Gargalianoi.com

Έρευνα για το αν η αναγνώριση του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλου είναι προϊόν δωροδοκίας…

Ο Αρχηγός της Ισραηλινής Αστυνομίας μετά απο εντολή του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ισραήλ προχώρησε σε έναρξη επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για το αν η αναγνώριση του Θεόφιλου Γ’ αποτελεί προιόν απάτης και δωροδοκίας. Με εκτενής δημοσίευμα η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz τόσο στην εβραική όσο και στην αγγλική της έκδοση “δείχνει” τον πρώην Υπουργού Συνταξιοδοτικών Υποθέσεων, του Ράφι Είταν ως τον παραλήπτη 13 εκατομμύριων δολλαρίων προκειμένου να βοηθήσει τον Θεόφιλο να αναγνωριστεί. 

Διαβάστε το δημοσίευμα της Haaretz μεταφρασμένο στα ελληνικά: 23.11.2011 (Haaretz) – Διαβάστε το άρθρο της Haaretz  > Ο Γενικός Διοικητής της αστυνομίας πρόσφατα ζήτησε να γίνει έρευνα σε αξίωση ότι ο Ελληνορθόδοξος Πατριάρχης Θεόφιλος ο Γ‘, υποτίθεται, αγόρασε την αναγνώριση του τίτλου του με την βοήθεια του πρώην Υπουργού Συνταξιοδοτικών Υποθέσεων, του Ράφι Είταν. 

Ο Γενικός Διοικητής της αστυνομίας, ο Ιωανάν Ντανίνο, ζήτησε να ερευνήσει τις υποψίες ο επικεφαλής αστυνομικών ερευνών και διεύθυνσης πληροφοριών, ο υποστράτηγος Ιώραμ Σεγκίλοβιτς. Η αίτηση να ξεκινήσει ποινική έρευνα προήλθε από τον απομακρυσμένο Ελληνορθόδοξο Πατριάρχη, Ειρηναίο τον Α’, σε έγγραφο που υπέβαλε την προηγούμενη εβδομάδα στο Ανώτατο Δικαστήριο. Μια παρόμοια αίτηση μεταβιβάσθηκε στον Εισαγγελέα του Κράτους, τον Μόσε Λαντόρ.

Η αίτηση μπορεί να έχει ανάμειξη με τα προοδεύοντα ζητήματα γύρω από την παράταση των εκμισθώσεων σε εκτάσεις που κατέχονται από το Πατριαρχείο στις γειτονιές των Ιεροσολύμων, την Ρεχάβια και την Ταλμπίε, μεταξύ των οποίων είναι η ιδιοκτησία πάνω στην οποία βρίσκονται το Κνέσσετ και η Κατοικία του Προέδρου.
Σε έγγραφο που υπεβλήθη στην πορεία της ακρόασης στο Ανώτατο Δικαστήριο, ο Ειρηναίος δήλωσε ότι ο Θεόφιλος αναγνωρίσθηκε από το κράτος με «συναλλαγή δωροδοκίας» αφού είχε υποσχεθεί να πληρώσει $13 εκατομμύρια πατριαρχικών κεφαλαίων με αντάλλαγμα την επίσημη αναγνώριση.

Ο Ειρηναίος αξιώνει ότι η υποτιθεμένη συναλλαγή πραγματοποιήθηκε με την βοήθεια του Έϊταν, που τότε ήταν επικεφαλής ειδικής επιτροπής υπουργών που συνίστησε στην κυβέρνηση να αναγνωρίσει τον Θεόφιλο, και ότι ο Έϊταν δεν ανέφερε την υποτιθεμένη «συναλλαγή δωροδοκίας» στους άλλους υπουργούς.
Κατά τον Ειρηναίο, χωρίς την υποτιθεμένη υπόσχεση πληρωμής, η κυβέρνηση δεν θα είχε αναγνωρίσει τον Θεόφιλο.

Ο Έϊταν αρνείται ότι επέλεξε τον Θεόφιλο βάσει μεταβίβασης χρημάτων. «Τα πράγματα εκτελέσθηκαν βάσει της ουσίας των», είπε.
Τον Ιούλιο, η Χάαρετζ αποκάλυψε τα γεγονότα στα παρασκήνια γύρω από τον διορισμό του Θεοφίλου, ένα διορισμό που είχε αναβάλει δυόμιση χρόνια η ισραηλινή κυβέρνηση.

Έγγραφα υποδεικνύουν ότι ο Έϊταν, υποτίθεται, ενήργησε με διαταγή ενός παλαιού φίλου, του βαρόνου των ακινήτων Σάμιουελ Χάϊεκ, ο οποίος είναι γνωστός έμπιστος των δεξιών ισραηλινών πολιτικών, για να προωθήσει μια συμφωνία μεταξύ μιας θυγατρικής εταιρείας του Εβραϊκού Εθνικού Ταμείου και του Πατριαρχείου να παρατείνουν την εκμίσθωση εκτάσεων, προ της έγκρισης της ισραηλινής κυβέρνησης του διορισμού του Θεοφίλου.

Η συμφωνία μεταξύ του ΕΕΤ και του Πατριαρχείου ήταν να ανακαλέσει μια αγωγή που το Πατριαρχείο είχε ασκήσει κατά της θυγατρικής εταιρείας του ΕΕΤ περί των εκμισθώσεων. Μετ’ εκπλήξεως, η συμφωνία δήλωνε ότι το Πατριαρχείο έπρεπε να πληρώσει $13 εκατομμύρια στο ΕΕΤ.
Αργότερα αναφάνηκε ότι την ημέρα που ενέκρινε τον διορισμό του Θεοφίλου η κυβέρνηση, ο Έϊταν έστειλε φάξ στον Χάϊεκ στο Λονδίνο, δηλώνοντας ότι είχε μιλήσει με τον μέλλοντα Πατριάρχη και είχε λάβει υπόσχεση ότι οι εκμισθώσεις θα παρατείνονταν.

Ο Πατριάρχης... όταν ήταν παπάς

Ο Θεόφιλος αναγνωρίσθηκε από τό κράτος, και μετά από λίγους μήνες αρνήθηκε σφοδρά ότι υπήρχε συμφωνία μεταξύ των συμβαλλομένων κατά την οποία έπρεπε να πληρώσει $13 εκατομμύρια.
Ο δικηγόρος του Ειρηναίου, ο Ντάνιελ Ρόμπινς, είπε στο δικαστήριο κατά μια ακρόαση δια αξιώσεις μεταξύ του Θεοφίλου και του Ειρηναίου ότι ο Θεόφιλος διορίσθηκε μετά από «συναλλαγή δωροδοκίας», αλλά μετά από τον διορισμό δεν πλήρωσε τα χρήματα.

Ο Ειρηναίος είπε στο δικαστήριο ότι ο Θεόφιλος και το ΕΕΤ είχαν κλείσει συναλλαγή «πίσω από την πλάτη» του κράτους, που είχε παρακρατήσει την αναγνώριση του Θεοφίλου, με την οποία ο Θεόφιλος θα αναγνωριζόταν από την κυβέρνηση, και το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο θα πλήρωνε $13 εκατομμύρια στο ΕΕΤ.

Ο Ειρηναίος αξιώνει, ότι ο Έϊταν ήξερε ή είχε συμπλοκή στον σχηματισμό της συναλλαγής.
«Δεν υπήρχε άλλος λόγος καθόλου να έχει δεσμευθεί ο Θεόφιλος να πληρώσει η εκκλησία αυτά τα χρήματα στο ΕΕΤ παρά την αναγνώριση του τίτλου του,» ο Ειρηναίος είπε στο Δικαστήριο.
Ο Έϊταν αποκρίθηκε ότι ο ίδιος δεν ήταν ενήμερος των λεπτομερειών της συναλλαγής. «Το ακούω για πρώτη φορά,» είπε. «Μπορώ να πω αναμφίβολα ότι οι λόγοι της επιλογής μεταξύ του κατηγόρου και του κατηγορουμένου ήταν απολύτως επαγγελματικοί, διπλωματικοί και πρακτικοί εκ μέρους του Κράτους του Ισραήλ. Εγώ δεν ήμουν μόνος κριτής.»

Όταν ερωτήθηκε γιατί δεν ενημέρωσε τους άλλους υπουργούς της επιτροπής για την συμβαίνουσα καθ’ οδόν συναλλαγή μεταξύ του Θεοφίλου και του ΕΕΤ, ο Εϊτάν αποκρίθηκε, «Η συναλλαγή δεν είχε σχέση με τους λόγους (επιλογής), Θεέ και Κύριε.»
Το ΕΕΤ αποκρίθηκε, «Αυτό είναι ένα παλαιό και περίπλοκο ζήτημα που προχρονολογεί την τρέχουσα διοίκηση του ΕΕΤ και βρίσκεται ενώπιον των δικαστηρίων για χρόνια.»
Οι επανειλημμένες ερωτήσεις της Χάαρετζ στον δικηγόρο του Θεοφίλου δεν έλαβαν καμμία απάντηση.

HAARETZ

 

Πηγή 

 

Τελευταία Άρθρα

Αρχείο

Τι παιζει τώρα στη TV