«Οργανωμένο σχέδιο» για να γίνουν στάχτη τα νησιά του Ιονίου

Τις πληγές της από τα δεκάδες πύρινα μέτωπα που εκδηλώθηκαν ταυτόχρονα την Τρίτη μετρά η Κέρκυρα, με τους πρώτους υπολογισμούς να φανερώνουν πως πάνω από 1.300 στρέμματα, κυρίως δασικών εκτάσεων, έγιναν στάχτη.

Οι Αρχές του νησιού, η Πυροσβεστική και η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη υποστήριξαν πάντως ότι οι αλυσιδωτές πυρκαγιές οφείλονται σε «οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών», το οποίο, πέραν της Κέρκυρας, στόχευε στην αποτέφρωση μεγάλων εκτάσεων στη Ζάκυνθο και την Κεφαλλονιά.

Οι πρώτες εστίες πυρκαγιών στην Κέρκυρα ξέσπασαν κατά τις πέντε και μισή το απόγευμα της Τρίτης και μέσα σε μισή μόλις ώρα η Πυροσβεστική ήρθε αντιμέτωπη με 20 μέτωπα που έκαιγαν -παράλληλα- εκτάσεις στα κεντρικά και τα βορειοδυτικά του νησιού. Οι κυριότερες εστίες εκδηλώθηκαν στις περιοχές Λάκωνες, Βίστωνας, Αλλειματάδες, Βιρό, Γιατρώνες, Σταυρός, Αφιώνας και στο Κομπίτσι, που βρίσκεται δέκα χιλιόμετρα από την πόλη της Κέρκυρας.

Καθώς οι πυροσβεστικές δυνάμεις της Κέρκυρας δεν επαρκούσαν για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, οι αρμόδιες Αρχές απηύθυναν έκκληση για βοήθεια. Γύρω στις 19.00 στο νησί έσπευσαν ενισχύσεις από τη Δυτική Ελλάδα, την Ηπειρο, τη Δυτική Μακεδονία και την ΕΜΑΚ, που μαζί με τους εθελοντές έδωσαν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες. Παράλληλα, από αέρος πραγματοποιούσαν ρίψεις νερού έξι αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα, τα οποία σταμάτησαν τις πτήσεις με τη δύση του ηλίου την Τρίτη και απογειώθηκαν την Τετάρτη κατά τις 06.10 για να συνεχίσουν το έργο της κατάσβεσης.

Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, στις επιχειρήσεις συμμετείχαν συνολικά 23 οχήματα της Πυροσβεστικής, 60 άτομα πεζοπόρο (σ.σ.: 25 άτομα της ΕΜΑΚ που μετέβησαν στην Κέρκυρα με C-130), 20 υδροφόρα οχήματα των δήμων, τέσσερα αεροσκάφη Canadair, δύο αεροσκάφη PZL και δύο ελικόπτερα. Με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των επίγειων και εναέριων δυνάμεων το πρωί της Τετάρτης είχαν τεθεί υπό έλεγχο 16 μέτωπα και εξακολουθούσαν να μαίνονται τέσσερις εστίες φωτιάς υπό μερικό έλεγχο. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Πυροσβεστικής, στο Κομπίτσι κάηκε ένα πανέμορφο πευκοδάσος έκτασης 350 στρεμμάτων, ενώ σε Λάκωνες και Αλλειματάδες 1.000 ακόμη στρέμματα.

Στο μεταξύ, η Αστυνομία προσήγαγε τέσσερα άτομα ως ύποπτα για τους εμπρησμούς. Πρόκειται για έναν 58χρονο που μετέφερε με τη μοτοσικλέτα του δοχείο με βενζίνη και στουπί, και τρία ακόμη άτομα που εντοπίστηκαν να κινούνται κοντά σε μέτωπο πυρκαγιάς, στο χωριό Κυνοπιάστες.

Κώστας Καντούνης

 

Κατηγορία: ΑΓΡΟΤΙΚΑ, ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ, ΕΛΛΑΔΑ
blog comments powered by Disqus