροφορίες”. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα της προσωπικής δουλειά του στην οικογενειακή επιχείρηση;

Η Lomar των τριών πλοίων έγινε μία από τις τριάντα εταιρείες που διαθέτει σήμερα ο όμιλος Libra και διαθέτει 60 πλοία. Αν θα τα έχει και αύριο δεν είναι σίγουρο. Βλέπετε ο Γιώργος Λογοθέτης γνωρίζει ότι η οικονομία κάνει κύκλους και επενδύει και αποεπενδύει πηγαίνοντας κόντρα στο ρεύμα. Η πρώτη μεγάλη κίνηση διαφοροποίησης από την ναυτιλία, που υπήρχε οικογενειακή παράδοση, έγινε την περίοδο 2006 – 2008. Τότε πουλήθηκε όλος ο στόλος των 68 πλοίων που διέθετε ο όμιλος για να γίνουν επενδύσεις στο leasing αεροσκαφών. Με ένα από τα αεροπλάνα του μπορεί και να έχετε πετάξει καθώς τα χρησιμοποιούν British Airways, Air France και Singapore Airlines. Σε μία συμφέρουσα περίοδο στην συνέχεια πουλάει τα αεροπλάνα και ξαναμπαίνει στα πλοία και σε νέες δραστηριότητες και πάει λέγοντας. Που βρίσκεται σήμερα;

Το σύνολο της περιουσίας του ομίλου Libra είναι δύσκολο να υπολογισθεί αλλά μετά από 19 χρόνια με την Γιώργο Λογοθέτη στο τιμόνι διαθέτει μεταξύ άλλων 33 αεροσκάφη (σ.σ. για να γίνει κατανοητό το μέγεθος η Αegean μαζί με την Olympic διαθέτουν 50 αεροσκάφη, αρκετά από τα οποία μικρού μεγέθους για την άγονη γραμμή), 60 εμπορικά πλοία και 72 ελικόπτερα με την αξία των τελευταίων να υπολογίζεται σε 1,5 δισ. δολάρια.

Στο real estate διαθέτει έκτασης σχεδόν 280.000 τετραγωνικών μέτρων στη Νότια Αμερική, καθώς και ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων σε κορυφαίες τοποθεσίες όπως το Λος Άντζελες, η Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, η Αγία Πετρούπολη, η Αθήνα, η Σινγκαπούρη και η Μπανγκόκ. Παράλληλα στον ξενοδοχειακό τομέα διαθέτει ή εκμεταλλεύεται πάνω από 60 μονάδες και στις πέντε ηπείρους κάτω από τα τρία βασικά της σήματα (Grace, Aria, US hotel) ενώ πρόσφατα υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με την Hyatt για την εκμετάλλευση 9 ξενοδοχείων Hyatt στην Βραζιλία. Στην Ελλάδα στον συγκεκριμένο τομέα ανακοίνωσε πριν μερικές εβδομάδες την δημιουργία πολυτελούς ξενοδοχιακού συγκροτήματος έξω από την Καλαμάτα.

Grace-St-Moritz-La_Margna-hotel-2

 To ιστορικό La Margna, στο St Moritz της Ελβετίας, αποτελεί ένα από τα πρόσφατα αποκτήματα του ομίλου.

Στον τομέα της ενέργειας μέσω των εταιρειών Euroenergy (δραστηριοποιείται και στην Ελλάδα) και της Greenwood Energy έχει επεκταθεί στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε όλο τον κόσμο με φωτοβολταϊκά, αιολική ενέργεια και παραγωγή βιοαερίου. Χαρακτηριστικό είναι ότι πρόσφατα η Greenwood συνεργάστηκε με θυγατρική του Άκτωρα για την δημιουργία μεγάλου έργου φωτοβολταϊκών στην Πόλη του Παναμά.

