ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣΕΛΛΑΔΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλλάζουν τα πάντα στην οικοδομή με το νέο νομοσχέδιο

Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή, από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, το σχέδιο νόμου για τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (ΝΟΚ).
ΟΙ βασικές καινοτομίες του ΝΟΚ συνίστανται στην προστασία της αστικής γης και αναζωογόνηση των πόλεων, στην περιβαλλοντικά εναρμονισμένη δόμηση, στην εξυπηρέτηση των λειτουργιών των κτιρίων και στην προστασία των φυσικών πόρων και των διαθέσιμων χώρων της πόλης.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την προστασία της αστικής γης προβλέπονται:

* Συνενώσεις οικοπέδων, με τις οποίες δίνεται δυνατότητα αναβάθμισης της εικόνας της πόλης και αύξησης των ελεύθερων και κοινόχρηστων χώρων της, προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος, του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής. Στα μεγάλα οικόπεδα οι συνενώσεις επιτρέπουν τη δημιουργία μεγάλων ενιαίων χώρων πρασίνου ασημαντικής περιβαλλοντικής αξίας, ενώ με την πρόταση δίνεται γενικά η δυνατότητα αναμόρφωσης ολόκληρων περιοχών και εφαρμογής νέων προτύπων ανάπτυξης.

* Μεγαλύτερη ελευθερία στην ανάπτυξη των όγκων και μορφών του κτιρίου. Διευκολύνονται, εξάλλου, οι έλεγχοι οικοδομών που γίνονται σαφείς και αφορούν μόνον την ασφάλεια και την υγεία των ανθρώπων.

* Εισαγωγή νέων ορισμών και δυνατοτήτων, όπως τα υπόσκαφα κτίρια, τα φυτεμένα δώματα, οι κατακόρυφοι κήποι, τα διπλά κελύφη με στόχο τη βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των κτιρίων και τη βελτίωση της εικόνας της πόλης.

Για την περιβαλλοντικά εναρμονισμένη δόμηση και με δεδομένη την αύξηση των αναγκών δροσισμού, οι οποίες οδηγούν στην εντατική λειτουργία ενεργοβόρων κλιματιστικών με παράλληλη απόρριψη της θερμότητας και επιβάρυνση της θερμοκρασίας του υπαίθριου αστικού χώρου, ο ΝΟΚ υποστηρίζει παθητικές μεθόδους, που βοηθούν στη βελτίωση της θερμικής άνεσης κατά τη χρήσης των κτιρίων.

Επιπλέον δίνονται κίνητρα για τη μείωση της κάλυψης των κτιρίων και για τη χρήση οικολογικών, φιλικών προς την υγεία και το περιβάλλον τεχνολογιών και υλικών.

Ειδικότερα, συνυπολογίζονται οι συντελεστές όγκου, δόμησης και κάλυψης, καθώς και το ύψος των κτιρίων.

Σε ό,τι αφορά τον συντελεστή όγκου, σύμφωνα με τον ΝΟΚ, προσμετράται στον όγκο ό,τι προσμετράται στη δόμηση, όταν πρόκειται για την υποστήριξη του βιοκλιματικού σχεδιασμού και της αρχιτεκτονικής ελευθερίας.

Για δε τον συντελεστή δόμησης, υπό όρους και προϋποθέσεις δίνεται κίνητρα αυξημένης δόμησης σε περιπτώσεις, που υπάρχει σαφής αντιστάθμιση με περιβαλλοντικά ή και κοινωνικά οφέλη.

Ενδεικτικά, παρέχονται κίνητρα αυξημένου συντελεστή δόμησης για δημιουργία «ενεργειακού κτιρίου» πολύ χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης, φυτεμένα δώματα, υπόσκαφα κτίρια, συνενώσεις οικοπέδων, περιορισμό της κάλυψης και χρήση μονώσεων και εξωτερικών τοίχων μεγάλου πάχους από φυσικά υλικά, διπλά ενεργειακά κελύφη.

Σχετικά με τον συντελεστή κάλυψης, για την ύπαρξη βιοκλιματικού σχεδιασμού, δεν προσμετρώνται τα ίχνη των χώρων, που συμβάλλουν στον παθητικό δροσισμό, τη σκίαση, τον φυσικό αερισμό.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα ύψη των κτιρίων, αυξάνεται κατά 0,25 μ. το ύψος κάθε ορόφου, ώστε να υποστηρίζεται ο καλός φυσικός εξαερισμός και φωτισμός των χώρων.

Στον τομέα της εξυπηρέτησης των λειτουργιών των κτιρίων, προβλέπονται τα εξής:

* Οι ανοιχτοί από τη μία μόνο πλευρά και κατά ένα ποσοστό της κάτοψης χώροι, εφόσον δεν είναι κοινόχρηστοι, μετρούν στον συντελεστή δόμησης, ενώ οι στεγασμένοι χώροι που είναι ανοιχτοί κατά ένα ποσοστό δεν υπολογίζονται στον συντελεστή δόμησης και όγκου, ακόμη κι αν περιλαμβάνουν φέρον στοιχείο.

* Δεν υπολογίζονται στον συντελεστή δόμησης τα κοινόχρηστα κλιμακοστάσια, συμπεριλαμβανομένων των πλατύσκαλων και των ανελκυστήρων, ώστε να δημιουργούνται λειτουργικοί χώροι με σωστές προδιαγραφές για τη χρήση τους.

Επιτρέπεται η υπό προϋποθέσεις κύρια χρήση των υπόγειων χώρων, εφόσον δεν αποτελούν ανεξάρτητη ιδιοκτησία και δεν αποφέρουν έσοδο από τη χρήση τους.

* Επιτρέπονται πατάρια σε ποσοστό 10% συντελεστή δόμησης, εφόσον δεν αποτελούν αυτόνομο χώρο και εντάσσονται εντός άλλου του οποίου αποτελούν τμήμα. Αντίστοιχα επιτρέπεται η υπό όρους χρήση των σοφιτών κάτω από στέγες.

* Επανέρχονται σε ισχύ οι μικροί εσωτερικοί αίθριοι χώροι για φωτισμό και αερισμό των κτιρίων.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την προστασία των φυσικών πόρων και των διαθέσιμων χώρων της πόλης, ορίζεται ότι:

* Δεν επιτρέπεται η σφράγιση του φυσικού εδάφους και η επέκταση του υπογείου πέρα από το 50% του υποχρεωτικού ακάλυπτου χώρου, ώστε να μην καταργούνται ο φυσικός κύκλος του νερού και η υψηλή βλάστηση. Η όποια επιφάνεια νερού στον ακάλυπτο χώρο υπολογίζεται ως φύτευση.

* Η υπόγεια στάθμευση στα μικρά οικόπεδα υποστηρίζεται με τη δημιουργία κουβούκλιου στέγασης ανελκυστήρα οχημάτων εντός των πλαγίων αποστάσεων του κτιρίου, ώστε να μην επιβαρύνεται με οχήματα ο δημόσιος χώρος και να μειωθεί η παρόδια στάθμευση.

* Καθίσταται υποχρεωτική η συλλογή και ο διαχωρισμός των σκουπιδιών στην περίφραξη – όριο του οικοπέδου ή σε χώρους με πρόσβαση από την όψη του κτιρίου.
πηγή

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δες επίσης
Close
Back to top button

Discover more from Gargalianoi Online News

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading