Gargalianoi.com

Η προώθηση του ελληνικού ελαιολάδου στο εξωτερικό πρέπει να γίνει εθνική υπόθεση

DSC02986 (1)

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ TIMETV

Γιώργος Οικονόμου, γενικός διευθυντής ΣΕΒΙΤΕΛ

 

Ασχολείστε τρεις δεκαετίες με το Ελληνικό ελαιόλαδο. Τι έχει αλλάξει στην εγχώρια αγορά και την νοοτροπία του έλληνα παραγωγού και μεταποιητή την τελευταία 5ετία;

Έχουμε βελτιώσει τις υποδομές και σε επίπεδο ελαιοτριβίων  αν και υπάρχουν περιθώρια εκσυγχρονισμού. Η ποιότητα αντιμετωπίζεται με μεγαλύτερη προσοχή αφού αυτή είναι το όπλο μας. Δυστυχώς έχουμε υψηλό κόστος παραγωγής. Από εκεί και πέρα οι συσκευασίες, ο σχεδιασμός τους, το design, όλη η δομή του μαρκετινγκ έχουν βελτιωθεί σημαντικά. Έχουμε σωστά οργανωμένες επιχειρήσεις, πολλές εξαγωγικές επιχειρήσεις έχουν βρει νέα κανάλια σε αγορές του εξωτερικού ξεφεύγοντας από το παραδοσιακό κανάλι της ομογένειας στην Αστόρια, το Σίδνευ ή την Μελβούρνη. Έχουμε μπει σε μεγάλες αλυσίδες του εξωτερικού οπότε απευθύνονται στο ευρύ κοινό.

Το ελληνικό επώνυμο ελαιόλαδο έχει ωστόσο αποσπάσει και σημαντικές διακρίσεις στο εξωτερικό.

Όντως και αυτό είναι στα θετικά. Η θεσμοθέτηση βραβείων ξεκινώντας από το βραβείο Μάριο Σαλίνας του διεθνούς συμβουλίου ελαιολάδου βοηθάνε στο να αναδειχθεί η ποιότητα κάποιων ελαιολάδων και ήταν ευτύχημα από τις πρώτες χρονιές που καθιερώθηκε αυτό το βραβείο. Αρκετά Ελληνικά ελαιόλαδα πέτυχαν διακρίσεις τόσο το ελαιόλαδο της Ιτίας τόσο και ελαιόλαδα από άλλες περιοχές της χώρας, την Λακωνία την Μεσσηνία. Αυτό βοήθησε στο να διευρυνθεί η αναγνωρισιμότητα της ποιοτικής υπεροχής του Ελληνικού ελαιολάδου.

Πέραν της Λακωνίας, Μεσσηνίας και Κρήτης ποιές άλλες περιοχές διεκδικούν μια θέση στην αγορά των επώνυμου ελαιολάδου;

Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια μπαίνουν δυναμνικά στον χάρτη του ελαιολάδου περιοχές της χώρας που δεν μας είχαν συνηθήσει, όπως κάποιες η Μυτιλήνη και η Αλεξανδρούπολη. Έχουμε ξεφύγει από τις παραδοσιακές περιοχές όπως η Κρήτη, η Μεσσηνία, η Λακωνία και η Ερμιόνη που βγάζουν καλά λάδια και έχουμε πάει και σε άλλες περιοχές. Ευτυχώς κάποιοι άνθρωποι με μεράκι και κέφι, εμπνευσμένοι και με προσοχή και με σταθερή προσήλωση στην ποιότητα και σε ένα όραμα για να φτιάξουν ένα τέλειο προϊόν έχουν φέρει μεγάλα αποτελέσματα.

Ο ΣΕΒΙΤΕΛ πως βοηθάει τις μεταποιητικές επιχειρήσεις;

Κοιτάξτε, ο ΣΕΒΙΤΕΛ το 2014 συμπληρώνει 50 χρόνια λειτουργίας. Είναι μη κερδοσκοπική οργάνωση, ένας επαγγελματικός φορέας, που εκφράζει την βιομηχανία τυποποίησης και εξαγωγής ελαιολάδου. Είναι ασφαλώς ένας φερέγγυος συνομιλιτής της Πολιτείας και ταυτόχρονα ένας χρήσιμος συνεργάτης των τυποποιητικών επιχειρήσεων ελαιολάδου. Συμμμετέχει στα διεθνή Forum ώστε να πληροφορείται από πρώτο χέρι για τις αλλαγές που συντελούνται διεθνώς στον κλάδο.Την ίδια στιγμή προσπαθεί με κάθε δυνατό τρόπο να ενισχύσει την εμπιστοσύνη του καταναλωτικού κοινού στο ελληνικό ελαιόλαδο.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ο ΣΕΒΙΤΕΛ έλαβε προσφάτως το βραβείο υποστήριξης εξαγωγικών προσπαθειών για τον ρόλο του στην αξιοποίηση των κοινοτικών προγραμμάτων, που υλοποιεί την τελευταία δεκαετία.

Δώστε μας μια εικόνα γι’αυτά τα προγράμματα.

Κοιτάξτε ο ΣΕΒΙΤΕΛ σε συνεργασία με τον Οργανισμό Προώθησης Εξαγωγών συμμετείχαμε σε τρεις μεγάλες καμπάνιες για την προβολή και προώθηση του ελαιολάδου την δεκαετία του ’90 σε αγορές όπως των ΗΠΑ, του Καναδά και της Αυστραλίας.  Ήταν νέες αγορές τότε, γιατί στην κεντρική Ευρώπη και την βόρεια ήδη υπήρχε μια παρουσία. Τα αποτελέσματα ήταν αρκετά σημαντικά αφού διπλασιάσαμε τις εξαγώγιμες ποσότητες.

Ποιά ήταν η συνέχεια αυτών των προσπαθειών;

Δυστυχώς ελλείψει πόρων μεσολάβησε μια δεκαετία σχετικής αδράνειας. Από το 2003 που άλλαξε το καθεστώς της προώθησης των γεωργικών προϊόντων, ο ΣΕΒΙΤΕΛ ήταν ο πρώτος οργανισμός σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης που αξιοποιησε το νέο καθεστώς για προβολή και προώθηση του ελαιολάδου. Ξεκινήσαμε το 2003 με μια καμπάνια εντός της Ελλάδος και έκτοτε συμμετέχουμε σε τριετή προγράμματα με αγορές-στόχους όπως η Βόρειος Αμερική η Η.Π.Α., Καναδάς, η Νορβηγία, η Ελβετία, και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και αντίστοιχα προγράμματα σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως είναι η Κύπρος, η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία, η Σουηδία και η Βουλγαρία.

Τι κονδύλια ξοδεύονται στην προώθηση του ελαιολάδου;

Είναι προγράμματα που πλησιάζουν τα 4-5 εκατομμύρια ευρώ ανά τριετία. Φαίνεται μεγάλο ποσό αλλά δεν είναι.

Πως συμμετέχουν οι επιχειρήσεις σε αυτά;

Τα προγράμματα αυτά έχουν δικαιούχους μόνον επαγγελματικές οργανώσεις. Δεν μπορεί να διεκδικήσει ένα τέτοιο πρόγραμμα μια ιδιωτική ή συνεταιριστική εταιρεία. Το πνεύμα είναι να γίνει μια καμπάνια για μια συγκεκριμένη κατηγορία: γαλακτοκομικά, σπαράγγια,  οπωροκηπευτικά, ελαιόλαδο. Οπότε ο δικαιούχος είναι ο ΣΕΒΙΤΕΛ, ο οποίος όμως επειδή  δεν έχει ίδιους πόρους, ζητάει την συνδρομή των επιχειρήσεων μελών τους. Μαζί με τις επιχειρήσεις μέλη καταστρώνουμε ένα ολοκληρωμένο τριετές πρόγραμμα, το οποίο εφόσον διαμορφωθεί σύμφωνα με τις ανάγκες και του επιχειρηματικού κόσμου αλλά και αν θέλετε την προσπάθεια να επικοινωνήσουμε προς τα έξω, το Ευρωπαϊκό ελαιόλαδο γιατί είναι generic καμπάνια και δεν θα πρέπει να φαίνεται ανοιχτά η καταγωγή υποβάλουμε αυτό το πρόγραμμα πρώτα στο δικό μας Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Από την στιγμή της έγκρισης, έχουμε εξασφαλίσει εθνική συμμετοχή που είναι της τάξεως του 20%. Στη συνέχεια μεταβιβάζεται στην Κομισιόν, όπου μετά από ένα πεντάμηνο έλεγχο εγκρίνεται ή απορρίπτεται το πρόγραμμα.

Κύριε Οικονόμου, η υπόθεση ελληνικό ελαιόλαδο είναι αντικείμενο εθνικής προσπάθειας ή απλώς περιορίζεται σε κάποιες αποσπασματικές κινήσεις;

Πράγματι, έχουμε έλλειψη εθνικής στρατηγικής και συντονισμού ενεργειών. Δεν ζητάμε την παρουσία της πολιτείας. Άλλωστε η οικονομική δυσπραγία και συγκυρία δεν επιτρέπει καμμία απαίτηση. Η πολιτεία θα μπορούσε απλώς να παίξει ένα συντονιστικό ρόλο:  είναι αδιανόητο να υπάρχουν 5-6 ελεγκτικοί μηχανισμοί και να μην υπάρχει συννενόηση του ενός φορέα με τον άλλο. Είναι άμεση ανάγκη ύπαρξης ενός συντονιστικού κέντρου. Ωστόσο επειδή όπως σας είπα δεν έχουμε την ψευδαίσθηση ότι η Πολιτεία θα τα λύσει όλα, πήραμε μόνοι μας την υπόθεση στα χέρια μας. Έτσι,  το 2002 συστήσαμε έναν φορέα-ομπρέλα, που καλύπτει το σύνολο του ελαιοκομικού τομέα. Αυτός ο φορέας είναι η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελαιολάδου και Ελιάς. Οι επαγγελματικές οργανώσεις είναι ένας νέος θεσμός της Ε.Ε. που ξεκίνησε από τα οπωροκηπευτικά και επεκτάθηκε στο κρασι και στο ελαιόλαδο. Η χώρα μας άργησε, υπάρχουν χώρες που είναι πολύ πιο μπροστά σε αυτό το θεσμό όπως η Γαλλία. Εμείς ιδρύσαμε την οργάνωση αυτή με την συμμετοχή των συνεταιριστικών οργανώσεων – ΠΑΣΑΓΕΣ,  ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ – και φορέων του ιδιωτικού τομέα όπως ο ΣΕΒΙΤΕΛ που εκφράζει την βιομηχανία, ο ΕΣΒΙΤΕ που εκφράζει την βιομηχανία και βιοτεχνία τυποποίησης, ο ΣΕΛΕ που είναι οι ελαιοτριβείς, ο ΣΠΕΛ που είναι η πυρινελαιουργοί και η ΠΕΜΕΤΕ που εκφράζει τον τομέα της επιτραπέζιας ελιάς.

Με τι χρήματα λειοτυργεί αυτός ο φορέας;

Για να λειτουργήσει ένας τέτοιος φορέας όπως τον είχαμε οραματιστεί απαιτούνται όχι πολλά κεφάλαια. Αυτούς τους πόρους δεν έχουμε την ψευδαίσθηση ότι θα συμβάλει η πολιτεία. Έτσι,  έχουμε προτείνει να υπάρξει ένας μηχανισμός ανάλογος με αυτόν που έχει δημιουργηθεί σε χώρες όπως η Γαλλία και η Ισπανία. Είναι η περίφημη ανταποδωτική συνεισφορά, που είναι οικιοθελή και την οποία δίνουν όλοι οι εμπλεκόμενοι. Φανταστείτε ότι εαν συγκεντρώναμε 1 ευρώ ανά τόνο, όπου είναι ελάχιστα χρήματα για την συνολική επιβάρυνση, που ούτε καν περνάει στο κομπιουετεράκι όταν θα πολλαπλασιάσεις τα κιλά. Ένα ευρώ ανα τόνο σε μια παραγωγή της τάξεως των 250.000 τόνων, θα μαζεύαμε 250 χιλιάδες ευρώ πολύ εύκολα.

Πως θα αξιοποιηθούν αυτά;

Σε όλους τομείς. Θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια «πολυκατοικία ελαιολάδου» όπως την οραματιζόμασαν, μια μικρογραφία του διεθνούς συμβουλίου ελαιολάδου, να παρακολουθεί θέματα ελαιοκομίας με τα αντίστοιχα θέματα ποιότητας και έρευνας για την βελτίωση της ποιότητας σε ποικιλίες ελαιόδενδρου σε συνθήκες ελαιοποίΐσης. Θα είχαμε ένα τμήμα χημείου που θα παρακολουθούνταν όλες οι ποιοτικές παράμετροι του προϊόντος. Θα είχαμε ένα τμήμα προώθησης και προβολής, θα είχαμε γενικώς μια κάθετη παρακολούθηση. Αλλά αυτό όπως σας είπα απαιτεί μια κάθετη απόφαση η οποία η πολιτεία θα πρέπει να αποφασίσει να βοηθήσει αυτήν την διαδικασία και να εγκριθεί αυτή η ενέργεια.

 

Πηγή

 
 

Αρχείο

Τι παιζει τώρα στη TV