ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΕΛΛΑΔΑΜΝΗΜΟΝΙΟ

Απολογία του πρόεδρου της ΕΛΣΤΑΤ υπό την αιγίδα της .. ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ !

Μετά την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον του, ο  κύριος Ανδρέας Β. Γεωργίου απολογήθηκε μέσω επισήμου δελτίου τύπου της ΕΛΣΤΑΤ !! 
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                                                 Πειραιάς, Πέμπτη 24/01/2013
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Όπως είναι γνωστό, η αξιοπιστία των στοιχείων της χώρας για το δημόσιο έλλειμμα και χρέος αποτέλεσε αντικείμενο συνεχούς και αποκλειστικής προσοχής των Ευρωπαϊκών θεσμών για αρκετά χρόνια. Ήδη το 2004 η Eurostat εκπόνησε μια ολοκληρωμένη έκθεση για την αναθεώρηση των στοιχείων για το δημόσιο έλλειμμα και χρέος της Ελλάδας καταδεικνύοντας ότι οι ελληνικές στατιστικές αρχές είχαν υποβάλει λανθασμένα στοιχεία για το χρέος και το έλλειμμα για τα έτη από το 1997-2003. Μετά το 2004 και μέχρι τα μέσα του 2010, σε 6 περιπτώσεις, η Eurostat εξέφρασε επιφυλάξεις για τα στοιχεία της Ελλάδας στο πλαίσιο των εξαμηνιαίων Δελτίων Τύπου της για το έλλειμμα και το χρέος.
Τα στοιχεία Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος της χώρας δημοσιεύτηκαν από τη Eurostat χωρίς επιφυλάξεις μόνο στις περιπτώσεις όπου η Eurostat είχε παρέμβει πριν ή κατά την διάρκεια της περιόδου της κοινοποίησης με σκοπό να διορθώσει λάθη ή λανθασμένη καταγραφή που παρουσίαζαν το έλλειμμα μικρότερο από το πραγματικό. Η Ελλάδα βρέθηκε περισσότερες από μία φορές στα πρόθυρα της παραπομπής στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για παράβαση του ενωσιακού δικαίου σχετικά με τις ευρωπαϊκές στατιστικές. Η κατάσταση αυτή, η οποία ελάχιστα τιμά τη Χώρα, αποτυπώνεται με κάθε λεπτομέρεια στην έκθεση της Eurostat για τα στατιστικά στοιχεία δημοσίου ελλείμματος και χρέους της Ελλάδας της 8ης Ιανουαρίου 2010.1
Σε αντίθεση με τα ανωτέρω, από την ανάληψη των καθηκόντων μου τον Αύγουστο του 2010 και εφεξής—για πέντε συνεχείς εξαμηνιαίες δημοσιεύσεις—τα ελληνικά δημοσιονομικά στατιστικά στοιχεία γίνονται δεκτά από τη Eurostat, μετά και από τους προβλεπόμενους ελέγχους, χωρίς καμία απολύτως επιφύλαξη, και η αξιοπιστία τους δεν αμφισβητείται πλέον από κανένα ευρωπαϊκό ή διεθνή θεσμό.
1
http://www.statistics.gr/portal/page/portal/ESYE/BUCKET/General/COMMISSION_REPORT_ON_DEFICIT_DE BT.pdf
http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_PUBLIC/COM_2010_REPORT_GREEK/EN/COM_2010_REPORT_ GREEK‐EN.PDFpage1image16936page1image17096
Αυτό ισχύει και για το έλλειμμα του 2009, για τον υπολογισμό του οποίου η Eurostat έχει δηλώσει κατ’ επανάληψην επισήμως ότι έγινε σύμφωνα με τους κανόνες και τη μεθοδολογία που προβλέπονται δεσμευτικά στο ενωσιακό δίκαιο. Επειδή, ο υπολογισμός του ελλείμματος του 2009 από την ΕΛΣΤΑΤ, που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ το Νοέμβριο 2010, έχει επανειλημμένα εσφαλμένα «συνδεθεί» με την προσφυγή της Χώρας στο «μηχανισμό στήριξης της Ελληνικής Οικονομίας από τα Κράτη Μέλη της ζώνης του ευρώ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο», θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι η εν λόγω προσφυγή, με το σχετικό Μνημόνιο που κυρώθηκε με τον Ν. 3845/2010 (ΦΕΚ Α ́ 65/06.05.2010), πραγματοποιήθηκε πολύ πριν αναλάβω καθήκοντα στην ΕΛΣΤΑΤ (02.08.2010, ΦΕΚ Υ.Ο.Δ.Δ. 265/02.08.2010) και βασίσθηκε στις στατιστικές που είχαν εκπονηθεί και κοινοποιηθεί από τους προκατόχους μου.
Εξάλλου, προξενεί εντύπωση το γεγονός, ότι ποινική δίωξη για «εσφαλμένη εκπόνηση των δημοσιονομικών στατιστικών της Χώρας» δεν ασκήθηκε όταν τα «greek statistics» απασχολούσαν διαρκώς την Ευρωπαϊκή και διεθνή κοινότητα, αλλά ασκήθηκε όταν ο καθ’ ύλην αρμόδιος ευρωπαϊκός θεσμός αποδέχθηκε τα ελληνικά δημοσιονομικά στατιστικά στοιχεία ως σύμφωνα προς τους κανόνες και τη μεθοδολογία που προβλέπονται δεσμευτικά στο ενωσιακό δίκαιο και η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανέκτησε διεθνώς την χαμένη αξιοπιστία της.2
Η συνεχής διασφάλιση της απαρέγκλιτης τήρησης του νόμου, συμπεριλαμβανομένου του ενωσιακού δικαίου, αποτελεί την μόνη ασφαλή εγγύηση, ότι η τεράστια μεταρρυθμιστική προσπάθεια του ελληνικού λαού θα οικοδομείται σε σταθερές βάσεις και ότι οι θυσίες του θα αποτελέσουν στέρεη επένδυση για ένα καλύτερο μέλλον.
Σεβόμενος την προσπάθεια αυτή του ελληνικού λαού, θα συνεχίσω να τηρώ τον νόμο, παρά τις αντιξοότητες. Η πιστή τήρηση του ενωσιακού δικαίου για την εκπόνηση των ελληνικών δημοσιονομικών στατιστικών, και ειδικότερα του ελλείμματος του 2009, δεν μπορεί παρά να αναγνωριστεί τελικά και από τη Ελληνική Δικαιοσύνη.
Ο Πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέας Β. Γεωργίου

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button