Από εκεί και πέρα ξετυλίγεται ένας μεγάλος αριθμός εταιρειών είτε επενδυτικών είτε εξειδικευμένων που συμπληρώνουν την αυτοκρατορία που έχτισε ο Γιώργος Λογοθέτης και ακούει στο όνομα Libra Group. Αν αξίζει να γίνει ξεχωριστή αναφορά σε δύο από αυτές, είναι η Chios Heritage η οποία έχει επενδύσει σε μαστιχόδεντρα στην Χίο καθώς και η Principal Media η οποία δραστηριοποιείται στην παραγωγή τηλεοπτικού περιεχομένου που έχουν αγοράσει διεθνή δίκτυα όπως το FOX, National Geographic και Travel Channel.

Με ελληνικές οικογενειακές αρχές

Όταν πέρυσι το ΒΒC το ρώτησε για ποιο κομμάτι του ομίλου του είναι πιο υπερήφανος αυτός απάντησε “Είμαστε περισσότερο περήφανοι για το πως έχουμε χτίσει τον όμιλο, παρά για αυτά που έχουμε δημιουργήσει όλα αυτά τα χρόνια. Είναι ένας όμιλος που είναι χτισμένος πάνω στις αξίες της παραδοσιακής ελληνικής οικογένειας”.

Στην Libra απασχολούνται ήδη άλλα δύο – από τα τρία – αδέλφια του και ο ίδιος αν και τα ελληνικά του είναι τα βασικά δεν χάνει ευκαιρία όπου βρεθεί είτε να κινητοποιήσει δυνάμεις υπέρ της χώρας μας είτε να βοηθήσει με οποιοδήποτε τρόπο την επιχειρηματικότητα των νέων στην χώρα μας. Υπήρξε από τους πρωτεργάτες της Ελληνικής Πρωτοβουλίας, την οποία αγκάλιασαν σε μικρό διάστημα ομογενείς επιχειρηματίες και φιλέλληνες, μέσω της οποίας o όμιλος Libra χρηματοδοτεί με 7 εκατ. ευρώ το Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας. Παράλληλα στις εταιρείες της Libra σε όλο τον πλανήτη κάνουν κάθε χρόνο την πρακτική τους 25 Έλληνες και ελληνικής καταγωγής τελειόφοιτοι αποκτώντας μοναδικά εφόδια για την καριέρα τους καθώς και διεθνή εμπειρία.

Όσοι τον έχουν γνωρίσει μιλούν για έναν χαρισματικό άνθρωπο με οξύνοια και διορατικότητα που έχει μοναδική πειθώ, γνώση και ευφράδεια στις ομιλίες του, “σαν να έχει βγάλει πέντε πανεπιστήμια”. Πιστεύει πολύ στο φιλότιμο και στις διαπροσωπικές σχέσεις καθώς και στον “λόγο” του συνομιλητή του και δεν είναι λίγες οι φορές που παραβλέπει τους νομικούς του συμβούλους και κλείνει συμφωνίες με μία θερμή χειραψία. Παρά το νεαρό τις ηλικίας του και χωρίς το πλέγμα που μπορεί να έχει χτίσει κάποιος απόφοιτος αμερικανικού πανεπιστημίου αποτελεί συνομιλητή πολιτικών και επιχειρηματιών διεθνούς εμβέλειας. Φέτος η ομιλία του στο Νταβός κέρδισε απλόχερα το χειροκρότημα του ακρωτηρίου.

Geroge_Logothetis_interview_Fox

 Στιγμιότυπο από την συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό δίκτυο Fox News, στο περιθώριο του Φόρουμ στο Νταβός.

Σε ότι αφορά την Ελλάδα έχει ξεκαθαρίσει σε όλους του τους συνεργάτες, τόσο τους ελληνικής καταγωγής όσο και αυτούς από την παγκόσμια κοινότητα, ότι αποτελεί ένα προσωπικό στοίχημα τόσο σε επιχειρηματικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο βοήθειας και ενίσχυσης της υγιούς επιχειρηματικότητας. Στις τρεις σημαντικές επενδύσεις που πραγματοποίησε σε διάστημα λίγων μηνών (Coco – mat, Έλατος, Grace Καλαμάτα) πληροφορίες θέλουν να δούμε νέες σημαντικές κινήσεις είτε αυτόνομα είτε σε επίπεδο πρωτοβουλίας προσέλκυσης επιχειρηματιών διεθνούς εμβέλειας.

pin

 

Πηγή

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button

Discover more from Gargalianoi Online News

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading