Gargalianoi.com

Έκανε πως δεν ήξερε τίποτα ο Σημίτης στη δίκη του Άκη (Φωτογραφίες)

PHOTOS_DIKH_AKH_001Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημιτης και ο προεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος κατέθεσαν σήμερα ως μάρτυρες, ενώπιον του πενταμελούς εφετείου κακουργημάτων όπου δικάζεται σε δεύτερο βαθμό η πολύκροτη υπόθεση των μιζων στα εξοπλιστικά προγράμματα, μετα την απόφαση του δικαστηρίου να κληθούν τα μέλη του ΚΥΣΕΑ της περιόδου 1998-1999, ενώ αναμένεται στις 20 του μήνα να καταθέσουν επίσης οι πρώην υπουργοί Βασω Παπανδρέου και Γιαννος Παπαντωνίου.

Ο κύριος Σημιτης και ο κύριος Βενιζέλος κάθισαν στην τελευταία σειρά της δικαστικής αίθουσας.

PHOTOS_DIKH_AKH_002Πρώτος στην αίθουσα του δικαστηρίου μπήκε ο Γιαννης Σμπώκος με αστυνομική συνοδεία και ακολούθησε ο Ακης Τσοχατζοπουλος ο οποίος μπήκε στην αίθουσα του δικαστηρίου μαζί με την σύζυγο του Βίκυ Σταμάτη, ενώ στη συνεχεία μπήκαν και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι μεταξύ των οποίων η κόρη του Ακη Τσοχατζόπουλου, Αρετή όπως και ο Νικος Ζήγρας.

 

Η κατάθεση Σημίτη

PHOTOS_DIKH_AKH_004Πρωτος κατέθεσε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημιτης, ο οποίος ορκίστηκε με πολιτικό όρκο. Ο κυριος Σημιτης κατα την διάρκεια της κατάθεσης του αναφέρθηκε στην ανάγκη εξοπλισμού της χώρας μετα τα Ιμια και τονιςε πως το ΚΥΣΕΑ δεν είχε να κάνει με τις διαπραγματεύσεις αλλα με το ποιο όπλο θα αγοραστεί και απο που. Όσον αφορά τη δωροδοκία του ακή Τσοχατζόπουλου αν έγινε, ο πρώην πρωθυπουργός επεσήμανε αυτό ειναι πιθανό.

Προεδρος: Εσείς την περίοδο που ήταν υπουργός ο Ακης Τσοχατζοπουλος συμμετείχατε τότε στο ΚΥΣΕΑ
Κωςτας Σημιτης: Με εκπλησει το ερώτημα σας γιατί ο πρωθυπουργός μετέχει πάντα. Με καλέσατε και ήρθατε γιατί θέλω να συμβάλω στην απονομή της δικαιοσύνης θέλω να σας πω όμως οτι δεν γνωρίζω κάτι σχετικά με τις πράξεις των κατηγορουμένων η γνώση μου προκύπτει απο τις εφημερίδες και τα δικαστήρια.

Το πρώτο ερώτημα το οποίο τίθεται ειναι οτι έγιναν αγορές εξοριών πέρα του κανονικού. Ήμουν πρωθυπουργός ο οποίος οδήγησε σε αυτές τις αγορές, όπως και θυμόσαστε ίσως όταν δεν είχε λάβει ακόμη ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση μου συνέβη το περιστατικό των Ιμιων, τότε οι δυνάμεις δεν είχαν την έτοιμο τα και τον εξοπλισμό που θα έπρεπε, έπεσε τότε ένα ελικόπτερο και σκοτώθηκαν τα παιδιά γιατί δεν υπήρχαν αλλα ελικόπτερα, όταν εγώ στις 3 το πρωί ρώτησα τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ αν μπορούσαν να καταλάβουν οι Έλληνες κομάντος τη νησίδα μου είπε οτι δεν ήταν δυνατόν γιατί οι Έλληνες κομάντος χρειάζονται 6 ώρες για να φτάσουν. Μετα τα Ιμια με συνάντησε η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων -ακολούθησαν αρκετές συναντήσεις- και υπάρχει διαφορά με τις δυνάμεις μας και η Τουρκία βρίσκεται σε πολύ πιο ισχυρή θέση απο την Ελλάδα. Η κυβέρνηση αποφάσισες να αγοράσει σύγχρονα οπλικά συστήματά γιατί τα όπλα ήταν πολύ παλαιά.
Η κυβέρνηση δεν στάθηκε μόνο στους εξοπλισμούς. Άρχισε και μια διπλωματική προσπάθεια η οποια οδήγησε στη συμφωνία του Ελσινκι.
Μετα το 2001 αποφασίστηκε οτι πρέπει να περιοριστούν οι δαπάνες όπου ο κύριος Τσοχατζοπουλος ήταν αντίθετος και σε αυτό συμφώνησε μερίδα του τύπου οτι ειναι σωστό. Κατόπιν τούτου συνήλθε το ΚΥΣΕΑ και το θέμα έκλεισε , η δαπάνη περιοριστικε κατα 35 δις ευρω περίπου. Αυτό δείχνει οτι οι εξοπλισμοί έγιναν υπό την πίεση των Ιμιων και οταν αυτό παρήλθε περιορίστηκαν.

Προεδρος: τα επίδικα αγοράστηκαν όμως, έγιναν οι δαπάνες

Κωςτας Σημιτης: δεν γνωρίζω τι δαπάνες έγιναν. Ο ισχυρισμός που λέει οτι αγοράστηκαν όπλα που δεν έπρεπε ειναι αναληθής.

Προεδρος: το 1999 ποιοι μετείχαν στο ΚΥΣΕΑ;

Κώστας Σημιτης: Δεν θυμάμαι τα ονόματα μπορεί να κάνω κάποιο λάθος. Πως λειτουργεί το ΚΥΣΕΑ ποιος ειναι ο ρόλος του ΚΥΣΕΑ. Ειναι αποφασιστικός δεν ειναι συμβουλευτικός.

Προεδρος: ήταν απαραίτητη για τη συγκεκριμένη αγορά το ΚΥΣΕΑ;

Κώστας Σημιτης: ήταν απαραίτητη. Επιτρέψτε μου να σας εξηγήσω.

Ο κύριος Σημιτης στη συνέχεια εξήγησε το νόμο για το ΚΥΣΕΑ στο δικαστήριο.

Κώστας Σημιτης: Το ΚΥΣΕΑ ειναι όργανο πολιτικό για όλα αυτά τα θέματα που σχετίζονται με την πολιτική εθνικής άμυνας. Το ΚΥΣΕΑ έκανε το εξής , υπάρχει η δυνατότητα να γίνει μια αγορά, το ΚΥΣΕΑ συζητάει αν ειναι σκόπιμο να γίνει αγορά απο Αμερική η απο Γαλλία για να υπάρχει μια στήριξη με τις χώρες του ΝΑΤΟ, αποφάσισε να μην κάνει αγορά απο τη Ρωσία τη συγκεκριμένη περίοδο. Αποφάσισε έπεισες για ποια τύπου αεροπλάνα πρέπει να αγοραστούν F16 η F15.
Τι δεν έκανε το ΚΥΣΕΑ. Δεν έκανε διαπραγματεύσεις δεν έλεγε τις τιμές δεν καθόριζε περιεχόμενο αντισταθμιστικών.
Πως ερχόταν ένα θέμα δτο ΚΥΣΕΑ. Ο υπουργός εθνικής άμυνας έχει την οικονομική εξουσία όπως λένε οι νόμοι δτο υπουργείο για να αποφασίζει για τις εξελίξεις.

Προεδρος: πρόταση κάνει;

Κώστας Σημιτης: κινεί τη διαδικασία στο υπουργείο άμυνας που υπάρχει πληθώρα οργάνων. Υπάρχει νομοθετική επιτροπή , επιτροπές που εκτιμά διαγωνισμούς, επιτροπές, κα. Δεν έρχεται καμία απόφαση στο ΚΥΣΕΑ αφού υπογράψουν όλοι οι υπεύθυνοι των επιτροπών. Υπογράφουν οι αρχηγοί του κάθε όπλου.  Το ΚΥΣΕΑ λοιπόν δεν έχει καμία ελεγκτική εξουσία, δεν κάθεται να ψάξει αν η επιτροπή τάδε που έλεγξε τις τιμές έκανε καλά τη δουλειά της . Το ΚΥΣΕΑ έχει έναν γραμματέα για όλα τα θέματα εκτός του υπουργείο εθνικής άμυνας και στα θέματα εθνικής άμυνας γραμματέας ειναι ένας αξιωματικός και δεν καράτια πρακτικά γιατί λόγο του απορρήτου δεν θέλουν πρακτικά για να μη φαίνεται τι συζητήσαμε τι αγοράσαμε. Δεν μπορεί να αγοράσει το όπλο Χ που δεν έχει εγκρίνει το υπουργείο. Αυτά που του προτείνουν τα δέχεται και λέει δεν θέλω ένα υπουργείο που μπορεί να πετάξει μέχρι τη Σμύρνη αλλα θέλω ένα που μπορεί να πετάξει μέχρι την Άγκυρα.
Το ένα όργανο είχε στρατηγική αποστολή το άλλο δεν είχε σταυρική αλλα εκτελεστική αποστολή. Μέσα σε 8 χρόνια το ΚΥΣΕΑ είχε συνεδρίαση 44 φορές που ήταν λίγες.

Προεδρος: μπορεί να χωρέσει μια δωροδοκία;

Κωςτας Σημιτης: μπορεί να μην γίνει αμέσως αντιληπτό. Οι τιμές δεν ειναι στάνταρ. Μπορεί παραπάνω μπορεί και παρακάτω. Όπως αποδείχτηκε η προέκυψε για να μην ενοχλήσω τον δικηγόρο υπήρχαν πληρωμές σε τρία επίπεδα. Οταν οι τρεις κύριοι πρωτσγωνιστες συνεργάζονται τότε αυτό ειναι εφικτό.

Προεδρος: μας είπατε όλη τη διαδικασία μέχρι να υπογράφει η σύμβαση και σας είπα αν χωράει δωροδοκία. Μπορεί;

Κωςτας Σημιτης: εγώ δεν γνωρίζω , αν μπορώ να σκεφτώ οτι μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, εγω μπορώ να πω οτι έγινε , όπως και έγινε.

Συνηγορος υπεράσπισης Γισννης Παγοροπουλος; Δεν αποδείχτηκε, κύριε μάρτυς, αυτό ερευνάται.

Προεδρος: μην το παίρνετε σαν δεδομένο. Τον τροπο που μπορεί να γίνει;

Κώστας Σημιτης: ειναι ένας αυτά χρήματα που ειναι να δοθούν στον κύριο Χ στέλνονται σε μια υπεράκτια …

Προεδρος: δεν σας ρώτησα τη διακίνηση, ενώ παρεμβάλλεται το ΚΥΣΕΑ

Κώστας Σημιτης: να το ΚΥΣΕΑ δεν έχει σχέση. Επαναλαμβάνω το ΚΥΣΕΑ δεν εξετάζει τις τιμές. Το ΚΥΣΕΑ δεν ελέγχει καμία επιτροπή. Έρχεται ένας φάκελος και την εισήγηση του υπουργού.

Προεδρος: εκεί μπορεί να χωρέσει η δωροδοκία πριν φτάσει στο ΚΥΣΕΑ;

Κώστας Σημιτης:  εκεί μπορεί η μπορεί και στο μεταγενέστερο. Αλλα το ΚΥΣΕΑ δεν έχει καμία σχέση .

Εισαγγελέας: αρχίζοντας με τα υποβρύχια

Κώστας Σημιτης: μου επιτρέπεται,  αυτά όπως άκουσα οτι ειναι συμβάσεις του 2001 έχουμε 2015 δεν μπορείτε να περιμένετε απο εμένα να θυμηθώ τη συζήτηση που έγινε τότε εγω ξέρω δε γενικές γραμμές οως γίνονται οι συμβάσεις.

Εισαγγελέας: Ερχόταν ένας φάκελος οποίος πρότεινε τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, δεν εξέταζε το ΚΥΣΕΑ μήπως ειναι πιο ικανά αλλα ναυπηγεία;

Κώστας Σημιτης: Δεν έκανε έρευνα το ΚΥΣΕΑ.

Εισαγγελέας: διάβαζε κάποιος τον φάκελο που ερχόταν η άκουγε μόνο προφορικά την εισήγηση του αρμόδιου υπουργού;

Κώστας Σημιτης: ο μόνος που μπορούσε ήμουν να ρίξω μια μάτια . Λεπτομερής έλεγχος μέσα στον φάκελο δεν γινόταν. Την εισήγηση την έκανε ο αρχηγος του όπλου.
Πέρα απο τον αρχηγό του όπλου μιλούσε ο αρχηγος ΓΕΕΘΑ .

Εισαγγελέας: επομένως το ΚΥΣΕΑ αποφάσιζε απο τις εισηγήσεις συγκεκριμένων προσώπων. Για τα υποβρύχια ειδικά γνωρίζατε οτι αναθέτοντας τα στα ναυπηγοί Σκαραμαγκά αναθετατε και σε γερμανική εταιρεία;

Κώστας Σημιτης: ναι

Εισαγγελέας: για μίζες κτλ μας είπατε οτι αυτά αποδείχτηκαν πολύ αργότερα , δεν ήταν γνωστό γενικά οτι μέσα στα υπουργεία υπήρχαν εκπρόσωποι διαφόρων εταιρειών οι οποίοι προωθούσαν τα προϊόντα τους; Αυτό δεν το γνώριζε κανένας ;

Κώστας Σημιτης: ειναι γνωστό αυτό και εγω σαν υπουργός είχα την υποχρέωση να απαντήσω σε ερωτήσεις που τέθηκαν απο το κόμμα της αντιπολίτευσης για προϊόντα αυτά που δεν έπαιρναν.

Εισαγγελέας: απο αυτό πως προφυλάσσοταν το ΚΥΣΕΑ ; Βασιζόταν στις εισηγήσεις των αρχηγών; Δεν είχε κάποιο μηχανισμό;

Κώστας Σημιτης: ο νομικός σύμβουλος του τάδε υπουργείου δεν μπορούσε να έχει γνώση τα θέματα ήταν κυρίως τεχνικά. Τώρα άλλες δυνατότητες αν εννοείται δυνατότητες ελέγχου μυστικού…
Εισαγγελέας: όχι μιλάω πάντα για τον φάκελο. Αλλα μου είπατε οτι δείχνατε εμπιστοσύνη , για τα tor m1 πάλι με τον ίδιο τροπο αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ αλλα θα μπορούσατε να πάρετε ίδιας αξίας όχι μόνο απο Ρωσία αλλα και απο άλλη χώρα θα είχατε διλημμα; Εάν σαν έλεγαν οι στρατιωτικοί οτι αυτά δεν ειναι τόσο αξιόπιστα θα τα επιλέγατε για πρόσβαση στη Ρωσία;

Κώστας Σημιτης: μας είπαν οτι ήταν αξιόπιστα. Κρίθηκε οτι για λόγους πολιτικής κρίθηκε οτι αυτά ήταν καλα . Αν η εισήγηση ήταν οτι το όπλο δεν ήταν καλα δεν θα τα παιρναμε. Ανεξάρτητα με την πολιτική θέληση.

Εισαγγελέας: Οι προτάσεις του (Τσοχατζόπουλου) ήταν καθοριστικής σημασίας;

Κωςτας Σημιτης: βέβαια αφού ήταν ο υπουργός. Την εισήγηση την έκανε ο ίδιος υπουργός. Ο υπουργός μιλούσε μετα ο αρχηγος ΓΕΕΘΑ και μετα ο αρχηγος του όπλου. Η βαρύτητα της εισήγησης εξαρτάται και απο τη βαρύτητα του προσώπου.

Εισαγγελέας: στη περίπτωση αυτών των δυο επίμαχων συμβάσεων ( TOR m1 και υποβρύχια) η απόφαση ελήφθη εκείνη τη μέρα;

Κώστας Σημιτης: ενθυμούμαι και τα δυο αυτά θέματα ήρθαν σε περισσότερες συνεδριάσεις . Ο υπουργός έκανε μια εισήγηση σχετικά με τα υποβρύχια ας πούμε για συμπαραγωγή και έλεγε το ΚΥΣΕΑ έλα να μας πεις ακριβώς.

Εισαγγελέας: ο κατηγορούμενος ήταν σταθερός υπέρ αυτών των επιλογών;

Κώστας Σημιτης: με μια επιφύλαξη θυμάμαι οτι ήταν σταθερος. Η σχέση μου με τον υπουργό εθνικής άμυνας είχε μια διαφορά απόψεων.

Εισαγγελέας: εκτός απο την θεσμική παρουσία της εισήγησης του ΚΥΣΕΑ εκτός ΚΥΣΕΑ και εκτός όσων συζητήθηκαν στι ΚΥΣΕΑ προσπάθησε να σας δείξει οτι αυτη η επιλογή;

Κώστας Σημιτης: όχι όχι ποτέ. Δεν υπήρχε αυτό το πράγμα. Δεν μου είπε τίποτα και δεν το συζήτησα καθόλου μαζί του. Συζητήσεις με τον κύριο Τσοχατζόπουλου έγιναν πολλές όχι γιατί θέμα το ΚΥΣΕΑ

Ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε παράλληλα οτι τι θέμα των παράνομων πληρωμών ήρθε δτο φως μετα τις δικές που έγιναν στα Μόσχα όπου δικάστηκαν δικά του στελέχη και κάποιοι απο αυτούς καταδικάστηκαν και άλλοι δολοφονήθηκαν. Τα ίδια έγιναν και στη Γερμανία όπου και εκεί υπήρξαν καταδίκες και αποκαλύψεις για Έλληνες συνεργούς τους.  Ωστόσο σημείωσε πως “ειναι εξαιρετικά λυπηρό οτι οι αθλιότητες έγιναν απο πρωθυπουργίας μου οταν στόχος ήταν να αναβαθμίσουμε τη χώρα”.
Συνηγορος πολιτικής αγωγή:ς το 1996 αντιλαμβανόμαστε οτι έγιναν πολλά κρίσιμα μαζί εσωκομματικές εκλογές δτο ΠΑΣΟΚ ανάδειξη νέου πρωθυπουργού συγκροτήθηκε μια κυβέρνησης και το περιστατικό των Ιμιων . Υπήρξαν κάποια ιδιαίτερα κριτήρια που επελέγη ο κ Τσοχατζοπουλος
Σημιτης: δεν θυμάστε προφανώς οτι πρώτος υπουργός εθνικής άμυνας ήταν ο κ Αρσένης, ννεπιχη των Ιμιων ήταν ο κ Αρσένης ο κ Τσοχατζοπουλος έγινε στον ανασχηματισμό. Ήταν πει χρόνια το δεύτερο πρόσωπο στο ΠΑΣΟΚ . Πρέπει να πάει στο συγκεκριμένο πόστο κάποιος που έχει μεγάλη εμπειρία.

Συνηγορος πολιτικής αγωγής: στο προγράμμα των υποβρυχίων, στη πρώτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ η συνεδρίαση αυτη ειναι 24/7/1998 γνωρίζατε προφανώς απο τον εισηγούμενο την προεργασία απο το πολεμικό ναυτικό, είχε πει δηλαδή οτι χρειάζομαι υποβρύχια γνωρίζετε τι προεργασία είχε κάνει πάνω σε αυτό το ζήτημά
Σημιτης: με συγχωρείτε με ρωτάτε τι συνέβη το 1998 πως θέλετε να θυμηθώ; Αυτό που θυμάμαι ειναι ο αρχηγος του όπλου παίρνει θέση.

Συνηγορος πολιτικής αγωγής: 26 Νοεμβρίου 1997 ο κύριος Τσοχατζοπουλος γνωρίζει οτι υπςρχει συνεργαςια ναυπηγείων σκαραμςγκα με τους Γερμανούς. Το θέμα της συμπαραγωγής πως μπορεί να συμβαδίσει με το επείγον και με τς έξοδα συγκεκριμένων προγραμμάτων ;

Σημιτης: σας είπα οτι η πρώτη απόφαση ήταν να συμμετέχουν τα έλικα ναυπηγεία .

Προεδρος: απαντήσατε κύριε μάρτυς. Είπε για να υποστηρίξουν τα ελληνικά ναυπηγεία.

Αξίζει να σημειωθεί οτι κατα τη διάρκεια που ο Συνηγορος υπεράσπισης διάβασε έγγραφο το οποίο απευθυνόταν προς τον κ. Τσοχατζόπουλο για την ενημέρωση συμφωνίας των ελληνικών ναυπηγείων Σκαραμαγκά με τους Γερμανούς τότε ο κ Τσοχατζοπουλος τόνιζε πως το έγγραφο απευθυνόταν στο υπουργείο και όχι στον ίδιο και το διάβασαν όλοι κάνοντας λόγο πως παίζονται παιχνίδια.

Συνηγορος πολιτικής αγωγής: είμαι εκπρόσωπος του δημοσίου και δεν παίζω παιχνίδια.

Ακης Τσοχατζοπουλος: δυστυχώς παίζετε παιχνίδια.

Προεδρος: αν δεν σταματήσετε θα σας αποβάλλω.

Συνηγορος πολιτικής αγωγής: γνωρίζοντας όλα αυτά οτι ο κύριος Τσοχατζοπουλος έχει προδώσει την εμπιστοσύνη σας;
Προεδρος: δεν απαντάτε. Πολιτικές ερωτήσεις θα κάνουνε σήμερα;

Συνηγορος κορτσακης: η γνωριμία σας με τον κύριο Τσοχατζόπουλο πέρασε απο διάφορες φάσεις κορυφώθηκε στη δίκη σας πρωθυπουργία το υπουργείο εθνικης αμυνης. Η διαδικασία για την τελική παραγγελία των υποβρυχίων αυτής της παραγγελίας προηγήθηκε μια ολόκληρη επεξεργασία . Η απόφαση εληφθηκε σε 4 διαδοχικές συνεδριάσεις. Δέχεται οτι η γερμανική δικαιοσύνη έχει σχέση με την ελληνική;

Προεδρος: όχι δεν θα απαντήσει σε αυτό ο μάρτυρας;

Συνηγορος υπεράσπισης: υποβλήθηκαν δυο Φάκελοι στο ΚΥΣΕΑ;

Κώστας Σημιτης: εγω μπορώ να θυμάμαι σαν πρωθυπουργός ; Άλλες δουλειά δειν είχα; Με ρωτάτε πράγματα εξωφρενικά.

Συνηγορος υπεράσπισης: Γιατί υπογράφηκαν δυο συμβάσεις για τα υποβρύχια;

Κώστας Σημιτης: δεν γνωρίζω.

Σε αυτό το διάστημα έγιναν εκλογές;
Προεδρος: δεν απαντάτε αν έγιναν εκλογές

Συνηγορος υπεράσπιση: έγινε ΚΥΣΕΑ

Κώστας Σημιτης: δεν θυμάμαι.

Συνηγορος υπεράσπισης: ρωτάω να μου πείτε πραγματικά γεγονότα τα οποια δεν σας συμφέρουν να τα πείτε.

Προεδρος: όχι αιχμές κατα του μάρτυρα.

Συνηγορος υπεράσπισης: κοινωνικοπολιτικό έργο προσέφερε στην Ελλάδα ο κυριος Τσοχατζοπουλος;

Κώστας Σημιτης: αν έκανε αυτά τς οποια έκανε πολύ κακώς τα έκανε.

Ο κυριος τσοχατζοοοουλος κατηγορείται οτι για τα δυο συγκεκριμένα εξοπλιστικά προγράμματα πήρε μίζα , η διαδρομή η οποια επελέγη ήταν αυτη η οποια γράφεται στο κατηγορητήριο του κυρίου εισαγγελέως; Έχετε κάποια ιδια άποψη εσείς; Είστε ο πρωθυπουργός θεωρητικά μιλάτε με τον υπουργό σας και ενδεχομένως να έχετε μια άποψη πάνω σε αυτό. Υπήρξε κάποιο είδος συνωμοσία ώστε τα υποβρύχια να φτιαχτούν στα ΕΝΑΕ;

Κώστας Σημιτης: αυτό δεν ειναι κεντρικό θέμα αν το ναυπηγείο ειναι κατάλληλο. Εγω η μόνη εμπειρία που είχα ειναι οτι τα ισχυρότερα ναυπηγεία ήταν του σκαραμςγκα .

Συνηγορος υπεράσπισης: ο μάρτυρας κατάλαβε τι τον ρώτησα απλά ίσως δεν θέλει να απαντήσει. Υπεπεσαιωστην αντίληψη σας οτι υπήρχε κάποια μεθόδευση;

Κώστας Σημιτης τίποτα δεν υπεπεςε στην αντίληψη μου , δεν είχα καμία συμμετοχή σε αυτό .

Συνηγορος υπεράσπισης: για το θέμα του ΚΥΣΕΑ εσείς ως πρωθυπουργός την παραμονή η δεν ξέρω πόσες μέρες πριν έχετε φάκελο για μελέτη;

Κώστας Σημιτης: ο γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβούλιο με ενημερώνει δεν διαβάζω τον φάκελο.

Συνηγορος Ζήγρα: έχει πει οτι ο κυριος Τσοχατζοπουλος δεχόταν πιέσεις απο το περιβάλλον του αν αναλάβει το υπουργείο εθνικής άμυνας και οτι ζήτησε απο εσάς να το αναλάβει αυτό ισχύει;

Κώστας Σημιτης: δεν θυμάμαι να ζήτησε ο κυριος Τσοχατζοπουλος να ζήτησε απο εμένα να τον ορίσω υπουργό εθνικης άμυνας, διάλεξα τον κύριο Τσοχατζόπουλο γιατί ήταν ένα πρόσωπο με μακρά εμπειρία.

Συνηγορος Ζήγρα: όλες οι πληρωμές που έχουν γίνει απο εταίρες εξοπλισμών έγιναν γιατί είχε στήσει ένα παραμάγαζο. Θα μπορούσε ο κυριος Ζήγρας εν άγνοια του κυρίου Τσοχατζόπουλου και του κυρίου Σμπώκου να στήσει κάτι τέτοιο;

Κώστας Σημιτης: δεν ξέρω να σας απαντήσω απο οτι προκύπτει και οτι έχω διαβάσει οτι ο καθένας έπαιρνε χωρίς να ξέρει ο άλλος.

Η ένταση με τον ακή Τσοχατζόπουλου

Στο δικαστήριο μάλιστα επικράτησε ένταση οταν τον λόγο πήρε ο Ακης Τσοχατζοπουλος προκειμένου να κάνει ερωτήσεις τον Κώστα Σημίτη. Κατα τη διάρκεια της έντασης πήγε να μιλήσει ο Νίκος Ζήγρας και τότε ο Ακης Τσοχατζοπουλος είπε προς το δικαστήριο ” να φροντίσετε για τους πράκτορες να μην παρεμβαίνουν εδώ μέσα… Οι αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ δεν τιθενται υπό αμφισβήτηση.

Ακης Τσοχατζοπουλος : θέλω να βοηθήσω το Δικαστηριο να τα πούμε εμείς οι δυο τι έχει συμβεί στο ΚΥΣΕΑ,για το οως γινόταν η διαδικασία. Μη μου βάζετε περιορισμό στις ερωτησεις. Το ΚΥΣΕΑ ειναι το ανώτατο κυβερνητικό όργανο νομίζω θα συμφωνήσετε κύριε πρόεδρε προκειμένου να εξασφαλίσει την ισχύ των ενόπλων δυνάμεων για τη χώρα. Ο μόνος τρόπος για να αλλάξουμε το σύστημα ήταν να πάμε με αποφάσεις στο ΚΥΣΕΑ , έπρεπε να αποφασίσουμε τη δυο δυνάμεων των ενόπλων δυνάμεων .

Προεδρος: ποια ειναι η ερώτηση;

Ακης Τσοχατζοπουλος: θα με άφησε να μιλήσω; Ειναι υπό απαγόρευση να μικησω και δεν ειναι δεκτό.

Προεδρος: δεν θα μας πείτε τι ειναι δεκτό.
Ακης Τσοχατζοπουλος θα πω εγω τι θέλω. Συμφωνείτε οτι εγω είμαι ο εισηγητής στο ΚΥΣΕΑ;

Κώστας Σημιτης ναι

Ακης Τσοχατζοπουλος: ναι και εγω είχα το σύνολο των εισηγήσεων για την αμυντική πολιτική της χώρας. Τα μαζεύω απο το συμβούλιο εθνικης άμυνας και τα υποβάλλει ο υπουργός. Έχω παρέμβαση σε αυτη τη διαδικασία; Ναι έχω την πολιτική ευθύνη αλλα δεν υπογράφω συμβάσεις!
Όμως το ΚΥΣΕΑ έχει δίκη του απόφαση ξεχωριστή, ειναι απόφαση απο τα συμβούλια. Μέσα δτο ΚΥΣΕΑ η απόφαση μπορεί να αλλάξει. Ένας τέτοιος θεσμός όπως το ΚΥΣΕΑ δεν υπςρχει καμία δυνατότητα παρένθεσης αμφισβήτησης. Δεν υπςρχει καμία δυνατότητα δωροδοκίας.

Προεδρος: σας παρακαλώ αποχωρήσετε.

Ακης Τσοχατζοπουλος: δεν υπςρχει δωροδοκία. Τελείωσε. Δεν υπήρξε δωροδοκία. Δεν δέχομαι οτι υπήρξε δωροδοκία. Ειναι ψεύτικη κατηγορία. Κατασκευασμένη.

Προεδρο:ς καθίστε σας παρακαλώ.

Κώστας Σημιτης: όπως φαίνεται απο την πρωτόδικη δίκη  στο υπουργείο έγιναν τα μυρια όσα. Έπρεπε να το αναφέρεις.

Ακης Τσοχατζοπουλος: δεν υπςρχει δωροδοκία. Ειναι ψεύδη.

Η καταθεση του Ευάγγελου Βενιζέλου

Με την καταθεση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου συνεχίστηκε η δίκη του πρώην υπουργού Ακή Τσοχατζόπουλου σε δεύτερο βαθμό.
Ο κυριος Βενιζέλος καταθέτοντας τόνισε πως το ΠΑΣΟΚ πληρώνει το τιμημα απο τη συγκεκριμένη υπόθεση. Παράλληλα υποστήριξε πως και ο ίδιος έχει υποστεί μεγάλη πολιτική φθορά όπως και το κόμμα. Ωστόσο στην καταθεση του υποστήριξε πως μετείχε μόνο σε ένα ΚΥΣΕΑ το 1999 .
Προεδρος: αν θέλετε μπορείτε να καθίσετε
Βενιζέλος θα καθίσω σε λίγο είμαι λιγότερος αθλητικός απο τον κύριο Σημίτη

Προεδρος: για το ΚΥΣΕΑ μας είπε ο προηγούμενος μάρτυρες

Βενιζέλος: ήρθα στο δικαστήριο αποδεχόμενος την πρόταση των συνηγόρων του κυρίου κστηγορουμενου. Εμένα με καλείτε όπως μελος του ΚΥΣΕΑ για για κάτι συγκεκριμένο.διερωτωμαι γιατί το δικαστήριο σας με κάλεσε ως μάρτυρα ενώ δεν έχουν κληθεί αλλα μέλη του που λάμβαναν συχνά μέρος και επιπλέον απο την ανάληψη δέκα χρόνια αργότερα απο εμένα του υπουργείου εθνικης άμυνας.
Η κρίσιμη ερώτηση ειναι ποια ειναι η νομική φύση των αποφάσεων του ΚΥΣΕΑ;
Το ΚΥΣΕΑ παίρνει την απόφαση να προχωρήσει ένα εξοπλιστικό προγράμμα απο εκει και πες γίνεται απο το υπουργείο εθνικης άμυνας, τότε, τώρα παρεμβάλλεται γνώμη της κοινοβουλευτικής επιτροπής που συγκροτήθηκε με δίκη μου προτροπή.απο το 2010 και μετα πριν ληφθεί απόφαση του ΚΥΣΕΑ υπςρχει γνωμοδότηση της Βουλης δεύτερον μετα η σύμβαση παραπέμπεται στο ελεγκτικό συνέδριο δια έλεγχο.

Προεδρος: μπορεί ειναι δυνατή η δωροδοκία;

Ευάγγελος Βενιζέλος: θα σας απαντήσω ρητορικά αλλα και πολύ ουσιαστικά μπορεί να δωροδοκηθεί αν θέλει μπορεί. Για μια αγορά 200 ευρω μπορεί να πάρει προμήθεια 20 ευρω. Σε όλα τα επίπεδα της τοπικής αυτοδιοίκησης της εκκλησία των κοινωφελών οργανισμών μπορούν να υπάρξουν δωροδοκίες αν υπςρχει η ηθική προδιάθεση. Μπορείς να κανείς συναλλαγές τεράστιας αξίας  και να μην δωροδοκηθεις. Σε οποιαδήποτε διαδικασία απλή η συνθέτη….

Προεδρος: τη γνώμη σας ρωτάμε.

Βενιζέλος:  είμαι προεδρος του ΠΑΣΟΚ έχω διατελεσει αντιπροεδρος της κυβέρνησης και έχω υποστεί την πολιτικής φθορά της υπόθεσης που δικάζεται γιατί ο κυριος Τσοχατζοπουλος έρχεται ενώπιον σας, η ζημιά που έχει υποστεί η παράταξη μας και το κόμμα ειναι τεράστια , το αποτέλεσμα των εκλογών έχει κριθεί απο αυτη την υπόθεση.

Έδρα: έχετε μια μακρά εμπειρία πριν απο αυτές τις μεταβολές με πρωτοβουλίας σας και ερχόμενη στο καθεστώς 1999-2001

Βαριές λαός με συγχωρείτε που σας διακόπτω αλλα οτι δεν υπήρχαν δεν σημαίνει οτι υπήρχε αδιαφάνεια.

Έδρα: πριν λοιπόν απο τις μεταβολές υπήρχαν σύνδεση περιβάλλοντες που να ειναι ικανές και να υπάρχει πρόσφορο δωροληψίας για έναν υπουργό η μέλη;

Βενιζέλος: θα μοορουσε να γίνει μια ψεύδη πιστοποίηση για να πάρει κάποια λεφτά. Πρώην αρχηγος του Γες, είδα οτι κατηγορείται τώρα γιατί ανακαλύφθηκαν ροές χρημάτων στο εξωτερικό.

Έδρα: ξέρετε κάτι ως μάρτυρας που μπορείτε να το πείτε δτο δικαστήριο ;

Βενιζέλος: υπήρξε μεγάλη αμφισβήτηση για τις συγκεκριμένες συμβάσεις απο την τότε ισχυρή αντιπολίτευση τι 2004 για τα τορ μ1, δημιουργήθηκε μεγάλο θέμα. Συγκροτήθηκε εξεταστική επιτροπή. Δεν τέθηκε κανένα θέμα δωροδοκίας υπουργών αλλα αν καλώς η κακώς το υπουργείο διάλεξε ένα ρωσικό σύστημα.
Θα επικαλεστώ κάτι το οποίο ειναι σημαντικό. Μετείχαν εκπρόσωποι του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ το πόρισμα λέει οτι δεν έχει προκύψει ποινική ευθύνη εάν η ένα δημοκρατία είχε εντοπίσει ποινική ευθύνη θα είχε κινήσει διαδικασία. Άρα το 2004 δεν είχαμε στοιχεία περί δωροδοκίας.
Έδρα: απο την εμπειρία σας ειναι πάντα βαρύνουσα η καθοριστική η εισήγηση του εκάστοτε υπουργού;

Βενιζέλος: ειναι βαρύνουσα προφανώς.

Έδρα: σε αυτη τη μουσική περίπτωση που συμμετείχατε για το συγκεκριμένο ζήτημα στο ΚΥΣΕΑ σε αυτη ενθυμηστε ποια ήταν η Κυρια επιχειρηματολογίας του κατηγορουμένου;

Βενιζέλος δεν ήταν κάτι σημαντικό

Έδρα: στις άλλες δεν συμμετείχατε γιατί δεν είχατε αρμόδια θέση. Σε εκείνη τη συνεδρίαση είδατε κάτι ιδιαίτερο;

Βενιζέλος: δεν θυμάμαι προφανώς θα εξέφρασα την ικανοποίηση μου που βρίσκουν δουλειά τα ναυπηγεία.

Έδρα: απο οτι μας κατέθεσε ο προηγούμενος μάρτυρες δεν ακούστηκε και στις τρεις συνεδριάσεις για τα συγκεκριμένα εξοπλιστικά δεν αναπτύχθηκαν άλλες απόψεις. Επομένως αν συμπίπτει κατα σύμπτωση η επιλογή να ειναι συμφέρουσα για τα πολιτικά δοσμένα της χώρας αλλα παραλλήλως ελάμβανε χώρα απο την εταιρεία θα είχαμε μια δωροδοκία με συμφέρουσα

Βενιζέλος: μπορεί να μην υπάρχουν οτι ΚΥΣΕΑ συμφέρουν σ σύμβαση

Έδρα: πέρα τη επιλογής για ν εταιρεία αν θα ειναι γερμανική η άλλη υπςρχει έδαφος μετα να διαμορφωθεί μια σύμβαση συμφερότερη

Βενιζέλος: βεβαίως.

Συνηγορος πολιτικής αγωγής: μπορούμε να προσδιορίσουμε ποια ειναι η αναγκαιότητα απόφασης του ΚΥΣΕΑ;

Βενιζέλος: ειναι ο έλεγχος που πρέπει να ασκείται απο τη κυβέρνηση.

Προεδρος: ο νόμος προβλέπει το ΚΥΣΕΑ .

Συνηγορος πολιτικής αγωγής: βγαίνει απόφαση του ΚΥΣΕΑ και στη συνέχεια εξουσιοδοτείται ο υπουργός για την υλοποίηση. Το θέμα επανέρχεται στο ΚΥΣΕΑ;

Βενιζέλος Βεβαίως με πρωτοβουλία του υπουργού.

Συνηγορος πολιτικης αγωγής: ο κυριος Τσοχατζοπουλος έχει υποστηρίξει οτι οι κατηγορίες ειναι οτι κατασκευασμένες για πολιτικό του θάνατο

Βενιζέλος: στην αντίληψη μου έχει υποπέσει ο πολιτικός θάνατος  του ΠΑΣΟΚ .

Συνηγορος υπεράσπισης: καταρχάς ποτέ γνωριστήκατε με τον κύριο τσοχατζοπουλο

Βενιζέλος : τη δεκαετία του 80 ήταν βουλευτης Θεσσαλονίκης και νομίζω οτι συνεργάστηκαμε στενά στο υπουργείο εσωτερικων.

Συνηγορος υπεράσπισης: ήσασταν και συνυποψήφια απο το 1993 και μετα στην ά Θεσσαλονίκης, υπήρχε μια καλή σχέση. Πήρατε μέρος μια φορά όπως είπατε στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ και χαρακτηρίσατε αυτη την απόφαση ως συνθέτη.
Η Τρίτη κατα σειρά. Χαρακτηρίσατε την απόφαση αυτη συνθέτη γιατί λαμβάνονται υπόψιν και ο ανάγκες των ναυπηγείων. Ξέρετε μήπως ποια ήταν η τύχη της σύμβασης;

Συνηγορος υπεράσπισης: ήρθατε σε επαφή με τον κυριο Τσοχατζόπουλο έκτοτε; Συζητήσατε καθόλου;

Βενιζέλος: ήρθε και με επισκέφθηκε δτο υπουργείο αμυνης

Συνηγορος υπεράσπισης : για την περιρρέουσα ατμόσφαιρα;

Βενιζέλος : όχι.

Συνηγορος υπεράσπισης: με την ιδιότητα του νομικού γιατί ζητάμε σήμερα να εξετάσουμε ένα θέμα…

Προεδρος όχι όχι σας παρακαλώ, δεν απαντάτε. Θα μας πείτε γιατί τον έχει φέρει η δικαιοσύνη εδώ;; Άλλη ερώτηση.

Συνηγορος υπεράσπισης : καλώς! Δημιουργήθηκε αίσθημα στο πρώτοβαθμιο δικαστήριο στο υπουργείο δικαιοσύνη απέξω στους καναπέδες ήταν γεμάτο ντίλερς.

Βενιζέλος: εγω απαγόρευσα την κάθε επαφή . Μεταξύ 2000-2009 που έγινε η καταγγελία της σύμβασης καταβλήθησαν 2 δις.

Συνηγορος στςμςτη: Μιλήσατε για πολιτικό θάνατο του ΠΑΣΟΚ

Βενιζέλος: θα το εξηγήσω αυτό .
Συνηγορος: μέσα σε όλο αυτό τον κατατρεγμό και στη λάσπη για ν Τσοχατζόπουλου αντιληφθήκατε να δέχεται η Βίκυ μια επιθεςη;
Αν η δίωξη ήταν πολιτική και έγινε ειδική.

Προεδρος: η προεδρος απαγορεύει την ερώτηση.

Ο εισαγγελέας της έδρας τάχθηκε υπέρ στην απαγόρευση της συγκεκριμένης ερώτησης.

Προεδρος: εσείς επιμένετε για ν ερώτηση;

Συνηγορος Σταμάτη: επιμένω . Ο κυριος Βενιζέλος δεν ειναι απλός προεδρος του ΠΑΣΟΚ. Σήμερα βλέπετε μια γυναίκα η οποια ήρθε για ένα αίτημα. Δεν το υπέβαλα γιατί μέσα μου δεν ξέρω που θα βρίσκεται αύριο αυτη η γυναίκα. Κακό ειναι ένας αντιπροεδρος σ κυβέρνησης να πει μια γνώμη για τη δίωξη της Σταμάτη;

Συνηγορος Μιχάλης Δημητρακοπουλος : δώστε τη δυνατότητα να δώσει μια απάντηση.

Προεδρος: δεν γίνεται δεκτή η ερώτηση.
Συνηγορος Μιχάλης Δημητρακοπουλος: διαπιστώσατε ημκυρια στςμςτη η Κυρια Γκουντρουν να ασκούσαν κάποια επιρροή στον κυριο τσχαοτζοπουλο;

Βενιζέλος: η απάντηση μου ειναι όχι, ο καθένας πρέπει να φέρει την Π ολιστική του ευθύνη. Η άσκηση δίωξης και σύλληψη του κυρίου Τσοχατζόπουλου μας έστειλαν πίσω απο τη νέα δημοκρατία 7 μονάδες.

Κατια Νιακαρη
Πηγή

 

Τελευταία Άρθρα

Αρχείο

Τι παιζει τώρα στη TV